Oppvarming

Spar tusenlapper på varmepumpe

Luft-til-luft varmepumpen slår ut både vedovnen og pelletsovnen.

Varmepumpe
Varmepumpe Foto: Miba
Publisert Oppdatert

Den kalde årstiden har kommet og med den økt oppvarmingsbehov.

Hvordan sørge for optimal oppvarming?

Strømprisene stiger og med den utgiftene, selv om du bytter strømleverandør.

Derfor er det god grunn til å vurdere bytte av oppvarmingskilde.

Klikk.no har gjort beregninger av følgende fire alternativer: Moderne vedovn, pelletsovn, luft-til-luft varmepumpe og elektrisitet.

Luft-til-luft varmepumpe var det gunstigste alternativet. Nesten 2000 kroner årlig har vi regnet ut besparelsen til å bli i forhold til elektrisk oppvarming, og enda høyere blir den om strømprisene stiger.

Tabellen ser slik ut:

Varmekilde

Engangsinvestering

kWh-pris

kWh-pris inkl andel oppvarming m/strøm

Luft-til-luft varmepumpe

22 000 kroner

71 øre

79 øre

Vedovn

8000 kroner

100 øre

96 øre

Pelletsovn

20 000 kroner

97 øre

95 øre

Det er kolonnen "kWh-pris inkl andel oppvarming med elektrisitet" som er den mest relevante, fordi ingen av varmekildene kan fylle hele oppvarmingsbehovet alene, derfor må restbehovet dekkes av strøm. Vi har også tatt med investeringskostnadene med 15 års nedbetaling (12 år på varmepumpe).

Våre beregninger er gjennomgått av Enova Svarer.

Luft-til-luft varmepumpe

Disse paramtrene har vi brukt i våre beregninger

 • Strømpris: 91 øre/kWh (Uke 42, inkl nettleie)
 • Totalt oppvarmingsbehov: 14 500 kWh
 • Virkningsgrad vedovn: 0,64
 • Virkningsgrad pelletsovn: 0,77
 • Årsvarmefaktor varmepumpe: 2,16
 • Brennverdi ved: 1325 kWh/m3 (Bjørk, løs ved)
 • Brennverdi pellets: 4,8 kWh/kg
 • Pris ny vedovn: 8000 kroner
 • Pris ny pelletsovn: 20 000 kroner
 • Pris ny varmepumpe: 22 000 kroner
 • Brenselkostnad pellets: 2,9 kr/kg
 • Brenselkostnad ved: 765 kr/m3

Vi har basert våre beregninger på følgende grunnlag:

 • Årlig forbruk til oppvarming: 14500 kWh
 • Strømpris: 91 øre/kWh (Uke 42, inkl. nettleie)

For luft-til-luft varmepumpen har vi endt opp med en strømpris på 79 øre per kWh, og da dekkes 60 prosent av oppvarmingsbehovet av pumpen. I tillegg har vi også tatt med en investering på 22 000 kroner i ny varmepumpe. Dette er sammenligningens rimeligste oppvarmingskilde.

Ifølge Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) er det helt avgjørende at varmepumpen installeres riktig for å få den beregnede besparelsen.

- I tillegg er det viktig at varmepumpen plasseres slik at man får best mulig spredning av varmen. En kvalifisert installatør, som man vil finne adressen til på våre hjemmesider, vil kunne anbefale beste plassering, sier informasjonssjef i NOVAP, Ingrid Røeggen, til klikk.no.

Hun legger til at det også har betydning at man ikke faller for fristelsen til å kjøpe en billig varmepumpe, fordi den kan spise opp hele gevinsten.

Vedovn

For vedovnen har vi tatt utgangspunkt i at 50 prosent av oppvarmingsbehovet dekkes av vedovnen, og at en ny ovn koster 8000 kroner i innkjøp. Resultatet ble en strømpris på 96 øre per kWh.

REN VARMEKILDE: Vedovner gir en akseptabel oppvarmingsøkonomi, og enda bedre blir den med kleberstensomraming som maganiserer varmen.
REN VARMEKILDE: Vedovner gir en akseptabel oppvarmingsøkonomi, og enda bedre blir den med kleberstensomraming som maganiserer varmen. Foto: Foto: Scan

- Vi som jobber med ved ønsker naturligvis at flere benytter ved til oppvarming, og vi vil hevde at en vedovn gir et positivt bidrag til inneklimaet på den måten at det sørger for en raskere utskifting av luften, sier daglig leder i interesseorganisasjonen Norsk Ved, Oddvar Espegard, til klikk.no. - Så er vi selvfølgelig også klar over at vedfyring i tettbebygde strøk kan være en belastning for blant annet astmatikere.

Espegard understreker at for å få full nytte av en vedovn er det viktig at den ikke er for stor, og at det fyres riktig.

- Den kan heller være litt for liten enn for stor, fordi en stor ovn rett og slett kan gi for mye varme.

Pelletsovn

Sammen med vedovnen var pelletsovnen det dyreste alternativet. Den har en kWh-pris på 95 øre. Da har vi regnet at den dekker 70 prosent av oppvarmingsbehovet, og en investeringskostnad i ny ovn på 20.000 kroner.

- Grunnen til at prisen på pellets i småsekk er så pass høy er at etterspørselen ikke er stor nok. Med høyere etterspørsel og større leveranser til småforbrukere vil distribusjonskostnadene bli lavere og prisen følge etter, forteller rådgiver hos Norsk Bioenergiforening, Arnold Kyrre Martinsen, til klikk.no. - Spesielt i områder med større etterspøsel vil det ligge godt til rette for en prisnedgang.

PELLETSOVN: Pelletsovnen har ikke helt tatt av som oppvarmingskilde. Det skyldes først og fremst at prisen på pellets er høy.
PELLETSOVN: Pelletsovnen har ikke helt tatt av som oppvarmingskilde. Det skyldes først og fremst at prisen på pellets er høy. Foto: Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Les også:

Optimal og trygg vedfyring

Derfor øker strømforbruket ved varmepumpe

Oppvarming og alternativer

Test av solide klokker for turbruk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning