Skeptisk til låneagenter

Låneagenter lover deg markedets beste rente. Kreditttilsynet mener du fint klarer biffen selv.

LÅN: Finansagenter lover deg den beste renten og de beste lånebetingelsene i markedet.
LÅN: Finansagenter lover deg den beste renten og de beste lånebetingelsene i markedet. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Finansloven

Finansloven skiller mellom finansagenter og finansrådgivere.

Ifølge finansavtaleloven § 88 er det ulovlig for agenten å kreve vederlag fra andre enn den institusjonen agenten representerer. Det vil si at når agenten får betalt av banken, kan de ikke kreve betalt av kunden.

Finansrådgivere kan i følge finansavtaleloven § 90 ikke kreve betaling fra andre enn den klienten som har gitt oppdraget. Det vil si at om du som kunde betaler finansrådgiveren for jobben, kan ikke finansrådgiveren motta betaling fra banken.

Flere agenter og finansrådgivere reklamerer med at de kan skaffe deg den beste renten og de beste lånebetingelsene i markedet.

Nøkkelen er ifølge dem å bruke deres finansrådgivere i stedet for å gå direkte til banken.

Arild Schjelderup, administrerende direktør og finansrådgiver i agenten Efinans, mener lånetakere like gjerne kan droppe å oppsøke banken direkte, når deres finansrådgivere gir kunden de beste betingelsene.

- Vi har avtaler med fem banker, og har til enhver tid oversikt over alle tilbudene i markedet. Vi formidler cirka 1000 boliglån per år, og har da en viss makt over bankene slik at vi kan komme med et bra tilbud til kunden, sier Schjelderup til klikk.no.

Kredittilsynet : - Velg selv

Kredittilsynet er skeptisk, og mener du heller kan gjøre jobben selv.

- Hvis du skal søke lån eller refinansiere lånet ville jeg ikke ha valgt en agent. De som opererer i markedet i dag er å regne som agenter for visse banker. Jeg ville heller valgt å bruke finansportalen for å orientere meg i markedet, sier fungerende avdelingsdirektør i Kredittilsynet, Erik Lind Iversen.

Iversen i Kredittilsynet mener det er grunn til å være på vakt og holde et våkent øye med hvilket tilbud man faktisk får.

- Du kan ikke forvente at en agent for en institusjon er en nøytral rådgiver, understreker Iversen.

Schjelderup tar raskt til motmæle.

- Erik Lind Iversen må gjerne være skeptisk, men jeg har skaffet flere av hans kolleger i Kredittilsynet billigere boliglån enn hva de selv klarte å få, sier Schjelderup.

Strengt lovverk

Låneformidlere var vanligere før i tiden da det var vanskeligere å få banklån. I dag er det svært få låneformidlere. Agenter og økonomiske rådgivere derimot, som har avtaler med noen utvalgte banker, er det mange av.

- Vi gjør den første jobben for kunden up front, og leverer de kundene som banken vil ha sammen med de riktige dokumentene. Den eneste grunnen til at bankene bruker oss er at vi klarer å gjøre jobben billigere for dem, sier Schjelderup.

Kredittilsynet fører ikke direkte tilsyn over låneformidlere og agenter, men har et årvåkent øye på bankene som har et strengt lovverk å forholde seg til.

- Vi fører tilsyn med bankene og forutsetter at de sier opp de agentene som ikke egner seg. Låneagentene skal jo ikke innvilge lånet. Det skal banken, sier Iversen.

Schjelderup er klar over at ikke alle agenter holder stien ren.

- Vi vet om agenter som har mistet avtaler med banker som følge av at de ikke har forholdt seg til lovverket, sier Schjelderup.

Agenter har heller ikke lov til å ta seg betalt av kunden i forhold til finansavtaleloven.

- Men jeg har hørt rykter som går på at noen gjør det, sier Schjelderup.

Les flere boligsaker fra Klikk.no:

Vet ikke renta på boliglånet

Røyklukt hindrer boligsalg

8 av 10 er fornøyd med sin nye bolig

- Bygdebanker er best

Eva Silseth søkte boliglån for tre år siden, og tok kontakt med Efinans.

- Jeg prøvde et par banker først, men var ikke fornøyd med verken betingelsene eller servicen der, sier Silseth.

Da Silseth benyttet seg av Efinans fikk pipen en annen lyd. Akkurat de samme bankene som Silseth hadde prøvd, ga forskjellig utfall i renter og lån da Efinans forhandlet. Renten var lavere, lånemuligheten større og Silseth var fornøyd med agenten.

Men de beste betingelsene ordnet til slutt Silseth selv i sin lokale postbank. Her ble hun tilbudt det største lånet og de beste rentebetingelsene.

Silseth er overbevist om at det er fordi det er en bygdebank, hvor foreldre og familiemedlemmer er stamkunder. Hun mener det tette kundeforholdet teller positivt for servicen, og at banker i lokalmiljøet yter bedre service enn i Oslo hvor hun først søkte lån.

- Bygdebanker legger seg mer i selen. Jeg fikk både et større lån og en bra rente til slutt, sier Silseth.

Schjelderup i Efinans mener at en lokalbank ikke vil kunne konkurrere over tid.

- Men det finnes jo alltid unntak. Vi er avhengig av å ha større banker som har stabile renter over tid, fordi et lån skal man ha i mange år, fremholder Schjelderup.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning