Ferieboliger

Her finner du ferieboliger på billigsalg

Kraftig prisreduksjon på ferieboliger i Sør-Europa.

TIL SALGS: Hus i Spania og Hellas har gått mye ned i pris de siste årene. Denne boligen i landsbyen Bigastro cirka ti minutters kjøring fra Torrevieja med tre soverom, to bad, terrasse, hage og privat svømmebasseng koster 1.435.000 norske kroner.
TIL SALGS: Hus i Spania og Hellas har gått mye ned i pris de siste årene. Denne boligen i landsbyen Bigastro cirka ti minutters kjøring fra Torrevieja med tre soverom, to bad, terrasse, hage og privat svømmebasseng koster 1.435.000 norske kroner. Foto: FOTO: Europahus
Publisert Oppdatert

Drømmen om hytte ved sjøen eller på fjellet bor i mange nordmenn.

Mens hytter ved sjøen i Norge stiger til uante høyder er situasjonen annerledes i Sør-Europa.

Finanskrisen høsten 2008 førte til at markedet nærmest stoppet helt opp.

I enkelte områder, blant annet i Spania og Hellas, har prisfallet vært på opptil 30 prosent.

Og en ny finansuro gjør nå ferieboligmarkedet til kjøpers marked.

25 prosent nedgang i snitt

- Eiendomsprisene har falt mye i Spania de siste årene. Det er imidlertid mer nyansert enn hva du kanskje får inntrykk av gjennom media. Mange prisoversikter viser store områder under ett og gir derfor ikke et riktig bilde, opplyser daglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling AS til bonytt.no.

Han anslår at det har vært cirka 25 prosent nedgang som et gjennomsnitt. Veletablerte områder og objekter med god kvalitet er imidlertid fortsatt etterspurt og blir fortløpende solgt, men avsidesliggende eiendommer, uten gangavstand til strand forblir usolgt, selv med høye rabatter.

TIL SALGS: Denne eneboligen i den lille spanske byen Los Montesinos cirka 15 min nord for Torrevieja kan bli din for 1.5 millioner kroner.
TIL SALGS: Denne eneboligen i den lille spanske byen Los Montesinos cirka 15 min nord for Torrevieja kan bli din for 1.5 millioner kroner. Foto: FOTO: Norsk Megling

- Prisene varierer veldig med områdene, understreker Carlsen.

- På de stedene våre kunder i hovedsak kjøper vil jeg si at du fra cirka 1.4 millioner kroner får et godt objekt, 2- 3 soverom, med gangavstand strand, restauranter og med én times kjøring fra flyplass. Både på Costa del Sol og på Costa Blanca finnes det eksempel på veletablerte områder hvor du finner gode alternativer fra denne prisen og opp.

Det ligger mange boliger ute til salgs til under 1.5 millioner kroner.

Denne boligen i Costa Blanca koster 1 499 millioner kroner, og denne toppleiligheten på Costa del Sol koster 1,5 millioner kroner.

Gresk drama

- Når det gjelder Hellas så har finanskrisen satt spor i det greske eiendomsmarkedet, spesielt feriemarkedet, forklarer Carlsen.

Nybyggproduksjonen stanset brått opp for vel to år siden og mange utbyggere har gått konkurs. Greske banker er lite villige til å finansiere nye prosjekter og de sitter inne med en stor portefølje av usolgte eiendommer på samme linje som spanske banker. Prisene har i enkelte områder falt med opp til 30 prosent sammenlignet med prisene boligene ble solgt for før finanskrisen. På Kreta har for øvrig prisene holdt seg bra.

- Her vil jeg råde folk til å ikke kjøpe i prosjekter som ikke er ferdigbygget. Du bør se at boligene er bygget. Du vet aldri om utbygger går konkurs i dagens situasjon, sier Carlsen.

Tenk på resalg

TIL SALGS PÅ KRETA: Feriebolig med svømmebasseng og havutsikt på Kreta kan bli din for cirka 1.2 millioner kroner.
TIL SALGS PÅ KRETA: Feriebolig med svømmebasseng og havutsikt på Kreta kan bli din for cirka 1.2 millioner kroner. Foto: FOTO: Norsk Megling

Daglig leder Jim Tindstad i Europahus, som har spesialisert seg på det spanske markedet, anbefaler kundene å tenke på beliggenhet, aktivitet hele året og at boligen er lett å selge igjen. Terrasser og uteområder er gjerne viktigere en stua.

- Ikke kjøp hus for at barna skal komme på besøk. Kjøp det du trenger. Når besøket kommer kan du låne eller leie naboens.

Tindstad anbefaler videre møblerte boliger fordi du slipper en masse handling, skruing og montering. Det du ikke vil ha bytter du bare ut.

Uten moms

Alle priser på bolig i Spania oppgis for øvrig uten moms og dokumentavgifter. Ved boligkjøp er det moms på 7 prosent og dokumentavgifter i underkant av 3 prosent.

Ellers er det renovasjonsavgift som er i underkant av 800 kroner i året og eventuelle fellesutgifter i boliger som har fellesbasseng, opplyser Europahus.

Ta deg god tid

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra forteller du godt kan vente ett år på å kjøpe i de skadeskutte økonomiene. Han mener det er lett å la seg lokke av billig finansiering til å gjøre feilkjøp.

- Boligprisene i Frankrike, Hellas, Italia, Portugal og Florida vil i beste fall gå sidelengs det neste året, men trolig falle med om lag 10 prosent, sier han. - Det er med andre ord vanskelig å se at du har noe å tape på å vente.

- Bruk heller det neste året til å bli godt kjent i området du ønsker å eie, råder sjeføkonomen. For eksempel kan du leie en tre ukers tid i drømmeboligen, og bruke tiden til å gå gjennom huset fra kjeller til loft. Men vær samtidig obs på at skattene trolig er på vei oppover i alle disse landene.

Les også:

Sjekk bygget på Hjerkinn som er kåret til verdens flotteste

Smart løsning på smal leilighet

Sjekk om boligen står på kreftfarlig grunn

Navnet bestemmer barnets personlighet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning