Hjemme hos Ulfven

Lager flisene alle vil ha

Hva gjør du når du finner drømmehuset, men ikke de helt rette flisene? Oppretter flisefirma, så klart.

EGNE FLISER ØNSKER VELKOMMEN: Vindfanget er lyst og lett med flisene Frost, som Ole-Petter og Vibeke har designet etter inpirasjon fra norske tradisjonsmønstre. Lampen er fra Watt og Veke, skoskapet med hønsenetting i dørene har Ole Petter plassbygd. T.V. Et av de andre Ulfven-designene.
EGNE FLISER ØNSKER VELKOMMEN: Vindfanget er lyst og lett med flisene Frost, som Ole-Petter og Vibeke har designet etter inpirasjon fra norske tradisjonsmønstre. Lampen er fra Watt og Veke, skoskapet med hønsenetting i dørene har Ole Petter plassbygd. T.V. Et av de andre Ulfven-designene. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert
GODT SAMARBEID: Vibeke og Ole-Petter planlegger nye prosjekter ved kjøkkenbenken.
GODT SAMARBEID: Vibeke og Ole-Petter planlegger nye prosjekter ved kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Helge Eek

Da Ole-Petter og Vibeke Mork Sandersen fant drømmehuset på eiendommen Ulfven ved Rygge, skulle ingenting være tilfeldig. Ønsket om håndlagde betongfliser på kjøkkenet førte til Marokko i første omgang, og til eget firma i neste sving. I dag er Ulfven fliser blitt et veldig populært valg for interiørinteresserte. At firmaet er oppkalt etter huset som satte det hele i gang er bare naturlig. Sånn går det når hjem og arbeidsplass, drøm og virkelighet veves inn i hverandre.

Vibeke (35 år) og Ole-Petter (38 år) hadde en nyrestaurert leilighet i Oslo, og omtanken for gamle hus begynte allerede der. Men med små barn ønsket de seg hus utenfor byen, og gjerne i traktene rundt Moss og Rygge, der Vibeke er fra. Da Ulfven-gården ble lagt ut for salg virket det helt riktig.

- Jeg er godt kjent i området og vi hadde ønsker om utsikt, nærhet til både sjøen og byen kombinert med landlig stillhet. Dette huset hadde alt, sier Vibeke.

Tomten var opprinnelig en husmannsplass under Værne kloster, men ble på 1800-tallet utvidet og bygget om til en sveitservilla med stor eplehage. I 1913 bygde daværende eiere, den kjente familien Aschehoug, om huset med takrosetter, brede lister og perlestaffpanel på veggene. Huset fikk store luftige rom med god takhøyde. En stor bakerovn i kjelleren med kapasitet til 20 brød om gangen forteller at dette var et sted for storhusholdning, og man kan tenke seg at det ble holdt mange selskaper i de nydelige stuene.

TRAPP I SAMME HISTORISKE STIL: Trappen sto i huset da Ole-Petter og Vibeke overtok. ¿ Den er så fin både i form og snekkerdetaljer, sier Ole-Petter. Fra hallen ser du inn til kjøkkenet.
TRAPP I SAMME HISTORISKE STIL: Trappen sto i huset da Ole-Petter og Vibeke overtok. ¿ Den er så fin både i form og snekkerdetaljer, sier Ole-Petter. Fra hallen ser du inn til kjøkkenet. Foto: FOTO: Helge Eek
ALLSIDIGE FLISER TIL VARIERT BRUK: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea og ble bygget rundt gasskomfyren fra Ilve. Over komfyren er flisene som startet det hele. De heter blåklokke og finnes hos Ulfven.
ALLSIDIGE FLISER TIL VARIERT BRUK: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea og ble bygget rundt gasskomfyren fra Ilve. Over komfyren er flisene som startet det hele. De heter blåklokke og finnes hos Ulfven. Foto: FOTO: Helge Eek
HARMONERENDE STIL OG FARGE: Skapet på kjøkkenet som rommer vakre glass, porselen og terriner, har Vibeke malt selv i en varm grånyanse.
HARMONERENDE STIL OG FARGE: Skapet på kjøkkenet som rommer vakre glass, porselen og terriner, har Vibeke malt selv i en varm grånyanse. Foto: FOTO: Helge Eek

Interiør basert på historie, farger fra servise og betongfliser

Huset fikk nye eiere på 70-tallet og ble bygget om etter datidens stil. Panel ble byttet utvendig, vinduene ble byttet ut, selv om det kunne ha vært lønnsomt å restaurere dem, og det ble lagt nytt tak. Innvendig fikk huset senket himling og ble delt opp i mindre rom. Staffpanelen ble, som i de fleste tilsvarende boliger fra denne tiden, dekket med plater og tapet.

Og nå er det Vibeke og Ole Petter som bor her, sammen med barna Theodor (8 år) og Tidemand (4 år).

- Barna leker mye ute i landlige omgivelser, og i den store eiken i hagen bor både hakkespett og ekorn, sier Vibeke.

Familien blir mer og mer glade i sitt nye hjem, men de visste med en gang at de ville sette det gamle huset tilbake til sin fordums prakt.

- Det var veldig spennende da vi satte kniven i det dukstrukne taket for å se hva som skjulte seg under, og vi ble gledelig overrasket da det viste seg at både taklister og gipsrosetter var helt intakte, sier Ole-Petter.

På kjøkkenet satte de opp nytt perlestaffpanel, malt i en grønnfarge de fant under flere lag med maling.

- Jeg har alltid ønsket meg kjøkken i samme farge som et servise jeg arvet etter mormor, og da det viste seg at fargen var så godt som identisk med den originale grønnfargen var valget lett, sier Vibeke.

En gassovn fra Ilve ble utgangspunktet for kjøkkeninnredningen. Ole-Petter laget en grue rundt ovnen, med profilerte lister og innbyggede Ikea-skap.

- Bak komfyren ønsket vi oss noen betongfliser som vi så i en interiørbutikk i Paris flere år i forveien. Det viste seg at slike fliser var umulig å oppdrive i Norge, og da oppstod ideen om å importere disse selv, sier Ole-Petter.

Slik oppsto firmaet Ulfven. Med base i sveitserhuset laget de logo, og med kombinert erfaring fra salg og markedsføring satte de igang med å selge betongfliser til en voksende kundemasse. Etterhvert utvidet Ole-Petter og Vibeke importen med å designe fliser selv, tilpasset den skandinaviske fargeskalaen. De har også samarbeidet med interiørdesigner Halvor Bakke, som bor landlig til, i nærliggende Son. Sammen med ham lagde de en flis med tradisjonelt, norsk mønster.

Perfekt samarbeid

LUN KROK: I den lyse  hallen har paret laget en koselig peis. Saueskinn og kurvstol er med på å skape en lun og god atmosfære i rommet. For å beskytte gulvet foran peisen er det benyttet betongfliser fra Ulfven.
LUN KROK: I den lyse hallen har paret laget en koselig peis. Saueskinn og kurvstol er med på å skape en lun og god atmosfære i rommet. For å beskytte gulvet foran peisen er det benyttet betongfliser fra Ulfven. Foto: FOTO: Helge Eek
GJENNOMFØRT: Fra hallen kommer du inn til spisestuen, med bord og stoler fra Living. Skjenken er et gammelt møbel som har fått ny farge og nye knotter.  Fra dette rommet er det også utgang til en terrasse.
GJENNOMFØRT: Fra hallen kommer du inn til spisestuen, med bord og stoler fra Living. Skjenken er et gammelt møbel som har fått ny farge og nye knotter. Fra dette rommet er det også utgang til en terrasse. Foto: FOTO: Helge Eek
VARME ROM: Fra spisestuen ser man inn i stuen.Tapetet fra Sandberg og sofagruppen i myk velour skaper en varm atmosfære. Over spisebordet henger en lysekrone som Vibeke har etter sine besteforeldre.
VARME ROM: Fra spisestuen ser man inn i stuen.Tapetet fra Sandberg og sofagruppen i myk velour skaper en varm atmosfære. Over spisebordet henger en lysekrone som Vibeke har etter sine besteforeldre. Foto: FOTO: Helge Eek
EGNE FLISER PÅ SELVBYGGET BORD: Ole-Petter laget stuebordet med fliser fra eget sortiment. Lampen over bordet er fra Villa Collection.
EGNE FLISER PÅ SELVBYGGET BORD: Ole-Petter laget stuebordet med fliser fra eget sortiment. Lampen over bordet er fra Villa Collection. Foto: FOTO: Helge Eek
MER MODERNE: Badet i andre etasje er stilrent med vasker og badekar fra Svedberg. Fra badekaret kan man se ut over fjorden. Ole-Petter samler på modellbåter, en Riva har funnet sin naturlige plass i vinduet her.
MER MODERNE: Badet i andre etasje er stilrent med vasker og badekar fra Svedberg. Fra badekaret kan man se ut over fjorden. Ole-Petter samler på modellbåter, en Riva har funnet sin naturlige plass i vinduet her. Foto: FOTO: Helge Eek

Paret har ut over normal interesse for interiør, og de samarbeider godt. Vibekes gode ideer blir realisert av Ole-Petters praktiske evner, både på jobb og privat.

MED PRESISJON OG LIDENSKAP: Ole-Petter Mork Sandersen lager 
stuebord i en fei, av gammelt treverk fra en låve og nye betongfliser fra eget firma. Han har verksted i kjelleren.
MED PRESISJON OG LIDENSKAP: Ole-Petter Mork Sandersen lager stuebord i en fei, av gammelt treverk fra en låve og nye betongfliser fra eget firma. Han har verksted i kjelleren. Foto: FOTO: Helge Eek

Møblene i Ulfven er en blanding av arvegods, nye ting og møbler som Ole-Petter har laget selv, blandt annet et hjemmesnekret sofabord med betongfliser fra eget firma. Lysekronen i spisestuen og pianoet i stuen er etter Vibekes besteforeldre. Over pianoet har de samlet bilder av slekt og venner i sorte rammer. Sofaene er også arvet, men trukket om, slik at de nå tilhører Ulfven-huset.

- Det er viktig for oss at møblene våre har en slags tilhørighet til huset, slik at alle våre ting passe inn. Men vi rendyrker ikke en hundre år gammel stil, det må først og fremst fungere og uttrykke vår personlighet, sier Ole-Petter.

Nå står nye prosjekter for tur. Det første de skal gjøre er å plassbygge en stor og rommelig bokhylle i biblioteket. De skal også sette huset tilbake til sin opprinnelige stil utvendig og bygge låve eller garasje. Sammen med huset skal denne bygningen skape et fint gårdstun, der flere drømmer kan oppfylles.

LES OGSÅ:

Her er de seks hotteste trendene i høst

LIKE VAKKERT UTE SOM INNE: Med varme saueskinn  er det fremdeles mulig å nyte en stund ute i den rene høstluften.
LIKE VAKKERT UTE SOM INNE: Med varme saueskinn er det fremdeles mulig å nyte en stund ute i den rene høstluften. Foto: FOTO: Helge Eek
STEMNING OG HISTORISK SUS: Ulfven-huset lyser vakkert opp i skumringen. En villvin gir farge til fasaden, og den stolte eika har også fått belysning.
STEMNING OG HISTORISK SUS: Ulfven-huset lyser vakkert opp i skumringen. En villvin gir farge til fasaden, og den stolte eika har også fått belysning. Foto: FOTO: Helge Eek
ALLSIDIG: Her har flisene fått gjøre jobben som dekorativ bordskåner under en lyslykt.
ALLSIDIG: Her har flisene fått gjøre jobben som dekorativ bordskåner under en lyslykt. Foto: FOTO: Helge Eek
FINT FOR STORE OG SMÅ: Ole-Petter, Vibeke, Theodor og Tidemann nyter uteområdene sine så ofte som mulig.
FINT FOR STORE OG SMÅ: Ole-Petter, Vibeke, Theodor og Tidemann nyter uteområdene sine så ofte som mulig. Foto: FOTO: Helge Eek

Drømmen om en hytte med sjel ble oppfylt

- Jeg tror mange menn gjerne vi bo i shabby-chic

SE OGSÅ INSPIRASJONSGUIDEN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning