Annonse

ordmenn er opptatte av hage og fritid som aldri før, og kombinert med en økende interesse for mat og gode grønne vaner, viser undersøkelser at det er mange som planlegger å anlegge sin egen lille kjøkkenhage i hagen i sommer.

Få ting er vel så deilig som å kunne nyte egendyrket salat til grillmaten når grillsesongen sparkes i gang,men hvordan går man fram? Hva planter man og hvordan holder man skadedyrene unna?

Her er tipsene til hvordan du kjapt og enkelt lager din egen kjøkkenhage.

Begrens deg selv

- Det aller viktigstenår man går i gang er å begrense seg selv litt, forklarer Tommy Tønberg, ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend til Bonytt.no.

- Jeg pleier alltid å si at det er bedre å begynne i det små og se hva man får til og hva man ikke lykeks så godt med, og så kan man jo alltid utvide siden.

Mange smarte tips til kjøkkenhagen.

BYGGE OPP: Bygger du opp bedene, kan du enkelt fylle på med den jorden du måtte ønske, og gjør det vanskeligere for snegler å komme til grønnsakene dine. © FOTO: Colourbox

Et annet godt tips hageeksperten har er følgende:

- Dyrk det du liker å spise. Det er jo ingen vits å skilte med masse egendyrkede grønnsaker eller salater om ingen i familien liker, det vil jo bare være å måtte kaste mat, forklarer Tønsberg.

1. Plassering

Det er ikke tilfeldig hvor du velger å plassere kjøkkenhagen din.

- Mange grønnsaker trenger mye sol, så tenk på å finne et område av hagen din som har gode solforhold før du setter i gang, forklarer Tommy Tønsberg.

- Det idéelle er et område som har direkte sollys store deler av dagen.

2. I jord eller bed

Om du ikke har idéell jord å plante i i hagen, kan det for mange lønne seg å bygge seg opp egne grønnsaksbed ifølge Tønberg, som lever av å rådgi andre om hager og beplantning.

- Planker til dette finner du hos enhver byggevarehandel, og ved å bygge kjøkkenhagen på denne måten, kan du enkelt og greit bestemme både størrelse og beliggenhet.

Når bedene er bygget ferdig, gjenstår det bare å fylle på med god jord.

- Sekker med jod kjøper du hos ditt nærmeste hagesenter, forklarer Tommy Tønsberg.

Slik lager du kjøkkenhage.

DYRK DET DU LIKER: Gulerøtter er lette å få til og en sikker vinner på middagsbordet. © FOTO: Colourbox

Katrine Andreassen

Redaksjonen

En eng av anemoner

Hvitveis og andre anemoner sprer seg raskt i hagen din.

3. Gjødsling

Uansett om du velger å dyrke økologisk og gjødsle med naturlig gjødsel, eller om du vil bruke kunstgjødsel i kjøkkenhagen din, så er det viktig å gjødsle uansett.

- Plantene og grønnsakene dine trenger næring, så det er viktig å passe på å gjødsle nok og riktig, røper Tønsberg.

- Spør deg frem hos en gartner eller hagesenter om du er usikker.

4. Vanning

De aller fleste grønnsaker trenger rikelig med vann for å vokse, og selv om det ikke akkurat er stekende hett ute, så er det viktig å ikke glemme seg av med vanningen.

- Det er selvsagt ekstra viktig å huske på å vanne i tørkeperioder, forteller Tommy Tønsberg.

- Jeg pleier alltid å si at for grønnsaker og kjøkkenhager er det bedre med sjeldent og mye, enn lite og ofte npr det gjelder vanning. På denne måte, når man dusjer grønnsakene i rikelig med vann, får vannet mulighet til å trenge ordentlig ned i jordsmonnet.

Ikke glem å vanne sier hageeksperten.

VANN: Grønnsaker trenger rikelig med vann for å vokse. © FOTO: Colourbox

5. Hva med skadedyr?

- Skadedyr er lik oss mennersker her, forklarer Tønsberg til Bonytt.no.

- De liker også godt grønnsaker.

Redaktøren og hageentusiasten forklarer at noe av det mest effektive man kan gjøre for å holde skadedyr unna, er å legge en hvit fiberduk over bedene.

- Disse er svært effektive i å hundre skadedyr i å komme seg til grønnsakene eller salaten din ved at insekter hindres i å kunne legge egg, forklarer Tønsberg.

- Slike fiberduker er å få kjøpt hos de aller fleste hagesenter eller hos et gartneri.

6. Snegler

Det samme prinsippet med duk gjelder for å holde snegler unna ifølge Tommy Tønsberg.

- Her har man forsåvidt også igjen et godt argument for å bygge seg opp grønnsakesbed framfor å plante rett i jorda. Ved å heve bedene over bakken, blir det vanskeligere for snegler å kommer til.

Smarte tips og råd til kjøkkenhagen.

UNNGÅ SKADEDYR: Insekter liker også salat, så pass på at de holder seg unna din. © FOTO: Colourbox

7. Hva bør jeg dyrke?

Tønsberg mener at det viktigste å ta stilling til før du planter, er hva du faktisk liker å spise.

- Å dyrke noe ingen liker er jo bare meningsløst.

Eksperten mener også at det kan være greit å begynne med noe som de aller fleste lykkes med når de dyrker hjemme, og så prøve seg frem etterhvert.

Gulerøttter: Disse er lette å få til å vokse i et norks klima, og noe de aller fleste liker.

Potet: Samme som gulerøtter. Prøv deg frem med sort og type potet.

Tomater: Tønsberg forklarer at han pleier å anbefale cherrry-tomater til de som skal prøve seg som tomatdyrkere for første gang.

- Disse modnes raskt og er bedre tilpasset vårt kjølige norske sommerklima enn andre tomatarter.

Salat: Også igjen noe som de fleste både liker og bruker mye av.

- Salat er greit og dyrke og blir raskt moden. Det finnes manger arter, så her er det bare å smaken som avgjør.

Reddiker: Modnes raskt og lett å få til å gro.

- Om du er utålmodig etter resultater er dette grønnsaken for deg, røper Tønsberg.

Slik lager du kjøkkenhage.

PLANLEGG: Mange grønnsker vil modnes samtidig, så det kan lønne seg å plante færre av samme sort, og heller satse på et bredere utvalg. © FOTO: Colourbox

Gode tips og råd

Tønsberg mener at de aller fleste kan få til flotte og fristende kjøkkenhager hjemme, så her er det er bare å sette igang.

- En ting det kan være smart å tenke på i forkant, er at ting blir modne ganske samtidige, forklarer hageeksperten.

- Det vil si at det ofte vil lønne seg å plante færre ting av samme sort, og heller satse på flere forskjellige grønnsaker og salater, slik at man ikke ender opp med haugevis av én ting, som man ikke greier å få spist opp før de blir ødelagte.

Kilder: Klikk.no, Hageselskapet.

Cherrytomater vokser godt i norsk klima.

SELVGJORT ER VELGJORT: Server egendyrkede grønnsaker i salaten i sommer. © FOTO: Colourbox

Relevante saker

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Fine ildsteder

Sjekk disse fete peisene

På denne tiden vil vi helst bare sitte foran peisen og drikke varm sjokolade, men vi nøyer oss ikke med hvilken som helst peis. Vi går for drømmen.