Studenter må yte 150 prosent

Slik takler du både å jobbe dag og kveld.

Publisert Sist oppdatert

(SIDE2:) Studenter studerer. Studenter jobber. Studenter engasjerer seg i verv. Studenter skriver oppgaver. Studenter drar på fest. Hvis det er noen som kjenner til tidsklemma, så er det studenter.

Satt på spissen kan man nesten si at samfunnet så å si er lagt opp til at om du skal være student, så må du ha 150 prosent arbeidskapasitet og vel så det.

Skal være best i alt

Fagpolitisk ansvarlig ved Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Suzanne Nordgård, kan bekrefte dette.

LES OGSÅ:Her er studentene mest fornøyd

– Ja, vi hører at mange klager over at de skulle ønske de hadde mer tid til studiene, men med de høye prisnivåene er det sånn at mange må jobbe mer enn de vil, for å opprettholde en grei livskvalitet, sier Nordgård.

– I tillegg er det sånn at mange kjenner på det generelle samfunnspresset om at man skal være best – god i alt. Du skal være flink på skolen, flink i jobben ved siden av skolen, du skal trene, du skal engasjere deg, og så videre.

Nordgård påpeker at der folk flest har en jobb fra åtte til fire og så har kvelden til fri disposisjon, så blir egentlig bare kvelden del to av arbeidsdagen for mange studenter.

LES OGSÅ:Slik får du studert i utlandet

– Kanskje man er på skolen hele dagen, så drar man rett på en ettermiddags-/kveldsjobb, og etter den igjen venter en skoleoppgave. Det blir i realiteten fort 150-200 prosent jobb for mange studenter.

To jobber ved siden av

Nordgård var selv ferdig med sosionomstudiene i fjor, før hun gikk inn i det ettårige engasjementet som heltids studentpolitiker ved Studentparlamentet. Hun sier at også hun kjente på presset ved å måtte engasjere seg i forskjellige verv og opparbeide relevant yrkespraksis ved siden av studiene.

LES OGSÅ: - Studenter har ikke råd til å studere på heltid

– Siste halvåret som student hadde jeg selv to jobber ved siden av 100 prosent skole, pluss at jeg hadde studentpolitiske verv og skrev på bacheloroppgave. Det var egentlig helt galskap. Så for min del så tenkte jeg bare «Wow, så deilig med bare én jobb!» da jeg var ferdig som student, ler Nordgård.

Prioritere bort det sosiale

Hun sier at det for de fleste er slitsomt å sjonglere mellom så mange forskjellige ting, men at man gjør det fordet.

LES OGSÅ:Visste du dette om studielånet?

– Noen få klarer seg uten jobb ved siden av studiene, men da må man virkelig bestemme seg og i tillegg prioritere bort mye sosialt og andre «goder». Men man lever jo ikke i luksus selv om man jobber mye ved siden av studiene. Det dreier seg rett og slett om å overleve. Mange har ikke et alternativ engang.

Det er med andre ord ikke rart om enkelte studenter innimellom skulle føle at tilværelsen kan bli en smule overveldende. Men til de som skulle fortvile har Suzanne Nordgård noen tips til å få hverdagen til å gå opp som superstudent:

– Søvn er viktig. Om man sover nok kan man klare å sjonglere mange baller. Kommer du deg i seng tidlig, så klarer du å stå opp tidlig, og da får du mer ut av dagen og kan faktisk rekke alt.

Lag en plan for det du skal gjøre

– Vær strukturert og lag en plan for det du skal gjøre. Sett av konkrete tidspunkt for når du skal gjøre hva, inkludert pauser. Vær streng med deg selv og skru av Internett og andre forstyrrelser.

– Beveg deg. Om du ikke har råd til å trene, så gå til skole og jobb. Dette er små ting som gir deg energi til å yte mer.

– Pass på alkoholinntaket. Spis riktig og regelmessig – få i deg det du trenger av vitaminer og mineraler.

– Ha faste rutiner. Vær disiplinert.

To høyskolestudenter med dårlig tid

Stine Cecilie Granlund, 20 år, studerer journalistikk

1. Driver du med noe ved siden av studiene?

– Ja, jeg jobber som avlaster for ei døvblind jente, og i tillegg jobber jeg som journalist i tre ulike publikasjoner – på nett, i magasin og i avis. Og så Radio Nova da. Og så er jeg en aktiv skytter. Det er vel også på skytebanen jeg har mesteparten av det sosiale livet mitt. Har ikke tid til stort mer enn det. Jeg har egentlig ganske dårlig samvittighet for å ikke få gjort alt jeg føler jeg burde. Det har gått så langt nå at jeg har måttet sette et fast klokkeslett for når jeg skal legge meg.

2. Føler du at du må jobbe?

– Akkurat nå bor jeg hjemme hos mamma og pappa, så jeg jobber vel mest for å få erfaring. Men etter hvert vil jeg jo flytte hjemmefra, og da må jeg jobbe for å få det til. Jeg gleder meg egentlig helt sykt til å bare ha én jobb.

3. Hva gjør du for å hente deg inn?

– Ikke mer enn å legge meg tidlig. Og så prøver jeg jo å trene, for å bryte hverdagsmønsteret. Men det skal sies at når jeg er på skytebanen så er jeg veldig avslappet – det er på en måte mitt andre hjem.

Lone Jakobsen, 22 år, studerer barnehagepedagogikk

1. Driver du med noe ved siden av studiene?

– Ja, jeg jobber i butikk, i Baby Shop. Ellers driver jeg litt med hest, men det koster litt, og jeg måtte selge min egen for å få råd til å studere, så nå rir jeg på mine venninners hester.

2. Føler du at du må jobbe?

– Ja, ellers får jeg ikke betalt regningene. Men jeg føler egentlig ikke at tiden strekker til – jeg henger alltid litt etter på lesinga. Ofte må jeg bruke kvelder og helger for å få ting til å gå opp.

3. Hva gjør du for å hente deg inn?

– Når jeg ikke gjør lekser i helgene går jeg gjerne på fest da. Men tiden i stallen er også rekreasjon for meg.