Prishopp i elkjedene

Slik unngår du elkjedenes pristriks

Elkjedenes prishopp i julestria er lovlig, men du behøver ikke å godta det.

PRISTRIKS: Elkjedene passer på å sette opp prisene nå i julehandelen, men du kan styre unna dem.
PRISTRIKS: Elkjedene passer på å sette opp prisene nå i julehandelen, men du kan styre unna dem. Foto: Foto: Tore Meek/SCANPIX
Publisert Oppdatert

VG har avslørt at Elkjøp bevisst hever prisene rett før jul.

- Jeg oppfatter dette som direkte umoralsk, og dårlig forretningsskikk, tordner forbrukerdirektør Randi Flesland til avisen.

Avsløringene supplerer det man allerede vet om elkjedenes kundepolitikk, blant annet deres salg av unødvendige trygghetsavtaler.

Som forbruker behøver du imidlertid ikke godta en slik prissetting, om du bare blir mer bevisst på å sjekke priser og benytter deg av din forbrukermakt.

Styr unna høysesongene

Selv om rådet kommer sent i forhold til årets julehandel, er Forbrukerrådets holdning at man bør styre unna høysesongene om man kan.

- Man bør være bevisst på at kjedene utnytter sesongene til å justere prisene, uttaler kommunikasjonsrådgiver Anders Bortne hos Forbrukerrådet til klikk.no.

Kjøp gavekort

For å unngå å kjøpe julegaver på elkjedenes pristopper, kan alternativet være å kjøpe gavekort i stedet.

- Så står man friere til å handle produktene når prisene har sunket igjen, sier Bortne.

Utsett kjøpene

Et alternativ til å kjøpe gavekort, dersom man ikke handle julegaver, er å utsette kjøpet til etter jul.

- Er det ting man ikke absolutt trenger, så slapp heller av og vent med kjøpet til nyåret, når prisene sannsynligvis er satt ned igjen.

Sjekk prisene

Et annet moment man som forbruker bør feste seg ved, er å være prisbevisst.

- Det er selvfølgelig vanskelig i en stresset juletid å være prisbevisst, men man kan blant annet bruke nettet til å sammenligne priser. Og de prisjusteringene vi ser nå, tydeliggjør bare behovet for gode prissammenligninger som kan gi kjøperne mulighet til å utøve forbrukermakt.

Vanskelige prissammenligninger

Utfordringen for forbrukerne, ifølge Forbrukerrådet, er imidlertid at det kan være komplisert å holde oversikt over prisene.

- Kjedene har et konglomerat av modellalternativer, og dette gjør det vanskeligere å sammenligne prisene, utdyper Bortne.

30 dagers returrett

I forumdiskusjonen kommer det et innspill om å benytte seg av Elkjøps 30 dagers returrett. "Om man handler på Elkjøp før jul, så er det bare til å benytte seg av 30 dagers returretten. Det er gitt at mange av produktene blir satt ned på nyåret, ta da bare å levere inn varen, få pengene igjen og kjøp varen tilbake for en lavere pris", skriver en av forumdeltagerne, som tidligere har jobbet i Elkjøp.

Dette bekreftes av Elkjøps salgsbetingelser på deres nettsider.

- I forbindelse med julehandelen har vi utvidet denne returperiode, slik at alle som har kjøpt varer hos oss før julaften har full returrett innen 24. januar, forteller informasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde, til klikk.no.

Lovlig prisstrategi

- Jeg er ikke overrasket over at dette inntreffer, sier seksjonsleder hos Konkurransetilsynet, Christian Lund, til klikk.no.

- Dette handler om at aktørene utnytter den muligheten som finnes i markedet til å maksimere sine gevinster. Og vi har ingen indikasjoner på at denne strategien er ulovlig i forhold til konkurranseloven.

Lite bevisste forbrukere

Ifølge Lund er noe av utfordringen at forbrukerne kjøper en bestemt vare så sjelden at de ikke har noen "før-pris" å sammenligne med.

- Dernest handler det også om forbrukernes manglende prisbevissthet. Hadde de i større grad sjekket prisene og blant annet brukt nettet mer, ville det kunne bidra til at slike prisstrategier som vi ser nå, blir ulønnsomme for kjedene.

Les også:

Tilleggsforsikringer du ofte ikke trenger

Så lenge skal vaskemaskinen holde

Dette dekker innboforsikringen

Gratis iPhone-app finner laveste bensinpris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning