Induksjonstopp

Kan alle kjøpe induksjonskomfyr?

Bor du i et gammelt hus eller boligblokk kan de hende det elektriske anlegget ikke tåler en induksjonstopp

INDUKSJONSTOPP: De fleste induksjonskomfyrer krever mer av sikringsskapet enn gamle hus tåler. FOTO: Elkjøp.
INDUKSJONSTOPP: De fleste induksjonskomfyrer krever mer av sikringsskapet enn gamle hus tåler. FOTO: Elkjøp.
Publisert

- Spesielt gamle hus og boligblokker må være obs på sikringen til komfyren når de skal kjøpe ny platetopp, sier fagsjef elsikkerhet i bransjeorganisasjonen, Nelfo, Bjørn Sørensen.

Induksjonstopper lager et magnetfelt som varmer opp kjelens bunn direkte uten at kokeplaten blir oppvarmet. Siden kokeplaten ikke blir oppvarmet, bruker induksjonsplater mindre energi enn vanlige kokeplater og oppvarmingen skjer raskere, ifølge Enova Svarer.

Dette har gjort at denne typen komfyrer har blitt svært populære.

Induksjonskomfyrer krever mer enn du tror

Hvordan sjekker du hvilken komfyr anlegget ditt tåler?

- I sikringsskapet ditt skal det stå en kursfortegnelse som forteller deg hva de forskjellige kursene går til og hvor stor amperestyrke den tåler.

- Deretter ganger du amperestyrken til komfyrkursen med 230 volt, og så ender du opp med hvor mange watt komfyren din kan kreve.

- Formelen er P = U*I. Eksempelvis: 20 ampere * 230 V = 4600 watt.

- Hvis det er en trefasekurs, ganger du med kvadratroten av 3 i tillegg (tilnærmet 1,73). Eksempelvis: 20 ampere * 230 V *1,73 = 7067 watt.

Kilde: Nelfo

Sørensen mener folk kan risikere å kjøpe en ny komfyr hvor de bare har mulighet til å bruke én plate av gangen, om de ikke sjekker hva anlegget tåler i forkant.

- Flere av induksjonskomfyrene i dag krever over 7000 watt. Det er dårlig butikk for de fleste, mener sikkerhetssjefen.

Av nyere leiligheter og hus er det vanlig med 25 amperesikring. Det gir deg muligheten til å ha en komfyr som trekker 5750 watt. Mange har fortsatt kun 20 ampere på komfyrkursen, som igjen kun tåler 4600 watt. Sørensen håper selgerne der ute er flinke til å informere folk om dette når de kjøper.

- Problemet er at folk synes induksjonskomfyrene ser fantastisk ut. Når de kjøper det og setter i platetoppen hjemme, viser det seg ofte at de ikke har den kapasiteten de trenger, forklarer Sørensen.

Hva gjør du om du har endt opp med en for kraftig komfyr?

Sikringen sørger for at det ikke er farlig om komfyren er for sterk. Trekker den for mye strøm går sikringen, enkelt og greit.

- Om anlegget ditt trenger en oppgradering, bør du ta kontakt med en registrert elektroinstallatør for å få oppgradert kursen, oppfordrer Sørensen.

Han opplyser om at det finnes mange som jobber ulovlig der ute, og at du kan risikere å ende opp med et anlegg som ikke er i godkjent stand om du ikke benytter en som er registrert. Listen over godkjente installatører finner du på dsb.no.

Ingen jobb for hobbyelektrikere

Sikkerhetssjefen er klar over at det finnes mange som forsøker å gjøre jobben selv, eller som henter inn en venn av en venn for å få oppgradert det elektriske anlegget i huset. Det kan få konsekvenser.

- Elektrisiteten er definert som en farlig vare. Ganske mange prosent av brannene i Norge er definert som elektriske branner, advarer Sørensen.

Det kan også føre til rent formelle konsekvenser å gjøre oppgraderingen selv eller ved hjelp av svart arbeidskraft. Et lokalt eltilsyn kan forlange at du får en godkjent installatør til å gjennomgå det på nytt eller koble ut hele det elektriske anlegget.

- Det er ikke nødvendigvis sikkert at de kommer til å gjøre det, men de har muligheten til det, forklarer Sørensen.

Han legger til at en seriøs aktør kommer til å dokumentere at jobben er gjort i henhold til regler ved å fylle ut en samsvarserklæring. Siden de forskjellige aktørene ofte tar forskjellige priser, ønsker han ikke å gå inn på hvor mye en slik oppgradering kan komme til å koste, men anbefaler folk å ta kontakt med en registrert installatør for å få et tilbud. Prisen varierer fra aktør til aktør, og klikk.no har ikke lyktes å komme i kontakt med en elektriker som vil gi noe prisestimat.

Les også: Her er de 10 største kjøkkentabbene

Sjekk sikringsskapet

Fagsjefen for sikkerhet mener en i dag minst bør ha 25 amperesikringer hvis en planlegger å oppgradere til induksjonskomfyr. Dette kan du fint sjekke selv.

- I sikringsskapet ditt skal det stå en kursfortegnelse som forteller deg hva de forskjellige kursene går til og hvor stor amperestyrke den tåler, sier Sørensen.

Deretter ganger du amperestyrken til komfyrkursen med 230 volt. Tallet du ender opp med er hvor mange watt sikringen din tåler før den går. Er komfyren din innenfor dette, kan du være trygg på at sikringen ikke går.

- Hvis du har gamle automatsikringer, da står det også på selve automatene hvor stor styrke de har, forteller sikkerhetssjefen.

Dersom du har skrusikringer, har sikringene små perler innenfor et glass i lokket foran på sikringen. Fargen på perlen signaliserer hva sikringen tåler. De røde tåler 10 ampere, de grå 16 ampere, de blå 20 og de gule 25 ampere. Det skal for øvrig også stå på kursfortegnelsen.

Oppgradere det elektriske anlegget?

Hvis anlegget ikke tåler en induksjonskomfyr. Burde anlegget kanskje ha vært oppgradert uansett?

- Absolutt. La oss si at det er en bolig med et eldre ektepar som er sparsommelige med strømmen og selger til en familie som skal ha det nyeste av alt utstyr. Da blir det som regel for tøft for anlegget. Hvis du har et gammelt anlegg fra 50-tallet så er det ikke sikkert det tåler dagens utstyr, forklarer Sørensen.

- Hvis det belastes for høyt over tid, kan du få sprø ledninger og varmgang. Det kan bli uhyggelig, forklarer han.

Sørensen mener det krever litt ekstra av stekepannene og kjelene dine og om du har induksjonskomfyr.

- Vi har sett tilfeller av at stekepannene har blitt helt skjeve av at folk har brukt boost-funksjonen på induksjonstoppen, forklarer sikkerhetssjefen.

For at du skal klare å bruke dine gamle gryter og panner på induksjon i det hele tatt, må bunnen være laget av et materiale som er magnetisk. Dette kan du sjekke med en liten kjøleskapsmagnet. Fester den seg til bunnen, kan den brukes på induksjonstoppen.

Les også: Slik velger du kjøkkenvifte

Sparer du noe?

Induksjonskomfyren har blitt mye billigere med årene, og koster nå omtrent det samme som de fleste med keramisk platetopp. De aller billigste modellene er likevel med keramisk topp. Om du har en sikring som tåler induksjon kan du derfor spare en liten sum årlig på å velge denne varianten.

- Årlig strømforbruk for en normal bolig med normal brukstid av platetopp med induksjon vil være litt lavere enn med keramisk platetopp, sier energirådgiver i Enova Svarer, Lars Kimo Jørgensen.

Induksjonstopper trekker mindre strøm enn keramiske topper, men blir raskere varm og regulerer varmen bedre. Enova Svarer opplyser at keramiske topper bruker snaut 10 kWh i uken, mens induksjonstopper klarer seg med under 7 kWh.

- Sammen med stekeovnen bruker vanlige komfyrer strøm for 650 kroner i året og de med induksjonstopper drøyt 100 kroner mindre, forklarer energirådgiveren.

I løpet av en ti års levetid vil du dermed kunne spare inn tusen kroner på strømforbruket. Om du må ha nye sikringer, kan det derimot bli dyrere.

Krav til materialer

Du trenger ikke gjøre noen endringer på området rundt platetoppen om du skal kjøpe induksjonstopp. Dette med unntak av rett under komfyren.

- Vi anbefaler å blende skuffen under platetoppen. Om du har bestikk der, for eksempel, risikerer du at en kniv kiler seg oppunder platetoppen. Det er ikke ønskelig, sier commercial manager for kategori ”home” i Elkjøp, Robert Terøy.

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2018.

Les også