Slik stiller du sterkere i jobbkøen
- Du stiller sterkere i en søknadsprosess om du har hatt praksis, mener student.

(SIDE2:)Høsten 2011 innførte Handelshøyskolen BI pilotprosjektet Internship (engelsk for praksis) – et valgfag på både bachelor- og masternivå, hvor studentene skal ut som praktikanter i en virksomhet som er relevant for den studieretningen man tar.
Sammenlignet med yrkesfaglige utdanninger har ikke praksis vært et spesielt naturlig element i de mer teoretiske utdanningene. Men som det viser seg, så er det kanskje ikke så dumt å satse på.
LES OGSÅ:Studenter må yte 150 prosent
Får videre engasjement
Oppimot 70 prosent av de som uteksamineres fra BI hvert år har fått seg jobb før endt studie, og mange av disse gjennom Internship – enten via fortsatt engasjement eller som tilbud om å komme tilbake etter eksamen.
– Det er ikke noen forpliktelse for bedriften å rekruttere studenten videre etter internshipperioden, men det er en del som har fått videre engasjementer, sier Judith Holter, som er prosjektleder for Internship-faget.
– Uansett er det en fin mulighet å få testet ut studenten i arbeid, for å se hvilket potensial den enkelte har. Og fra bedriftens side er det mulighet for å ta et samfunnsansvar, for å gi studenter et steg inn i arbeidslivet. I tillegg til at det er en fin mulighet for dem å finne arbeidskandidater.
LES OGSÅ:- Jeg måtte kjenne på sulten
Vinn/vinn/vinn
Holter sier at responsen på faget har vært utrolig positiv – både fra bedrifter og studenter.
– Slik vi ser det nå har dette prosjektet bare vært en vinn/vinn/vinn-situasjon – hvor både studenter, bedrifter og BI kommer godt ut av det. Det å bygge bro mellom akademia og praksis er et godt virkemiddel for å komme i dialog og opparbeide næringslivsrelevans.
En av de som har opplevd suksess gjennom Internship er 25 år gamle Magnus Moland, som nå er inne i sitt siste semester som masterstudent med hovedfag i finans på BI. Han ønsket å få praksis for å stifte kontaktnett, for å få vist litt av det han har lært og for å ha noe annet en skole å vise til etter endt utdanning.
– Ved å ha et internship på CV’en, så stiller man sterkere i en eventuelt senere søknadsprosess. Det å ha noen relevante referanser og erfaring gjør at man stikker seg mer ut i mengden av jobbsøkere, sier Moland.

Personlig utvikling
Moland gjennomførte i fjor to praksisperioder på rappen. Den første var et sommerinternship på eget initiativ i revisjons- og rådgivningsbedriften Deloitte, og den andre var i DNB, gjennom Internship-programmet. Neste høst vender han tilbake til full stilling i Deloitte – et tilbud han fikk etter endt praksis.
– Hadde jeg ikke hatt internship i Deloitte, så hadde jeg jo ikke hatt noen jobb, og stått på bar bakke, sier Moland.
Men utover det at han faktisk har et konkret arbeidstilbud, kan Moland fortelle at det er flere ting han tar med seg fra begge praksisene.
– Man blir mye mer bevisst på hva ulike bedrifter ser etter, og hvilke kvaliteter man burde vektlegge i seg selv – noe som ikke alltid er lett å vite. I tillegg har jeg sett at det er viktig å vise den aktuelle bedriften at du har en plan videre. Mange tenker kanskje at når skolen er ferdig, så vil man bare ut i jobb. Men gjennom disse internshipene har jeg sett at det er viktig å ha tenkt gjennom hva man vil, og hvorfor man vil dit.
Judith Holter kan bekrefte at akkurat dette er en tilbakemelding som kommer fra mange studenter – at internshipet åpner for personlig utvikling.
– Studenter sier at de blir mer bevisst på sine styrker og svakheter og hvor de passer inn. Internship gir bransjeinnsikt, man blir mer bevisst sine egne karrièrevalg, og i tillegg blir man en kompetent fagperson, sier hun.