Boligmarkedet

Slik blir boligprisene i 2011

Prisene fortsetter å stige, mener ekspertene.

I VEKST: Boligmarkedet har hentet seg inn etter finanskrisen, mye på grunn av lave renter. Neste år tror ekspertene på fortsatt prisvekst.
I VEKST: Boligmarkedet har hentet seg inn etter finanskrisen, mye på grunn av lave renter. Neste år tror ekspertene på fortsatt prisvekst. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Planlegger du å selge boligen din, blir du kanskje glad for å høre at boligprisene spås en videre oppgang i 2011.

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at boligprisene i snitt er åtte prosent høyere enn i hele 2009.

Det er noe høyere enn prognosene ved inngangen til året.

Og forventningene til hva som vil skje i boligmarkedet neste år fortsetter langs den samme kurven.

Del

Oppgangen fortsetter

- Boligprisene vil fortsette oppover. Vi vil oppleve lave renter og lav arbeidsledighet. I tillegg bygges det altfor få boliger slik at tilbud og etterspørsel er i ubalanse. Dette vil i sum gi økt boligpriser,sier adm. direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til klikk.no.

Han anslår en boligprisvekst på 6-8 prosent i 2011.

Optimistiske husholdninger

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesentret tror også på vekst neste år.

Anslaget hans er syv prosent for 2011. Det begrunnes med lave renteutsikter, høy befolkningsvekst, laber boligbygging og optimistiske husholdninger.

Slår disse prognosene til vil en bolig verdt tre millioner kroner, øke med 210.000 kroner i 2011.

- Men oppgangen vil ikke vare evig, understreker han. Når boligbyggingen får tatt seg opp, noe den vil gjøre, vil prisene dempes. Men det gir seg ikke utslag i boligmassen før tidligst 2012.

Balansert utvikling

Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) er også optimist. Han spår en boligprisvekst på 5,3 prosent neste år.

- Boligmarkedet har hentet seg inn etter finanskrisen. Vi har opplevd en sterk boligprisvekst, mye på grunn av lave renter. For 2011 har vi imidlertid lagt til grunn at renten vil øke noe og dermed ser vi for oss en noe mer forsiktig prisutvikling, sier han til klikk.no.

- Men vi er samtidig klar over at boligbyggingen fremdeles er lav, og dette trekker i motsatt retning. Dermed ender vi på en relativt balansert utvikling på 5,3 prosent. Det er ett prosentpoeng over inntekstveksten, sier Bjørnstad.

Ingen prognose

Informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) opplyser at de ikke kommer med noen offisiell prognose før jul.

- Vi presenterer dette i begynnelsen av 2011, men det ser positivt ut for neste år.

Nyborg legger til at NEF for inneværende år spådde åtte prosent vekst.

- Og det ser ut til å være en innertier.

Prisstigning over lønnsveksten

- Alt tyder på at boligprisene vil fortsette å stige neste år, men klart svakere enn i år, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen.

- I øyeblikket ligger vi an til 8,4 prosent boligprisvekst. Neste år er mitt stalltips 6,2 prosent for gjennomsnittlig vekst. Dessverre har de siste årene vært preget av veldig lav boligbygging, samtidig som vi periodisk har hatt rekordsterk vekst i befolkningen. Derfor vil boligprisveksten være høyere enn inntektsveksten til husholdningene, forklarer han.

Les også:

Dette gjør boligen mest attraktiv

Her er Norges dyreste boliger

Vakre damer kan øke boligprisen

Enkle supper barna elsker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning