Selge bolig selv

- Skremmer folk

Forbrukerrådet mener eiendomsmeglerbransjen skremmer folk fra å selge selv.

SKREMMER FOLK: Thomas Bartholdsen mener at flere helt klart burde vurdere å selge boligen sin selv og at det er eiendomsmeglerbransjen som skremmer folk fra å selge boligen selv.
SKREMMER FOLK: Thomas Bartholdsen mener at flere helt klart burde vurdere å selge boligen sin selv og at det er eiendomsmeglerbransjen som skremmer folk fra å selge boligen selv. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert
SELG BOLIGEN SELV: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, mener det er uproblematisk å selge bolig uten eiendomsmegler.
SELG BOLIGEN SELV: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, mener det er uproblematisk å selge bolig uten eiendomsmegler. Foto: FOTO: Forbrukerrådet.

Skal du selge bolig, er det første på listen gjerne å ta kontakt med en eiendomsmegler for å skaffe seg en verdivurdering. Deretter må du rydde, vaske og style boligen før fotografering.

Å selge boligen uten eiendomsmegler er noe de færreste gjør. Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, mener det er eiendomsmeglerbransjen som skremmer folk fra å selge boligen selv.

Selge bolig selv

- De får folk til å tro at potensielle kjøpere ikke tør å by når boligen selges uten megler. Mange blir også lurt til å tro at megleren ordner alt, men slik er det ikke, ifølge Thomas Bartholdsen.

Han minner om at etter loven er du som boligselger ansvarlig for meglerens feil og du må derfor kontrollere alle meglerens opplysninger. Dessuten må du selv gi opplysninger om eiendommen, og din plikt til å gi opplysninger er helt lik enten du bruker megler eller ikke.  

- Velger du å bruke eiendomsmegler må du i tillegg gjøre jobben med å velge megler, forhandle pris og inngå kontrakt med megler, informere om eiendommen du vil selge og lese gjennom og kontrollere meglers arbeid, informasjon og talloppstillinger.

Bare i siste runde av boligsalget råder forbrukerdirektøren folk til å skaffe profesjonell bistand. Han anbefaler å hyre advokat eller megler til å ordne med pengeoverføringer og skjøte.

Stemmer ikke

Administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, forklarer at det er gode grunner til at de aller fleste av oss velger å bruke eiendomsmegler når vi skal selge vår egen bolig.

At eiendomsmeglere skremmer folk er ikke en av grunnene.

- Eiendomsmeglere er etter loven mellommenn og plikter å ivareta både selgers og kjøpers sikkerhet i transaksjonen. Dette krever stor grundighet og skikkelighet for å ivareta sikkerheten for forbrukerne på begge sider av transaksjonen, opplyser Carl O. Geving.

Husk at du kan forhandle pris med eiendomsmegleren.

- Mange fallgruver

Han synes det er en dårlig idé å selge boligen selv, fordi en eiendomstransaksjon er en omfattende, komplisert og tidkrevende arbeidsprosess- med mange fallgruver.

- For de aller fleste av oss er det utrygt å selge eller kjøpe bolig uten profesjonell bistand. Gjøres det feil, kan det gi store utslag i boligens salgspris, fastslår direktøren.

Eiendomsmeglere har profesjonsansvar og lovpålagt ansvarsforsikring for eventuelle erstatningsbetingende feil i oppdragsutførelsen.

- Risikoen for feil og uryddighet er vesentlig større hvis man ikke har profesjonell bistand, og private aktører opererer uten kompetanse og forsikring, advarer Carl O. Geving.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Det er temperaturen i boligmarkedet som avgjør omsetningshastigheten i bolighandelen, mener Carl O. Geving, administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund.
- Det er temperaturen i boligmarkedet som avgjør omsetningshastigheten i bolighandelen, mener Carl O. Geving, administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: FOTO: Getty Images.

- Masseproduksjon av handel

Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, hevder at eiendomsmeglerkjedene driver med masseproduksjon av handel. Flere tusen boligkjøp går gjennom hver lille gruppe meglere og du er bare et av mange tusen oppdrag. Alt skal skje på kortest mulig tid og det betyr ofte at du kun får en times visning.

BRUK EIENDOMSMEGLER: Administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener det er en dårlig idé å selge boligen selv.
BRUK EIENDOMSMEGLER: Administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener det er en dårlig idé å selge boligen selv.

- Mens hvis du selger selv kan du om så ha visning fra fredag til søndag.

Det er ikke en så stor ekstra belastning å ha visning mange timer, flere dager eller over for eksempel en helg. Tenk på alle potensielle kjøpere som er bortreist eller ikke rekker visningen akkurat søndag ettermiddag eller mandag kveld!

For at flest mulig skal få tid til å gå til banken og diskutere kjøpet med familien, bør ikke fristene være for korte.

- Har du visning i tre dager etter hverandre, vil personer som ellers ikke hadde rukket det, ha anledning til å komme. Eiendomsmeglerne tvinger i praksis folk til å by «i god tid før 12» dagen etter visning, før de har fått lest og forstått alt, og det er selvsagt veldig skadelig, mener Thomas Bartholdsen.

Har du ikke levert budet innen klokka 12, i de delene av landet det prisene er høyest, kan du regne med at boligen er solgt.

Samlebåndspreget

Alle selgere håper jo at megleren skal behandle deg som en premiekunde. At megleren anstrenger seg voldsomt for deg.

- Men dessverre er det et samlebåndspreget og standardisert opplegg for at meglerkjedene skal tjene mest mulig, Megleren har ofte ikke mulighet til å satse ordentlig på deg selv om han eller hun nok både er en sjarmerende og serviceminded person i utgangspunktet, mener Thomas Bartholdsen.

Her er sjekklista for deg som skal velge eiendomsmegler.

Temperatur i boligmarkedet

Carl O. Geving er uenig i at Forbrukerrådets utspill om at eiendomsmeglerkjedene driver med masseproduksjon av handel.

- Det er i hovedsak temperaturen i boligmarkedet som avgjør omsetningshastigheten i bolighandelen, ikke eiendomsmegleren som tvert i mot sørger for orden og grundighet i salgsprosessen når markedet er på det heteste.

Han forteller at Norges Eiendomsmeglerforbund over tid har jobbet for å roe ned prosessen med budgiving. 

- Det har over mange år blitt bygget langt mindre enn behovet og vi ser en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet i flere områder av landet, fastslår direktøren.

At det er et samlebåndspreget opplegg der eiendomsmegleren ikke har mulighet til å satse ordentlig på deg, er han også uenig i.

- De stor kjedene har utviklet gode systemer som gjør deler av jobben til eiendomsmegleren raskere og enklere, men det betyr ikke at de tar snarveier og er på kant med loven av den grunn, sier Carl O. Geving.

Han understreker at de få meglerne om ikke holder mål, blir tatt ut av bransjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning