Klosterhagen

Fra steinhaug til hageidyll

Hva ville du gjort om du eide enorme mengder stein? Anette og Dick bygde seg en "klosterruin".

ILLUSJON: Klosterruinen i Anette og Dicks hage ser ut som om den har vært der siden middelalderen. I virkeligheten har de bygget den selv av stein de hadde til overs fra en mur de bygde mot veien.
ILLUSJON: Klosterruinen i Anette og Dicks hage ser ut som om den har vært der siden middelalderen. I virkeligheten har de bygget den selv av stein de hadde til overs fra en mur de bygde mot veien. Foto: FOTO: Carina Olander
Publisert Oppdatert
AV KJÆRLIGHET: Anette og Dick sier at de har bygget klosterhagen av kjærlighet for hverandre. Dick har båret mye stein de siste årene.
- Det er ikke målet, men veien dit som er morsom, sier han.
AV KJÆRLIGHET: Anette og Dick sier at de har bygget klosterhagen av kjærlighet for hverandre. Dick har båret mye stein de siste årene. - Det er ikke målet, men veien dit som er morsom, sier han. Foto: FOTO: Carina Olander

En murvegg som minner om et gammelt kloster. Gotiske buer. Bed som bugner av salvie og karse. Jordbær, bringebær og solbær. Blomster og lubne busker, og midt blant alle vekstene - en kvinne-statue. Å besøke hagen til Anette og Dick Lindh er som å reise tilbake til middelalderen. At dette for kort tid siden var en gjengrodd, helt vanlig svensk hage er ikke til å tro.

- Da vi startet visste vi ikke at vi skulle ende opp med en klosterruin. Opprinnelig var planen å bygge en liten grønnsakhage, men så fikk vi ideen om å lage bed av stein. Vi hadde jo så mye av det, sier Anette.

Steinene stammet fra en mur de hadde bygget mot veien, og fra hagen, som var fullstendig gjengrodd da de overtok et trehus fra 1904. Både hus og hage skrek etter omsorg, og nettopp derfor falt paret pladask.

- Vi var på jakt etter en eiendom vi kunne sette vårt eget preg på og ble så glade da vi fant dette. Anette og jeg bruker å si at vi har renovert huset i kjærlighet til hverandre, sier Dick.

Eiendommen ligger i utkanten av Töreboda i Västergötland, omtrent midt mellom Göteborg og Stockholm. Ikke akkurat stedet hvor du venter å finne en hage à la Sør-Europa. Ifølge eierne ble hagen slik ved ren tilfeldighet.

- Ideene blir oftest til mens vi jobber. For oss er ikke målet det viktigste, men veien dit. Da vi betraktet steinbedene på avstand følte vi begge at det så ut som en klosterhage, så da ble det sånn.

Uhyre mange timers arbeid ligger bak den unike hagen. Det første de gjorde var å felle rundt 100 trær. Med gravemaskin ble alle stubber fjernet og hagen ble planert med fyllmasse. Deretter luket Dick 150 kvadratmeter med gjenstridig ugress.

Da tanken om en klosterhage først var sådd, gikk de grundig til verks. Inspirert av italienske murruiner bygde paret opphøyde bed langs steinmuren i utkanten av hagen. Målet var at det skulle bli en både fin og lettstelt hage. Så gjøv Dick løs på den mest krevende jobben: å bygge en murvegg som ser ut som en klosterruin. En gotisk bue setter definitivt stemningen, og i et lite vindu øverst på veggen sitter en engel og skuer utover hagen. Under den står inskripsjonen Floreat domus - må dette hus blomstre. Alt tyder på at engelens ønske er blitt oppfylt, for Anette og Dicks bed er velfylte og frodige. Både blomster og grønnsaker trives godt.

- Det er fantastisk å kunne tusle ut om morgenen og hente inn frisk salat til frokosten, sier Anette.

Hun gir mannen Dick en stor del av æren for at hagen er blitt så fin.

- Dick er virkelig en kunstner av ypperste klasse. Hvis jeg har en idé tar han den til uante høyder, og selv kommer han opp med de mest fantastiske forslag, sier Anette.

Et av dem var å lage en statue.

- Kan du det, da? undret Anette.

- Det vet jeg ikke før jeg har prøvd, svarte Dick.

Så var det avgjort. Med en jernstang som kjerne og betong som byggemateriale satte Dick i gang. Det fine bordet i betong, har han også støpt selv.

- Motivet for stautuen var gitt. Kona mi er den vakreste kvinnen jeg kjenner, så statuen måtte bli av henne.

GODT PLANLAGT: For at bedene ikke skulle overskygge hverandre, har Anette og Dick bygget ulike nivåer i hagen. Slik får alle planter nok lys,og hagen virker luftig.
GODT PLANLAGT: For at bedene ikke skulle overskygge hverandre, har Anette og Dick bygget ulike nivåer i hagen. Slik får alle planter nok lys,og hagen virker luftig. Foto: FOTO: Carina Olander
MIDDELHAVET? Oliventrær, krukker med lavendel og klatreplanter som vokser på ruinene. Det minner kanskje om Italia, men Anette bor i tjukkeste Sverige.
MIDDELHAVET? Oliventrær, krukker med lavendel og klatreplanter som vokser på ruinene. Det minner kanskje om Italia, men Anette bor i tjukkeste Sverige. Foto: Foto: Carina Olander
GJENNOMFØRT: De gotiske buene i vindusåpningen og døren gir assossiasjoner til middelalderen.
GJENNOMFØRT: De gotiske buene i vindusåpningen og døren gir assossiasjoner til middelalderen. Foto: FOTO: Carina Olander
PRAKTISK: Baksiden av ruinveggen brukes til lager og planting. Plantebordet er støpt i betong.
PRAKTISK: Baksiden av ruinveggen brukes til lager og planting. Plantebordet er støpt i betong. Foto: FOTO: Carina Olander
I LE: Mindre hardføre planter står i drivhuset, som er bygd av fem gamle vinduer og en sinkplate. Akkurat nå vokser tomater og chili her.
I LE: Mindre hardføre planter står i drivhuset, som er bygd av fem gamle vinduer og en sinkplate. Akkurat nå vokser tomater og chili her. Foto: FOTO: Carina Olander
HANDYMAN: Plantebordet har Dick bygget selv. Platen er støpt i betong.
HANDYMAN: Plantebordet har Dick bygget selv. Platen er støpt i betong. Foto: FOTO: Carina Olander
LEKKERT: Betongplaten på arbeidsbordet er pyntet med mosaikk.
LEKKERT: Betongplaten på arbeidsbordet er pyntet med mosaikk. Foto: FOTO: Carina Olander
VILT OG VAKKERT: Paret har bygd høye bed. Målet var at muren skulle ramme inn vekstene, men blomkarsen lar seg ikke temme.
VILT OG VAKKERT: Paret har bygd høye bed. Målet var at muren skulle ramme inn vekstene, men blomkarsen lar seg ikke temme. Foto: FOTO: Carina Olander
BUGNENDE: Kjøkkenhagen er rikholdig, og plantene er merket med selvlagde skilt av sinkplater.
BUGNENDE: Kjøkkenhagen er rikholdig, og plantene er merket med selvlagde skilt av sinkplater. Foto: FOTO: Carina Olander
TIL LYST: Lykken er en hage som er bygget med egne hender. Anette og Dick tar gjerne et glass vin i hagen etter endt arbeidsøkt.
TIL LYST: Lykken er en hage som er bygget med egne hender. Anette og Dick tar gjerne et glass vin i hagen etter endt arbeidsøkt. Foto: FOTO: Carina Olander

LES OGSÅ:

Slik ble den lille uteplassen en stor opplevelse

Tøystykket avslører om du har flått i hagen

Få vekk ugresset uten å bruke gift

SE INSPIRASJONSGUIDEN HER

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning