Strømpriser

Det finnes ikke gratis strøm

Dersom en strømleverandør ringer og tilbyr noe som kan høres ut som tilnærmet gratis strøm, bør du stille disse spørsmålene først.

SELGER STRØM PER TELEFON: Blir du oppringt av et strømselskap som tilbyr deg det som tilsynelatende er et godt tilbud på strøm, bør du stille noen spørsmål først.
SELGER STRØM PER TELEFON: Blir du oppringt av et strømselskap som tilbyr deg det som tilsynelatende er et godt tilbud på strøm, bør du stille noen spørsmål først. Foto: Colorbox.no
Publisert Oppdatert

I vinter har vi vært forskånet fra de virkelig høye hoppene i strømprisene, men det betyr likevel ikke at strømselskapene ikke forsøker å markedsføre seg som om prisene er skyhøye, og at du som forbruker kan spare masse på å bytte til akkurat deres strømavtale.

Problemet er bare at det ikke finnes noe slikt som billig strøm, fordi det vil alltid være elementer som trekker prisen opp, men som man som forbruker er nødt til å grave litt for å finne frem til.

- Uttalelser om at man vil få rimeligere strøm ved å bytte til det aktuelle kraftselskapet, har ingen mening dersom ikke all relevant informasjon gjøres tilgjengelig med en gang, sier fagleder hos Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, til Bonytt.no.

BILLIGSTRØM: Telefonselgere som ringer deg og prøver å overbevise om at de har den billigste strømmen bør du betakke deg mot.
BILLIGSTRØM: Telefonselgere som ringer deg og prøver å overbevise om at de har den billigste strømmen bør du betakke deg mot. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Strøm til innkjøpspris

Et herværende strømselskap kontaktet undertegnede og ville ha meg over på deres strømavtale.

Jeg skulle få strømmen til samme pris som de kjøpte den for, sa selgeren.

Altså en såkalt spotprisavtale.

Fastpris

Men det viste seg at for å få strømmen til innkjøpspris, måtte jeg betale et månedlig fastbeløp.

Det fremkom ikke før et godt stykke ut i samtalen, og jeg måtte selv stille spørsmålet.

- Det er vår oppfatning at strømavtaler egner seg dårlig for telefonsalg, fordi det er et komplisert produkt som det krever tid og litt kunnskap å sette seg inn i, fremhever Hovde Skjelbostad.

Billigste strøm til spotpris

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) inngås det flest avtaler på spotpris. Tabellen under viser markedets 10 rimeligste spotprisavtaler per uke 11 i 2012 (Kilde: Konkurransetilsynets kraftprisoversikt)

Kraftleverandør

Avtalenavn

Spotprispåslag

Gudbrandsdal Energi

Kvitfjell World Cup Spot

0,50 øre/kWh

Kraftinor AS

Kraftinor Lavpris

0,56

Fortum

eSpot kampanje

1,05

Total Energi AS

Total E-spot

1,39

Tafjord Marked AS

Tafjord Web Spot

1,40

Lærdal Energi

Spot Innkjøpspris

1,46

Gudbrandsdal Energi

Markedskraft Lavpris Akonto

1,47

Eidsiva Marked AS

eSpot

1,70

SKS Kraftsalg

Spotpris Enkel

1,75

Sognekraft AS

Sognekraft Innkjøpspris

1,77

Skyhøyt forbruk

Fastprisen selgeren tilbød innebar at jeg måtte ha et forbruk på drøyt 17.000 kWh i måneden (sett i forhold til markedets rimeligste spotprisavtaler, som ifølge Konkurransetilsynets kraftbørs har et påslag på 0,58 øre/kWh (ved årlig forbruk på 20.000 kWh).

Det er et ganske høyt forbruk - Konkurransetilsynets kraftbørs opererer med 20 000 kWh i året som et "normalforbruk".

Nå må det fortelles at selgeren kontaktet meg fordi jeg en gang i sin tid hadde registrert et enkeltmannsforetak, og derfor kvalifiserte jeg for en av deres bedriftsavtaler.

Men han ville selge strømmen til meg som om jeg var boligeier.

En annen aktør i markedet tilbyr spotstrømmen for 49 kr/mnd, noe som betyr at jeg må ha et månedlig forbruk på 8500 kWh for at det skal lønne seg.

Alltid gratis å bytte

Et annet agn den nevnte selgeren kunne lokke med var at det var gratis å bytte over til hans kraftselskap.

Haken er bare at leverandørbytte allerede er gratis. Det er bare noen tastetrykk unna på Konkurransetilsynets kraftbørs.

- Det strider nødvendigvis ikke mot markedsføringsloven å bruke ordet gratis på denne måten, men å fremheve det som en fordel som bare dette selskapet tilbyr vil kunne være villedende, utdyper Hovde Skjelbostad.

Vinterstrøm til sommerpris

Et tredje lokkemiddel selgeren kunne presentere meg for, var påstanden om at selskapet hans hadde kjøpt inn kraften på sommeren slik at jeg som forbruker skulle bli forskånet fra høye priser på vinteren.

Problemet er bare at det sannsynligvis ikke er noen kraftleverandører som kjøper spotstrøm på fremtidige priser.

- Jeg har vanskelig for å tro at det er noen selskaper som kjøper spotstrøm på fremtidige priser, sier markedssjef hos Gudbrandsdal Energi (GE), Jan Jansrud, til Bonytt.no.

- Rett og slett fordi det ville innebære for stor usikkerhet å kjøpe på fremtidige priser, derfor kjøpes spotstrøm kun til øyeblikkspris.

Fastpriskontrakter er noe annet

- Noe annet vil det imidlertid være for fastpriskontrakter, de kjøpes på fremtidspriser.

På den nordiske kraftbørsen NASDAQ OMX Commodities omsettes kontrakter helt frem til og med 2017.

- Hos oss omsettes det kontrakter med avregning mot spotprisen som brukes for prissikring for inntil fem år frem i tid, altså til og med 2017. Men hvilke prissikringsstrategier de enkelte selskapene har, er noe vi ikke har kjennskap til, forteller kommunikasjonsdirektør i den nordiske kraftbørsen, NASDAQ OMX Commodities, Sara Aadnesen, til Bonytt.no.

Avtalen må være skriftlig

Det som er viktig å være klar over ved inngåelse av strømavtaler på telefonen, er at kontrakten ikke er bindende før all informasjon foreligger skriftlig.

- Selv om du sier ja over telefonen, vil avtalen ikke være bindende før du har fått tilsendt kontrakten på e-post/sms/brev med all relevant informasjon, og bekreftet det skriftlig, forklarer Hovde Skjelbostad.

Og selv når man har fått avtalen skriftlig og returnert den undertegnet, har man likevel en angrefrist på 14 dager.

Ifølge Jansrud hos GE er det deres erfaring at kraftselskaper inngår avtaler med forbrukere selv om de ikke har akseptert.

Hos Elklagenemda er det flere avgjørelser om dette, og alle har gått i forbrukerens favør.

Les også:

Alt du trenger å vite om strømforbruk

Strømsparing med små triks

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

I denne luka leveres nyfødte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning