BOLIGMARKEDET

Slik skal lokkepriser knebles i boligmarkedet

Er «akseptert pris» bedre enn «prisantydning»?

NY ORDNING: Kan nøkkelen til et mindre opphetet boligmarked ligge i en språklig vridning i boligannonsene?
NY ORDNING: Kan nøkkelen til et mindre opphetet boligmarked ligge i en språklig vridning i boligannonsene? Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStockPhoto
Sist oppdatert

Boligprisene i Norge er rekordhøye i øyeblikket .

Et hett boligmarked har gjort det nærmest umulig for unge å kjøpe bolig.

Men kan nøkkelen til et mindre opphetet marked ligge i en språklig vridning i boligannonsene?

Det tror svenskene.

Den 1. august innførte megleren i Stockholms indre sentrumskjerne begrepet "akseptert pris" i boligannonsene. Dette for å motvirke lokkepriser som igjen kan være prisdrivende.

Nå utvides ordningen til å gjelde hele Stockholm, og de aller fleste meglerne vil fra 1. januar benytte begrepet "akseptert pris".

Dette er akseptert pris

Det innebærer at prisen som angis i boligannonsen ligger på et nivå som selgeren er villig til å akseptere som sluttpris, ifølge Mäklarsamfundet.

Selgeren og megleren kommer altså i fellesskap frem til et nivå på den aksepterte prisen.

Om flere bud kommer inn blir det likevel budrunder. Selgeren har for øvrig fremdeles rett til å bestemme om det blir salg eller ikke.

Usikker på effekten

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er ikke negativ til ordningen, men ser ikke den store forskjellen fra dagens annonsering i Norge.

- Det blir budrunder med begrepet akseptert pris også, så jeg vet ikke hvor godt dette tiltaket treffer med tanke på å dempe boligprisveksten. Vi får bare vente og se på effektene fra Sverige.

- Men en slik ordning kan kanskje føre til at det blir slutt på lokkepriser?

- Det blir det, men lokkepriser er ikke et utbredt problem i Norge. Prisantydning skal gjenspeile den reelle prisen, sier han.

Høyt gjeldsnivå i Norge

Denne måneden overleverte for øvrig Det internasjonale valutafondet, IMF, en uttalelse om norsk økonomi. IMF konkluderer med at norsk økonomi klarer seg godt til tross for uroen i internasjonal økonomi, men påpeker risikoen knyttet til høye boligpriser og høyt gjeldsnivå.

Å finne gode virkemidler for å dempe boligprisene har imidlertid vist seg å være en finansiell øvelse med mye skyggeboksing i faget. Få tiltak har truffet så langt.

IMF mener gradvise endringer i skattesystemet vil dempe et opphetet boligmarked i Norge

Mens Finanstilsynet mener imidlertid økt krav til boligkjøperes egenkapital fra 10 til 15 prosent er et godt tiltak for å dempe prispresset.

Men hva med språkets betydning?

Kan være efffektivt

- Dette kan vise seg å være et særdeles effektivt tiltak mot lokkepriser i boligannonser, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Han forteller at Forbrukerrådet nå kommer til å se på erfaringene fra Sverige og om dette kan ha bidratt til å dempe veksten i boligprisene.

- Akseptert pris er et interessant begrep og vi vet at bruken av ord har betydning for vår forbrukeradferd, fortsetter han.

Christian Dreyer i NEF avviser ikke at prisantydning kan bli borte, men sier at begrepet er blitt brukt i mange år og at det er noe markedet har vent seg til.

- Men dette kan endre seg hvis vi har et bedre begrep, innrømmer han.

Les også:

Les også