Bruk mindre strøm

Sett dette trikset før?

Kan spare deg for strømutgifter.

MINDRE STRØM: For å sjekke om det er tett mellom vindu og vinduskarm, skal du åpne vinduet, sette en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og så lukke vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm.
MINDRE STRØM: For å sjekke om det er tett mellom vindu og vinduskarm, skal du åpne vinduet, sette en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og så lukke vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm. Foto: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

Sjansene er veldig store for at du betaler mer enn nødvendig for strømmen.

Alexander Haraldsen er administrerende direktør i Forbrukervalget, som står bak tjenesten Strømvalget.no.

- Det vil fortsatt ikke lønne seg å la alle ovnene stå på full guffe og dusje i timesvis. Strøm er jo ikke gratis. Hvis forbruket ditt øker fordi strømmen er billigere, vil det jo gå opp i opp, sier han.

Kan spare store summer

Han sier at du uansett kan spare enda mer på å bytte strømavtale.

- Leverandørene kjøper strøm til lik pris, stort sett, og det er påslagene de setter på som avgjør prisen ut mot forbrukerne. Mange tror at det finnes billige og dyre leverandører, men saken er at det er stor variasjon i avtalene innad hos hver leverandør, forklarer Haraldsen.

Strømvalget.no baserer seg på prisene som leverandørene pliktes å opplyse til Konkurransetilsynet. Men firmaene legger ikke ut alle sine avtaler her, og dermed kan du finne enda større variasjoner hvis du sjekker hver enkelt leverandør.

En bitteliten endring, som å godta avtalegiro eller e-faktura, kan spare deg flere tusen i året.

- Disse prisforskjellene eksisterer uansett hvor lavt kraftprisene faller. Nå som strømprisen er lav vil det være en fin ting for forbrukerne, men man kan spare enda mer på å bytte avtale, sier han.

Det finnes flere nettsteder som lar deg sjekke strømprisene, bl.a. elskling.no.

Slik sparer du enkelt flere tusen kroner i strøm på vinteren

Under ser du noen tips til hvordan du enkelt kan spare strøm:

Innfør disse vanene

Markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell, sier at strømforbruket er et resultat av mange små og store valg.

- Start med å lese av strømmåleren din med jevne mellomrom. Når du noterer ned forbruket, får du en oversikt over når du bruker energi, og det kan gjøre det lettere å gjennomføre de riktige tiltakene.

Pass på at du ser etter energimerkingen når du skaffer nye ting til hjemmet. Merkingen viser hvor mye strøm apparatet bruker. A++ er best og G er dårligst.

Bruk energieffektiv belysning, som avgir minst mulig varme, og slå av lys i rom som ikke er i bruk. Sjekk om du bør bytte ut gamle lyspærer noe sted.

Les også: Dette er riktig måte å fyre med ved på

Senk temperaturen

Har du det unødvendig varmt inne?

- Oppvarmingen er normalt den desidert største posten i energiregnskapet, ifølge Barnwell.

Senker du for eksempel temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du energiforbruket til oppvarming med ca. 5 %.

Hvordan varmer du?

Første skritt er å senke temperaturen manuelt. Det neste vil være å bruke termostatstyrte ovner som selv skrur seg av når temperaturen er høy nok.

Enova anbefaler panelovner med elektronisk termostat og mulighet for dag- og nattsenking, hvis du skal kjøpe nye. Dette kan også være med på å gjøre hytte og hus mer klimavennlig.

ENERGISPARING: Senking av innetemperaturen er det som gir størst effekt på strømregningen.
ENERGISPARING: Senking av innetemperaturen er det som gir størst effekt på strømregningen. Foto: Colourbox.com

Men oppvarmingen trenger ikke alltid være elektrisk. Har du for eksempel vedovn er det ofte mulig å erstatte 5000 – 10.000 kWh elektrisk varme gjennom fyringssesongen.

Les også: Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Del opp huset

Ulike rom kan ha ulik temperatur.

- Du bør ta en vurdering på om hele boligen trenger å ha samme temperatur, tipser Barnwell.

TREKKSJEKK: For å sjekke om det er tett mellom vindu og vinduskarm, skal du åpne vinduet, sette en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og så lukke vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm.
TREKKSJEKK: For å sjekke om det er tett mellom vindu og vinduskarm, skal du åpne vinduet, sette en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og så lukke vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm. Foto: Alexander Berg jr.)

Spesielt større hus kan deles opp i forskjellige temperatursoner, der de varmeste sonene bør ligge mest mulig sentralt i huset eller eventuelt mot syd.

Monter tettelister

Pass på at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister, og at dørene holdes lukket.

Husk at dersom vinduer og dører er noen år gamle, kan gummilistene ha blitt harde. Resultatet kan bli at det kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad.

Gå derfor til anskaffelse av noen meter tetningslister og bytt ut de gamle.

Luft riktig

Et vindu på gløtt gir kald trekk. Dette fører også til at gulv og vegger blir kalde.

Sett heller dører og vinduer på vid gap for full gjennomtrekk. Et par-tre minutter er nok til å skifte ut inneluften.

Les også: Kan alle bruke induksjonskomfyr?

Trenger du virkelig dette?

Elektriske apparater tar mer og mer av strømmen.

- Elektriske apparater gjør hverdagen enklere, men de står for en stadig større andel av strømforbruket vårt. Vurder behovet, sier Barnwell.

Når du kjøper nytt kjøleskap eller TV – velger du da å bruke begge i fortsettelsen? Da har du i så fall økt strømforbruket, i stedet for å redusere, selv om de nye apparatene er langt mer effektive.

UNØDVENDIG: Tenk gjennom hvor mange tromler du egentlig trenger å ta i vaskemaskinen.
UNØDVENDIG: Tenk gjennom hvor mange tromler du egentlig trenger å ta i vaskemaskinen. Foto: Thinkstock

Du kan også revurdere bruken av apparatene du allerede har. Dropper du for eksempel tre tromlinger i vaskemaskinen hver uke, kan du spare cirka 500 kWh i løpet av et år.

Har du motorvarmer må du huske at den ikke bør stå på mer enn de 2-3 timene som er nødvendig. Et koblingsur eller tidsbryter regulerer dette.

Velger du å la elektriske apparater stå i stand-by, bruker du en del strøm selv om de ikke brukes. Denne unødvendige strømbruken har faktisk mye å si på landsbasis, ifølge Enova.

Det er dessuten bra for PC-en å slås av om natten.

Strøm ned i sluket

Slik sjekker du hvor mye vann dusjen din bruker.

Hvis ikke det er allerede gjort: Isoler varmtvannrørene fra bereder til kjøkken og bad.

Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker, det gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sekunder på å fylle en 10 liters bøtte, bruker dusjen din 20 liter på et minutt.

STYR UNNA: En lang og glovarm dusj er fristende på kalde morninger, men det er hverken bra for huden eller strømregningen.
STYR UNNA: En lang og glovarm dusj er fristende på kalde morninger, men det er hverken bra for huden eller strømregningen. Foto: Thinkstock.

Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter per minutt, ifølge Barnwell.

En sparedusj, som bruker åtte liter i minuttet, koster om lag 2,85 kroner hver gang du bruker den. I løpet av ett år utgjør det litt over 1000 kroner spart med daglig dusjing.

Men husk også at du ikke trenger å dusje hver eneste dag.

Vær oppmerksom på at et karbad bruker omtrent tre ganger så mye energi som en dusj.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning