Aase Thorstensen og mannen Harald hadde lenge vært på jakt etter en gammel støl. De ønsket seg noe helt spesielt. De kom først over salgsprospektet til en nydelig støl som var rehabilitert av selgeren, bevaringsekspert Else Sprossa Rønnevig. De fikk dessverre ikke denne, men det var fortsatt håp.

Hytteeierne hadde nemlig hatt kontakt med bevaringsekspert Else Sprossa Rønnevigunderveis i budrunden. Om de skulle komme over noe annet som hadde potensialer, så skulle hun hjelpe dem til å foreta de riktige grepene for å få frem det originale og enkle som de likte så godt med hennes støl.

Fant stedet

Paret fant til slutt en gammel støl med muligheter. Men den var ganske mye endret fra det opprinnelige. Den forrige eieren var hobbytreskjærer og hadde laget mange fantastiske utsmykninger, noe som kanskje ble litt voldsomt, syntes paret. Men stedet gjorde inntrykk. Tomta hadde en enestående utsikt mot Jotunheimen, som på visningen skinte som Soria Moria i horisonten. Og nedenfor speilte Øyangen seg, blikkstille med bare noen krusninger på overflaten.

- Da vi kom opp til stølen den første vinteren, var det over 30 kuldegrader ute. Etter intens fyring ble det 30 varme inne, men det var i ståhøyde. Langs gulvet trakk det grusomt. Til og med putene i sofabenken frøs fast til veggen, ler Aase Thorstensen. - Vi så at hytta kunne formes over tid. Den ligger midt i et aktivt stølsområde med kuer og sauer som gresser rundt tunet her. Vi følte det var riktig å hente tilbake noe av det opprinnelige, forteller Aase.

gammel støl

STILRENT: Også en gammel skuvseng sto igjen i hytta. Aase har vært bevisst på ikke å tilføre for mye farger i den sarte innredningen. Her spiller nydelig treverk mot lyse stoffer og forskjellig materialbruk. © FOTO: Jan Larsen-S

gammel støl

FORBEDRET: På stølen var det ingen tradisjonell grue, men i stuen sto det en grovmurt peis med avtrekk også for jernovn og parafinbrenner. Formen ble bevart, men all mur ble pusset, og skifer ble byttet i kleberstein. © FOTO: Jan Larsen-S

gammel støl

ROMSLIG: Stuen er romslig med nydelige, gamle tømmervegger og fantastisk utsikt over til Jotunheimen og Øyangen. Paret har innredet med noe nytt og noe gammelt. © FOTO: Jan Larsen-S

Fargekoder

Kjøkken og spiserom: Vegger: Gammelrød, NCS 6030-Y80R

Tak: Mandelhvit NCS 0502-G50Y

Grønt soverom: Vegger: Lavgrønn NCS 4010-G50Y.

Gulv: Havregrå NCS 1010-Y20R

Fargekoder for Allbäck Linoljemaling

Tilbakeført

Øyangstølen er fra 1926 og var tidligere heimstøl for gården Søre Rogne. Heldigvis hang det bilder av stølen inne i hytta, slik at de kunne se hvordan den var opprinnelig. Dermed kunne de med god samvittighet gå løs på det de mente ødela for uttrykket.

Et klokketårn ble tatt ned, det mente de fikk hovedbygningen til å ruve for mye. Så kappet de bort pyntekanter på vindusbordene. Men innvendig måtte de også gjøre noen grep. Først og fremst fikk de koblet seg til strømnettet. Så måtte gulv isoleres. Under småplanket gulv fra 1950-tallet i stuen og på kjøkkenet var det nydelig, bredplanket gulv. Bord for bord ble det tatt opp og fraktet til boligen i Asker. Der ble hver plank grønnsåpevasket, før de ble ført opp til hytta igjen.

Mose er brukt som isolasjon mellom tømmerstokkene i veggene, som også er svært godt tilpasset. - Den gamle isolasjonen, det nitide håndverket og de nyisolerte gulvene gir i dag jevn og god varme inne, i motsetning til den første tiden her oppe.

før og etter støl

ENKELT, MEN FUNKSJONELT: Kjøkkenet har gjennomgått en omfattende oppgradering. Da de gamle gulvbordene ble hentet frem, ble ny kjøkkeninnredning bygget og en gammel, blåmalt benk funnet på nettbutikken Bitten Antikk på Skarnes. Det er ikke innlagt vann, så familien henter dette fra brønnen i bøtte. © FOTO: Jan Larsen og privat

gammel støl

SPISEROMMET: Skapet til høyre ble kjøpt på et bruktmarked i Sverige. Benken kjøpte paret på auksjon fra maleren Jakob Weidemanns bo. © FOTO: Jan Larsen-S

Skjevt tilbygg

Aase og Harald hadde samme syn på hvordan stølen skulle bli, men de har hatt forskjellige oppgaver for å komme i mål. Harald er praktikeren. Det er han som har løst alle utfordringer. Aase er en estetiker og visste godt hvordan hun vil ha det. Og ble de i tvil, så ringte hun Sprossa.

Hun er nå innom stølen for å gi noen flere råd. For familien savner et bad. Samtidig må de gjøre noe med tilbygget som er satt opp i nyere tid. Det har seget kraftig og heller mange grader ut fra veggen. Det er faktisk slik at man blir litt svimmel om man kommer inn i rommet uten å være forberedt.

Når allikevel tilbygget skal skiftes, kan det også gi en større spisestue med utsikt over Jotunheimen. Med hele familien i hus, fire barn og venner blir dagens løsning for liten.

Innbo inkludert

Da familien overtok, fikk de også med innbo; nydelige benker, stoler, senger, bord, kubjeller og butter - men også noe som kunne resirkuleres. Da det var ryddet ut, kunne de begynne å tenke helhetlig. Det gikk sport i å følge med på auksjoner og bruktmarkeder.

gammel støl

SOVEROM: Opprinnelig var det ett soverom, et smalt kjøkken og stue på stølen. Dette er soverommet som vender inn mot stuen. © FOTO: Jan Larsen-S

gammel støl

BEVART: Inngangspartiet ble på 1970-tallet utvidet med et lite gjesterom. Sengen ble funnet på Skarnes og viser generasjoners fargeglede. Aase og hennes mor lager de flotte, trearmede lysene. Da Aase fikk sin første sommerjobb, kjøpte hun en gammel slagbenk for pengene, og interessen har hun hatt siden det. Seng, vaskebrett, karde og neverkurv har hun funnet på sin skattejakt rundt om i landet. © FOTO: Jan Larsen-S

gammel støl

FINE FARGEINNSPILL: På soverommet i det lille tilbygget er det brukt lavgrønn med havregrå på tak og gulv. Alle fargeinnspill har Aase og Harald fått av Else Sprossa Rønnevig, som selv har rehabilitert en støl i området. © FOTO: Jan Larsen-S

Hell i uhell

Stølen ble i sin tid kalt Øygangsbu, men det blir nok Øyangstølen som kommer til å følge stedet.

- Det var utrolig gøy å forme og gjenskape noe av det som var opprinnelig. Alt kan man naturligvis ikke hente tilbake, men det er blitt akkurat slik som vi drømte om, forteller Aase.

Else Sprossa Rønnevig synes det egentlig var bra at familien ikke fikk den lille stølen som hun solgte. For den var på knappe 35 kvadratmeter. Aase og Harald har fire barn, og det krever sin plass.

- Jeg ser i dag at hun har rett. Jeg var lei meg for at vi ikke fikk den stølen, men denne erstatningen kan vi så absolutt leve med, smiler Aase.

gammel støl

TILBAKEFØRT: Øyangstølen ligger 940 meter over havet inn til Øyangen. Stølen tilhørte Søre Rogne gård, men har fungert som hytte siden 1930-tallet. Aase og Harald har brukt hver ledige stund på å gjenskape noe av idyllen. Da de overtok, fjernet de et klokketårn som ruvet over den lille bygningen. © FOTO: Jan Larsen-S

gammel støl

DOKUMENTASJON: Et gammelt bilde av hytta fra da det var en støl. I senere tid er det føyd på et tilbygg som i dag har seget og derfor må skiftes ut. Men hovedbygget består og er av god kvalitet. © FOTO: Jan Larsen-S

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!