Skoleoppgave ble kinoreklame

Eirik Hæreid Marcussen visste lite om at skoleoppgaven hans skulle bli kinoreklame over hele landet. Se den her.

Publisert

(SIDE2): - Vi fikk halvannen måned til å utvikle og ferdigstille en idé fritt, og veilederen min var veldig opptatt av at jeg skulle få gjøre det jeg ville, forteller Eirik Hæreid Marcussen.

23-åringen studerer Art Direction på tredje året ved Westerdals Høyskole– et studium som handler alt om visuell kommunikasjon. Det dreier seg om å være kreativ og klare å formidle tanker og ideer til et publikum.

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier

Selv om Westerdals ikke er en kunstskole, men heller er kjent for å utdanne elever til å beherske oppdragsbasert kommunikasjon, så ser de allikevel fordelen ved at studentene skal få utfolde seg kunstnerisk og lage noe helt utifra egen visjon.

Thought Runner Oslofrom Eirik Hæreid Marcussenon Vimeo.

Marcussens visjon resulterte i den fire minutter lange filmen Thought Runner Oslo. Og den skulle bli beviset på at det rett og slett kan være lønnsomt å «tenke sjæl».

LES OGSÅ: Slik stiller du sterkere i jobbkøen

Tanken på veggen

I Thought Runner Oslo følger vi en ung mann som løper gjennom Oslos gater, mens hans tanker – store og små, fargerike og grå – projiseres på det han løper forbi.

­– Greia er at løperen plutselig kommer inn i en transe hvor han bare vil være fri, og tankene males på veggen, forklarer Marcussen.

Ideen var delvis inspirert av gatekunst, av skatekulturen, av dataspill, og så er det litt av ham selv i den.

LES OGSÅ: Her er studentene mest fornøyd

– Når jeg har musikk på ørene og går i gatene, så kan jeg få et utrolig kick. Jeg får lyst til å løpe og hoppe opp på det som står i veien, og i det moduset er jeg spontant kreativ, sier Marcussen.

– Generelt er jeg kreativ hvis jeg beveger meg og ikke er låst i en stilling. Så du kan si jeg har løpt sånn selv, og at jeg på et vis viser meg selv i filmen.

Marcussen sier at han tillater seg selv å være rebelsk og tenke utenfor boksen når han jobber kreativt.

LES OGSÅ:Studenter må yte 150 prosent

Tør å tenke annerledes

– På Westerdals skal vi tørre å tenke litt annerledes og si det som er usagt. Så jeg prøvde å si noe som var litt drøyt og tenke noe kanskje ikke alle tør å tenke, men som jeg allikevel unner alle å gjøre, forteller han.

Vibecke Osfoss forklarer at Westerdals viser best hva de står for og driver med gjennom elevarbeidet. Det var derfor de valgte Eirik Hæreid Marcussens skoleoppgave som reklame for skolen. – Show, don’t tell, sier hun.

– Alle bør tørre å utforske og utfordre sine egne normer og forutinntatthet om den moderne verden vi befolker. Leter man nøye og tør å stille spørsmål, så vil man finne ut av at virkeligheten vår er utrolig absurd, og ved å innse det finnes det også uendelig inspirasjon.

LES MER:Dette bør du tenke på under jobbintervjuet

Matcher Westerdals

I filmen er det en underliggende symbolikk i det å bare la tankene flyte fritt og jage sine drømmer – ikke ulikt det de blir oppfordret til på Westerdals.

Og kanskje det var derfor de valgte ut nettopp Marcussens film da skolen bestemte at de skulle lage en reklame til å gå på kinoer rundt omkring i landet denne våren.

– Da vi bestemte oss for å lage en kinoreklame kunne vi velge – enten å gå for en reklame hvor Westerdals forteller at vi er en god skole, eller vi kunne vise at vi er en god skole, sier Vibecke Osfoss, som er markeds- og kommunikasjonssjef ved Westerdals.

Hun var en av de som stod bak beslutningen om å bruke Marcussens film til reklame for skolen.

– Vi syntes denne filmen var veldig kul, og den er i en form som matcher det Westerdals står for, forklarer Osfoss.

Hun sier at det var helt nytt for dem å prøve seg på dette, men at de er veldig glade for at de gjorde det.

LES MER: - Disse yrkene er mest stressende

Vil sjokkere

Marcussen var på sin side faktisk litt skeptisk da han hørte at de ville bruke arbeidet hans som reklame. Selv om det var et stort kompliment, så var han litt redd for at det skulle gå ut over hans kunstneriske integritet.

– Det første jeg tenkte var at jeg ikke ville selge bort filmen til noe som helst, for det er det jeg er opptatt av – jeg ønsker i så stor grad som mulig at ikke kommersielle aktører skal stå i veien for det kreative utløpet. Det svekker nesten alltid ideen, forklarer han.

– Men samtidig ville jeg takke Westerdals for alt de har gjort og lært meg. Filmen passer tilfeldigvis skolen godt, og jeg håper den kan pirre nysgjerrigheten til unge som muligens har lyst til å søke kreative utdannelser.

Og når filmen nå surrer ute blant folket, virker Marcussen ganske fornøyd selv også. Å ha laget en nasjonal reklame før endt skolegang er i alle fall ikke det verste å ha på CV’en når han skal ut i arbeidslivet. Spesielt da han i første omgang tenker å jobbe mer med reklame og kommersiell ”kunst”.

Og den overordnede planen er klar.

– Jeg har lyst til å sjokkere litt, avslutter Marcussen.