Hytteutleie

Billig hytteferie

Vinterferien kan bli billig hvis du leier hytte av Staten.

RIMELIG HYTTEFERIE: Statskog og Turistforeningen har rimelige hytter til leie.
RIMELIG HYTTEFERIE: Statskog og Turistforeningen har rimelige hytter til leie. Foto: Foto: Heidi Brenden
Publisert Oppdatert

Statskog eier mer enn 300 hytter over hele landet. 65 er tilgjengelig for korttidsleie, og 34 av disse har en standard som gjør dem egnet til overnatting i vinterhalvåret.

- Mange er ledige ennå, selv om vi nærmer oss vinterfeiren. Hyttene er nok ikke så godt kjent blant folk flest, opplyser Eva Kristin Grøndal i Statskog i en pressemelding.

Finn din hytte

Hyttene ligger spredt fra Troms til Agder-fylkene. De fleste har vedovn og propankjøkken. Ikke alle har strøm, mens andre igjen har både solcellepanel og vann i springen.

Prisen er helt nede i 400 kroner døgnet for de rimeligste. Statskog har lagt ut en fullstendig oversikt på sine nettsider.

Det er ikke snakk om hytter langs veien med alt av fasiliteter. Vinterstid kan ta det ta både én og to timer å ta seg til en Statskog-hytte etter at du har satt fra deg bilen.

- Av og til er det fint å gjøre noe helt annet enn det man er vant til, og ta en pust fra hjemmefronten. En hyttetur med enkel standard kan fungere som et avbrekk fra hverdagen og være en stor opplevelse, sier Grøndal.

Les også: Derfor bør du droppe luksushytta

Terrenget lokker

Noen Statskog-hytter er mer ettertraktet enn andre. I Troms er for eksempel den nyoppførte Leinahytta i Bardu populær, beliggende rett ved naturreservat og flere fiskevann. Holmevasshytta i Sirdal i Vest-Agder er et annet eksempel.

- Mange av hyttene ligger i glimrende turterreng, eller områder godt egnet for jakt og fiske. Det øker attraksjonsverdien, sier Eva Kristin Grøndal i Statskog.

Turistforeningen

Også Den norske Turistforening har rimelige alternativer til hyttetur i vinter.

- Det er fremdeles mange ledige sengeplasser i området til Oslos lokallag, sier daglig leder Sverre A. Larssen til Klikk.no.

I vinterferien kan du fremdeles finne sengeplass i en flott hytte for 175 kroner natten om du er medlem. Barn og ungdom sover gratis i Turistforeningens hytter, om de er medlemmer. Medlemskapet koster 495 kroner for ett år. Minst én person i følget må være medlem for at du skal kunne leie en hytte, og da betaler ikke-medlemmer 100 kroner mer, og ungdom må betale prisen for voksne.

I Turistforeningens hytter har du med mat selv og en sovepose, og fasilitetene er enkle.

Primitiv belønning

Mindre luksus i naturen gir ikke nødvendigvis mindre velvære enn om du er omgitt av mye luksus, skal en tro forskere. Bjørn Kaltenborn er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og har studert hvordan folk forholder seg til naturen og bruker den.

- Følelsen av mestring er en viktig del av opplevd livskvalitet. Og ulik bruk av naturen gir ulik mestringsfølelse, sier Kaltenborn.

- Til og med trivielle gjøremål som å ta seg fram til hytta til fots, tenne opp i peisen, hente vann i brønnen, har et element av belønning og mestring ved seg, sier NINA-forskeren.

Ledige plasser

- Skal jeg nevne en favoritt må det være Råbjørnhytta i Romeriksåsen, som er et fantastisk utgangspunkt for mange flotte turer, mener Sverre A. Larssen i Turistforeningen.

Bor du på Turistforeninges hytter må du regne med selskap fra andre om ikke du reserverer alle sengene til eget selskap.

- Noe av gleden er jo å treffe andre turfolk, mener Sverre Larssen.

Aktiviteter for barn

I vinterferien er det også opplegg for barn på noen av Turistforeningens steder. Både på Fondsbu i Jorunheimen og Rondvassbu i Rondane er det aktivitetsledere i vinterferien som lager opplegg for barn.

Ved sjøen

Også Oslofjorden Friluftsråd leier ut hytter på labvbudsjett, men de er stengt i vinterhalvåret.

Les også:

Gunstig å leie hytte

De beste skitipsene

Dunjakke til sprengkulde

Kilder: Newswire (Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå) og Den norske Turistforening.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning