Kjøp av byggevarer på nettet

Her er rådene for en trygg netthandel av byggevarer

Netthandel av byggevarer gir deg ikke lavere priser, men større tilgjengelighet.

IKKE BILLIGERE: Kjøper du byggvarer på nettet for å spare penger, kan du risikere å bli skuffet.
IKKE BILLIGERE: Kjøper du byggvarer på nettet for å spare penger, kan du risikere å bli skuffet. Foto: FOTO: Michael Blann/ThinkStock
Publisert Oppdatert

Når du skal pusse opp, bygge om eller reparere er det vanligvis den lokale byggevarebutikken du søker til. Men i en verden hvor en økende andel av handelen foregår gjennom nettbutikker, særlig interiør, vil du også finne stadig mer byggevarer tilgjengelig på nettet.

Du vil imidlertid foreløpig være en av de få som handler gulvplanker og terrassebord på nettet, for markedet er enn så lenge lite. Men det stiger.

- I 2013 vokste e-handel av byggevarer med nesten 30 prosent, som relativt sett var den største veksten. Men sett i forhold til byggevarer totalt, var det en ubetydelig del, forteller daglig leder i bransjeorganisasjonen Distansehandel Norge (DN), Gerhard Anthun, til klikk.no.

- Årsaken er at byggevarer er en veldig prematur del av nettmarkedet, men den sterke økningen gir signaler om at noe er på gang. Og det er særlig oppussingsprodukter som er interessant.

Lite å spare prismessig

Netthandel av byggevarer foregår både gjennom de tradisjonelle byggevarekjedene og nyetablerte, rene nettbutikker. Prismessig er det imidlertid lite å hente på å handle over nettet. Det viser en summarisk undersøkelse klikk.no har gjort. Det bekreftes også av aktørene i markedet.

- Vi har identisk pris både på nett og i butikk, sier leder e-handel hos Løvenskiold og Maxbo, Erlend Weiby, til klikk.no.

Gerhard Anthun tror det er andre forhold enn pris som bestemmer folks netthandel av byggevarer.

- Jeg tror det handler om tilgjengelighet og tid, at man kan handle når på døgnet det skal være. Og så gir nettet en rask og god oversikt over hva som finnes i markedet.

Han forteller at de selger mest tyngre byggevarer, som kledning, isolasjon og lekehus. Kundene kjøper også en del ytter- og innerdører.

- Det er varer som forsvarer en transportkostnad på 790 kroner, som er vårt transporttillegg.

Weiby tror generelt det vil ta tid før kundene blir familiære med denne måten å handle byggevarer på.

Ikke billigere på nettet

Distansehandel Norge opererer med en godkjennelsesordning for nettbutikker. Den er ikke obligatorisk, men gir ifølge foreningen forbrukeren trygge rammer for netthandelen. Blant de som er medlemmer finnes flere nettbutikker innen byggevaremarkedet. Klikk.no har sjekket prisene på utvalgte produkter i tre av butikkene: Bygghjemme.no, BilligVVS.no og Byggbo.no. Vi har sammenlignet prisen hos et utvalg av de store byggevarekjedene.

Vi har sjekket prisene på tregulv, badekar, konstruksjonsvirke, terrassebord og ytterdør. Det har ikke latt seg gjøre å sammenligne identiske merker for alle produktgruppene, men vi har plukket ut så samsvarende produkter som mulig. Vi mener derfor oversikten gir en antydning om hvordan prisnivået er i de rene nettbutikkene i forhold til de tradisjonelle butikkene.

Bygghjemme.no

BilligVVS.no

Byggbo.no

Byggmax

Maxbo

Comfort

Tregulv eik

902,-/m2

Tregulv Berg & Berg, Öland Spar Eik,

1-Stav Hvit Mattlakk 14 mm

499,-/m2

Eik Pearl massiv planke,

hvitlasert 18 mm

Tregulv furu

444,-/m2

Heltregulv furu Arctic,

hardvokset, 20x142 mm

357,-/m2

Furugulv Classic

Alpine Hardvoks

Hvit 20x112 mm

Badekar

3522,-

Duravit D-code 160x70

3490,-

Duravit D-code 160x70

Konstruksjons-

virke

15,-/lm

48x98 mm impr.

konstruksjonsvirke

14,95/lm

48x98 mm impr.

konstruksjonsvirke

Terrassebord

9,6/lm

Terrassebord impregnert,

21x95 mm

7,95/lm

Terrassebord impregnert,

21x95 mm

10,9/lm

Terrassebord impregnert,

21x95 mm

Ytterdør

9232,-

Ytterdør Diplomat

Ida Klarglass Hvit, 3 kvadratiske

vinduer, 210x90 cm

8990,-

Advance-Line Michigan ytterdør,

klart glass,

3 kvadratiske vinduer, 210x90 cm

Les materialbeskrivelsen nøye

Den danske forbrukernettstedet bolius.dk fremhever at det kan være vanskelig å vurdere kvaliteten på byggevarene når du ikke har mulighet til å sjekke dem fysisk.

"Derfor er det viktig at du leser beskrivelsene av materialenes egenskaper og på bakgrunn av det vurderer om de oppfyller kravene dine", skriver de.

Videre råder de til å gå etter kjente merkevarer, fordi de mener at det reduserer risikoen for å foreta et feilkjøp med hensyn på kvalitet.

Netthandel i utlandet

Internett gir deg også tilgang til et utenlandsk byggevaremarked. Ifølge Tollvesenet er det ikke toll på byggevarer kjøpt i utlandet, men du må betale merverdiavgift (mva) på 25 prosent.

Dersom du fysisk reiser og henter byggevarene kan du ta med deg varer for 3000 respektive 6000 kroner uten å måtte betale mva. Den høyeste grensen gjelder dersom du har vært borte i mer enn ett døgn.

Ved netthandel, hvor du får bragt varen helt hjem, er derimot mva-grensen langt lavere. Alt over 200 kroner må det betales merverdiavgift på. Og når det i tillegg plusses på med transportkostnader, blir det mer gunstig å handle hjemme.

Bauhaus Tyskland

Bauhaus Norge

Pris

299 euro/2452 NOK

3570 NOK

Mva (25%)

613 NOK

Transport

1380 NOK

Totalt

4790 NOK (fratrukket tysk MVA: 4385 NOK)

3570 NOK

Regnestykket over baserer seg på import av 30 m2 gulvlaminat og eurokurs på 8,20 kroner. Norsk mva beregnes av fakturapris og transportkostnad. Tysk mva er 19 prosent. Dess større mengder byggevarer man importerer, jo mindre betydning vil transportkostnadene ha for regnestykket. Tysk mva trekkes ikke i fra automatisk, men må avtales på forhånd (Mehrwertsteuer ausweisbar). Pris for transport er hentet hos Bring.

Sikker netthandel

Når du som forbruker skal handle på nettet, er det flere forhold du bør ta hensyn til dersom du skal redusere risikoen for å bli lurt. Distansehandel Norge (DN) har utarbeidet et sett med regler som man som forbruker bør følge.

For det første bør man se etter merket for trygg e-handel, fordi dette ifølge DN er en garanti for at nettbutikken opptrer i henhold til norske lover og at den oppfyller de kravene DN stiller for å bli godkjent. Det siste blir butikkene jevnlig sjekket på.

Dernest er rådet at man enten betaler med kredittkort eller ber om å få tilsendt faktura, fordi man da vil få pengene tilbake fra banken dersom produktene ikke leveres eller leverandøren ikke oppfyller sine forpliktelser. Kunder av nettbutikken Infurn har fått erfare verdien av å betale med kredittkort da butikken gikk konkurs og ikke lenger kunne levere.

Videre råder DN til å søke på nettet for å sjekke nettbutikken man vurderer å handle hos. "Sjekk om kontaktopplysninger på nettbutikken finnes - som f.eks organisasjonsnummer, adresse, telefonnummer o.l. En ekstra sjekk du kan ta er om bedriften har en postadresse", skriver de.

De er også tydelige på at man bør lese kjøpsbetingelsene nøye før man inngår en avtale. "Les derfor gjennom kjøpsbetingelsene før du trykker godkjenn/kjøp", understreker Distansehandel Norge.

Og til slutt, spar på ordrebekreftelse og faktura og kontroller at disse to stemmer overens. "Sjekk også om beløpet på faktura er det som blir trukket fra din konto. Ta godt vare på dokumentene - de er ditt bevis på at du har foretatt et kjøp", fremheves det.

Angrerett på nettet

Den som kjøper gjennom en nettbutikk har en sterkere posisjon når det gjelder angeretten enn den som handler i en fysisk butikk. Man trenger blant annet ikke ha noen grunn for å angre, men det kreves at man innen 14 dager sier ifra til selger at man ønsker å benytte sin angrerett.

- Siden det kan være vanskelig å vurdere noe du vil kjøpe bare med et skjermbilde, har du angrerett og kan rett og slett returnere det du får hjem, dersom du ikke er fornøyd. Det er imidlertid viktig å huske på at man skal få med et angrerettsskjema. Dersom det mangler, utvides fristen med inntil 12 måneder, fremhever kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Anne Hege Skogly, overfor klikk.no.

- Men dersom man har fått foretatt en personlig tilpasning, som for eksempel initialene på ytterdøren, vil angreretten faller bort.

Man må betale for retur

Ifølge statistikken til Forbrukerrådet kom det i 2013 inn 450 klager på byggevarer, og det var så mange at kategorien havnet på tredjeplass på deres statistikk, bare slått av bil og håndverkertjenester. "Klagene handler om inventar til kjøkken og bad, varmepumper samt parkett og lignende", skriver de på sine nettsider.

Hvordan disse klagene fordeler seg mellom butikk og nett har Forbrukerrådet ingen detaljer på. Men fordi netthandel foreløpig utgjør en så liten del av den totale byggevareomsetningen, er det ingen grunn til å anta at det er mange klager.

Og ifølge Erlend Weiby hos Maxbo har de svært få reklamasjoner.

Men dersom du likevel havner i en situasjon med reklamasjon eller retur av annen grunn, må du være klar over at det er du som i utgangspunktet må betale for returen av varen. Og det kan bli dyrt.

- Et viktig premiss for netthandel er at vi kjenner til alle kostnadene i forkant før vi kjøper. Loven setter derfor krav til at før du kjøper må selgeren ha informert deg om at du eventuelt må betale returen selv, og hva det vil koste. Har han ikke gjort det, må selgeren bekoste returen selv, hvis du benytter deg av angreretten, utdyper Skogly.

Det er også mulig å avtale med selger at det er han som skal betale en eventuell retur.

- Og det vil selvfølgelig være en hyggelig service, sier Skogly.

Erlend Weiby forteller at man hos Maxbo praktiserer at kjøper betaler eventuelle returkostnader.

- Og da henter vi varen hjemme hos kjøper.

Les også:

Smart netthandel

Svindlet? Slik får du pengene tilbake

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen