Vannskade

Dette gjør du ved vannskader

Hiv deg på telefonen og ring forsikringsselskapet ditt.

VANNSKADE: Når vannet flommer ut av boligen din, er det ikke så mye annet å gjøre enn å ringe forsikringsselskapet og brannvesenet med sine pumper.
VANNSKADE: Når vannet flommer ut av boligen din, er det ikke så mye annet å gjøre enn å ringe forsikringsselskapet og brannvesenet med sine pumper. Foto: Gjensidige
Sist oppdatert

Bortsett fra brann, er vann det som kan skade en bolig mest. De som har opplevd det, kan fortelle om et mareritt.

Har først vannskaden inntruffet, handler det om å ta grep fortest mulig. For dersom vannet får lov til å godgjøre seg i vegger og gulv mer enn en liten uke, så kan det begynne å danne seg muggsopp.

- Og da kan du risikere å måtte rive veggene og bryte opp gulvet, sier sousjef skadeforebygging i Gjensidige, Oddvar Stensrød.

Dette dekker husforsikringen

- Ring forsikringsselskapet og begynn skadebegrensning

I det øyeblikk du opplever en vannskade, enten som følge av flom eller sprukne vannrør innvendig, er rådet fra Stensrød at man tar kontakt med forsikringsselskapet sitt så fort som mulig.

HVA GJØR DU?: Neppe et veldig hyggelig syn å møte i kjøkkenet.
HVA GJØR DU?: Neppe et veldig hyggelig syn å møte i kjøkkenet. Foto: Polygon AS

- De har systemer og nettverk av skadeforebyggingsselskaper som man raskt kan få hjelp fra, fordi det handler om å få vannet bort så raskt som mulig.

- Når vi får telefoner fra boligeiere i slike tilfeller, sier vi alltid at man bør starte med en gang selv og rydde opp og begrense ytterligere skade, sier kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens, til klikk.no.

- Har du fått en skade, så må du ikke sitte og vente, men bare sette i gang med det du selv kan bidra med. Tørk opp vann, lukk opp vinduer og dører og luft ut for å få ut fuktighet. Og dersom du er påpasselig med å registrere det arbeidet du gjør, vil du vanligvis få betalt for det gjennom forsikringsselskapet ditt.

- Mye kan reddes ved rask aksjon

Men selv om du tar tak og gjør egne saneringsarbeider, bør man ifølge Oddvar Stensrød få inn et skadesaneringsfirma så raskt som mulig etter at vannet er fjernet.

- For dess hurtigere starter saneringen, jo mer kan reddes, utdyper han.

I den sammenheng er Mycoteam tydelige på at det ikke bare handler om å få inn byggtørkere.

"Det gir en falsk trygghet fordi dette kun gir en overflatisk opptørking. Ofte er det betydelig mer komplisert å få til en uttørking av våte konstruksjoner, slik som skillevegger, utlektede kjellervegger og tilfarergulv. Når slike konstruksjoner er våte av flomvann, skal de åpnes, våt isolasjon fjernes, rengjøre og starte opp uttørking av treverk, tegl og betong. Ved rask avdekking, kan man unngå at vann rekker å trekke særlig langt inn i slike materialer", fremhever de.

Les også: En kran som lekker fikser du på få minutter

Plikt til å begrense skader

Irgens mener flom er mest forutsigbart, fordi man vanligvis får et varsel om hva som venter.

- Oftest er det kjellerrommene som blir fylt, og da bør man i forkant sørge for å fjerne alt som kan bli skadet. Enten fjerne det fysisk fra kjelleren eller plassere det høyt opp på veggen dersom det er mulig.

Han trekker også frem at tepper og gulvbelegg bør fjernes, dersom det lar seg gjøre.

- Poenget er å begrense skadene så godt man kan, og det har man også plikt til å gjøre.

SLUK OG FLOM: En måte å begrense vanninntrengingen på, er å plassere et tøystykke med en tung gjenstand, som et håndkle, over sluket.
SLUK OG FLOM: En måte å begrense vanninntrengingen på, er å plassere et tøystykke med en tung gjenstand, som et håndkle, over sluket. Foto: Alexander Berg jr.

En stein på avløpet

Ved en flom er utfordringen vann som trenger inn, både gjennom grunnmuren og avløpssystemet. Generelt er det ikke mye man kan gjøre for å begrense vannet i å flomme inn, men ett råd fra Oddvar Stensrød er å dekke til slukene i boligens kjelleretasje.

- Det man kan gjøre er å legge et klede opp på sluket og deretter en tung gjenstand opp på. Det vil kunne ha en viss begrensende effekt.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk i hjemmet

Kutt strømmen

I de tilfellene hvor vannet flommer ut over gulvet og står opp på veggen bør man ifølge Stensrød nappe ut sikringene.

Og ifølge driftsutviklingssjef hos skadebegrensningsselskapet Polygon, Sindre Ulvestad, er risikoen for at elektriske artikler blir skadet større dersom strømmen står på når vannet kommer.

- Derfor bør man stenge av elektrisiteten så raskt man kan, sier han til klikk.no.

- Generelt kan man si at det er mulig å berge det meste av elektriske artikler, men det blir et kostnadsspørsmål. Billig forbrukerlektronikk vil bare bli kastet, mens dyre kvalitetsprodukter vil bli forsøkt reddet.

Ulvestad understreker at man IKKE selv skal sjekke om elektriske produkter fungerer etter en vannskade.

- Det må overlates til fagfolk.

La fagfolk ta seg av hele jobben

Utover å gjøre en foreløpig og umiddelbar sanering og forebygging, er rådet fra Mycoteam å ikke gjøre noen av oppussingsarbeidene selv.

- Mycoteam advarer boligeiere mot å godta kontantoppgjør fra forsikringsselskapet så raskt en takstmann har vært på befaring, sier Odd Ivar Holth i Mycoteams avdeling for fukttekniske undersøkelser utdyper dette.

- Gjør man det, er man selv ansvarlig for å få utbedret skaden forsvarlig. Du kan ikke komme i etterkant og si at du fikk muggsopp. Dermed kan kostnaden for deg som boligeier bli mye større hvis utbedringen ikke er god nok, uttaler han til nettsidene.

Les også. Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Tegn på fuktskader og muggsopp

I sin brosjyre "Forebygge og utbedre fuktskader i boligen" beskriver Helsedirektoratet hvilke tegn man skal se etter for å avdekke vannskade og muggsopp. Deres råd er at man sjekker boligen sin årlig, og gjerne hyppigere inspeksjon på utsatte steder.

Tegn på at det er i ferd med å danne seg muggsopp er misfarging og sverting på vegg og tak. Mugglukt vil også kunne være et tydelig tegn. "Insekter (spesielt sølvkre) kan også være indikasjon på fuktskader", skriver de brosjyren.

Flomskader

Ved flomskader, hvor store mengder vann har trengt inn i boligen, vil sannsynligvis utbedringene være omfattende. Mycoteam beskriver følgende prosedyre for å sikre verdier og gjøre boligen beboelig igjen:

  • Strakstiltak (fjerne fritt vann, utlufting/avfukting, flytte ut innbo og løse gjenstander)
  • Innledende skadevurdering
  • Avdekking og åpning av konstruksjoner
  • Vasking
  • Tørking
  • Uavhengig kontroll og dokumentering

- Vanligvis er det forsikringsselskapene som rekvirerer oss og lignende selskaper ved større vannskader, forteller Ulvestad.

- Og det som generelt vil bli gjennomført er en vurdering på skadestedet. Gjenstander som det lønner seg å reparere vil bli tatt inn for rens, tørking og reparasjon, mens det som ikke kan reddes blir kassert.

- Ikke kast skadede gjenstander

Dersom man har fått vannskade på en eller flere gjenstander, er det viktig at disse blir stående og ikke kastes fordi man ser på dem som ubrukelige.

- Har man for eksempel fått vannskade i en vaskemaskin er det ikke bare å kjøre den på avfallsanlegget, fordi det er viktig at takstmannen får taksert den til skadeoppgjøret, sier Irgens.

Han råder også til å ta bilder av og dokumentere alle skader man avdekker, slik at det kommende skadeoppgjøret blir enklest mulig.

Sindre Ulvestad understreker nødvendigheten av å sikre viktige dokumenter som har blitt vannskadet.

- Ikke la dokumenter, fotoalbum og lignende bli liggende i en våt klump. Sørg for å få dem tørket.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2016, og sist oppdatert 21/11 2018.

Les også