Kjøpe hytte

Appen du må ha med på hyttevisning

Ikke glem å sjekke disse to tingene før du kjøper hytte.

HYTTEKUPP: Denne hytta i Sandefjord er til salgs for 2,35 millioner, men det gjelder å ha is i magen når man kjøper eiendom. Har du for eksempel tenkt på solforholdene og hvorvidt kommunen har innført eller skal innføre eiendomsskatt?
HYTTEKUPP: Denne hytta i Sandefjord er til salgs for 2,35 millioner, men det gjelder å ha is i magen når man kjøper eiendom. Har du for eksempel tenkt på solforholdene og hvorvidt kommunen har innført eller skal innføre eiendomsskatt?
Publisert Oppdatert

Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne når man kjøper hytte for første gang.

Et tips er å sjekke om meglerne har noen prutbare overliggere fra året før. I tillegg bør du sjekke mulighetene for enkel oppussing.

Selv den trausteste hytta kan forvandles til et hytteparadis.

- I utgangspunktet er det ikke så veldig annerledes fra å kjøpe vanlig bolig. Det er de samme lover og regler som gjelder. Opplysningene som gis i salgsoppgaven skal gi kjøper samme informasjon hvorvidt det er en bolig eller hytte, sier eiendomsmegler i Dnb Eiendom, Marius C. Lindhjem.

Han jobber kun med fritidseiendommer.

Tenk på sola

Noen momenter bør du likevel være ekstra obs på. De viktigste vil kanskje overraske deg.

- De aller fleste byggtekniske utfordringene lar seg løse. Så det viktigste er å få en oversikt over feil og mangler og danne seg et estimat på hva man bør koste på av utbedringer. Men hvis man kjøper en hytte hvor man i etterkant finner ut at solforholdene ikke var slik man trodde, eller at det knapt er turmuligheter i området, så er det vanskelig å få gjort noe med, sier Lindhjem.

Han anbefaler derfor å laste ned en app som viser solas bane på himmelen, og tenke seg hvor den får gjennom den tiden av året hytta skal brukes.

SOLFORHOLD: Appen Sunsurveyor viser deg hvor solen står til gitte datoer og klokkeslett, slik at du for eksempel kan sjekke hvor lenge du har sol på tomten på vinterstid. Den er tilgjengelig for både Android og Iphone/Ipad.
SOLFORHOLD: Appen Sunsurveyor viser deg hvor solen står til gitte datoer og klokkeslett, slik at du for eksempel kan sjekke hvor lenge du har sol på tomten på vinterstid. Den er tilgjengelig for både Android og Iphone/Ipad.

Det finnes flere alternativer du kan laste ned. Appen Suntrajectory er for eksempel tilgjengelig for Android, mens Sunsurveyor er et alternativ for Ios.

Trær vokser

Det er også smart å ta høyde for vegetasjonen rundt.

- Husk at trær vokser. Se for deg hvilke trær som kan bli en utfordring over tid. Hvor står trærne? På egen tomt, på nabotomt eller grunneiers eiendom? Er det festetomt: hva sier kontrakten om trefelling?

På denne måten kan du unngå irritasjon i fremtiden.

Hvordan er turmulighetene?

Ifølge megleren er det også overraskende få som setter av tid til å utforske nærmiljøet rundt hytta, til tross for at mye tid sannsynligvis vil brukes her.

Sjekk hvordan turmulighetene er i området.

- Hvordan er veien eller stien til sjøen, for eksempel? Kan den sykles, eller er det en «Tarzan»-sti hvor man på hoppe fra stein til stein? I tillegg til å undersøke dette på visning så anbefaler jeg å sette seg nøye inn i kart over området før man kommer, dersom man er i et nytt ukjent område, sier Lindhjem.

Kjøpe hytte

Utover dette lønner det seg alltid å lese prospekt, boligsalgsrapport og andre dokumenter godt. Se sjekklisten i faktaboks for flere tips.

- Jeg opplever svært sjeldent at det oppstår problemer for kjøper. Dette skyldes nok at kjøperne generelt er flinke til å undersøke forholdene som kan skape problemer, samt at de får all nødvendig informasjon, sier megleren.

Dette bør du alltid gjøre før du legger inn bud:

 • Last ned/bestill prospekt før visning. Da har man mulighet til å undersøke mest mulig før man kommer dit.
   
 • Les boligsalgsrapporten, om den foreligger. Den følger i så fall vedlagt salgsoppgaven. Dersom en slik en byggteknisk rapport ikke foreligger, anbefaler jeg å ta med en bygningskyndig person på visning.
   
 • Hvis hytta står på festet tomt, bør festekontrakten gjennomleses. Tomtefeste kan for de aller fleste være et vanskelig emne, og man bør sørge for å søke bistand dersom man er usikker på kontrakten.
   
 • Sjekk rettigheter som ikke nødvendigvis er skrevet ned i en avtale. Det kan være bruk av båtplass, parkering, vei, vannledning og lignende. Ofte kan slike rettigheter være knyttet opp til medlemskap i hyttevel, veilag, bryggelag og så videre.

Kilde: Eiendomsmegler i Dnb Eiendom, Marius C. Lindhjem.

- Hvordan bør man forberede seg?

- Bruk god tid på å gå visninger, følg med i budrunder og sjekke hva hyttene faktisk blir solgt for.

Men én ting bør alle unngå:

- Ikke kjøp eiendom usett. Sett av den tiden det tar til å undersøke og besiktige eiendommen før man kjøper.

Finn svar på disse spørsmålene

Styreleder i Hytteforbundet, Trygve Jarholt, anbefaler å krysse av følgende på sjekklista før du kjøper hytte.

 • Er tomt eller hytte i et område som er regulert eller ikke?
   
 • Hvis det er regulert, hva sies konkret om:
  - Vei, vann, kloakk og så videre.
  - Andre hytter eller hyttefelt som skal bygges.
  - Kan du sette opp gjerde eller ikke?
  - Er hytta innenfor eller utenfor strandsonen og trenger du å søke dispensasjon? Husk at strandsonen også er fra fjellvann.
  - Dersom det er vei inn til hytta eller hytteområdet: er den regulert? Har du rettigheter til å bruke den?
  - Måkes veien om vinteren eller ikke? Hva er kostnadene ved måking?

 • Er hytte en selveier eller en tomtefesteregulert tomt?
   
 • Hvis tomtefesteregulert tomt: husk at nye tomtefesteregler vedtas i Stortinget i juni, og dette medfører vesentlig høyere kostnader.
   
 • Hvis tomtefesteregulert tomt: sjekk om det er enkelt å få tillatelse fra grunneier til å fjerne skog og busker, hvis du ønsker utsikt.
   
 • Har kommunen innført eller tenkt å innføre eiendomskatt? Hva blir dine årlige kostnader ved eiendomsskatt?
   
 • Har kommunen innført eller tenkt å innføre tilkopling til offentlig vann og kloakk? Hva blir dine årlige kostnader ved vann og kloakk?
   
 • Dersom du ikke har vann og kloakk – er det enkelt å få lagt ned en kloakktank? Er det enkelt å søke om borring etter vann?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning