Arkitektur: Tilbygg

Se det rare tilbygget

Eierne ønsket en kontrast fra huset sitt. Det fikk de.

KONTRAST: Det nye tilbygget skiller seg kraftig ut fra det opprinnelige huset fra 1920. Men det var slik eierne ønsket det.
KONTRAST: Det nye tilbygget skiller seg kraftig ut fra det opprinnelige huset fra 1920. Men det var slik eierne ønsket det. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
Publisert Oppdatert
PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
SKISSE: Et av barna tegnet denne skissen etter at tilbygget var bygget. Barna var fornøyd med mer plass.
SKISSE: Et av barna tegnet denne skissen etter at tilbygget var bygget. Barna var fornøyd med mer plass. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging

Familien Smith kjøpte og pusset opp sitt gamle hus fra 1920 på midten av 90 tallet. Siden den gang har familien økt med tre barn og to hunder. Og etter flere trange år med et bad på deling og to av døtrene på samme barnerom, bestemte familien seg for å lage et tilbygg på huset.

Bortsett fra plassen var de fornøyd med det klassiske Seattle huset sitt, med en enkel layout og takutstikk.

Søkte hjelp

- De oppfordret oss til å holde det enkelt med et beskjedent budsjett og en stram tidsplan, forklarer arkitekt Prentis Hale fra Shed architecture, arkitektkontoret som har tegnet tilbygget. De har hatt mange spennende prosjekter, blant annet en låve som ble bygget om til en bolig.

- Kunden, som faktisk er en tidligere ansatt hos oss, ønsket hovedsakelig et foreldresoverom slik at barna kunne få sine egne rom. Det var jo hyggelig å kunne hjelpe en tidligere kollega, legger han til.

Resultatet ble et L-formet tilbygg som arkitektene kalte "The South-ender." Det er i hovedsak en boks på kolonner som er koblet til sørenden av huset med en bro. Tilbygget definerer også en uteplass på bakken under.

- Man kan vel kalle det et elsk eller hat prosjekt, sier Hale. - Men selv om det visuelle uttrykket kan vekke ulike reaksjoner, så har bygget i bunn og grunn løst mange design- og konstruksjonsutfordringer på en god måte.

Dette ble gjort

- Tilført huset et foreldresoverom i tilknytning til den øvre etasjen på huset, der barna også har rom. Rommene er koblet sammen, og på samme måte får foreldrene en privat del.

- Definert gårdsplassen ved å skjerme mot naboen og skapt en uteplass med tak over. Her hadde de tidligere et lite bord.

- Integrert tilbygget med det opprinnelige huset. Taket på huset fortsetter ut på tilbygget.

- Vi kunne bygget tilbygget separat og deretter festet det til huset, forklarer Hale. - Men ved å gjøre alt i en operasjon kunne familien bo i huset under arbeidet, og det var kostnadsbesparende.

SVARTMALT: Arkitektene valgte å svartmale tilbygget for å bygge opp under kontrastene mellom de to byggene.
SVARTMALT: Arkitektene valgte å svartmale tilbygget for å bygge opp under kontrastene mellom de to byggene. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
TILBYGG: Det nye tilbygget har en funkisstil mens det opprinnelige huset er en tradisjonell villa fra 1920
TILBYGG: Det nye tilbygget har en funkisstil mens det opprinnelige huset er en tradisjonell villa fra 1920 Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
BRO: Det ble bygget en bro for å binde tilbygget sammen med det opprinnelige huset
BRO: Det ble bygget en bro for å binde tilbygget sammen med det opprinnelige huset Foto: FOTO: Vista Estate Imaging

Nye romløsninger

Broen over til huset har en gang med skap til oppbevaring, og gangen er knyttet til soverommet i det opprinnelige huset.

Foreldresoverommet er enkel ordning med fire funksjonelle soner: soverom, bad, klesskap og gang.

- Disse rommene er ikke separert med dører, forklarer Hale. - De er heller avgrenset med en benk og en vask. Det resterende rommet føles romslig til tross for sin beskjedne størrelse. Sovesonen "et rom i trærne" er akkurat stort nok for foreldrene sin seng og nattbord.

Uteplass med tak

OPPBEVARING: I gangen, som binder tilbygget til huset, har de satt opp hyller til oppbevaring
OPPBEVARING: I gangen, som binder tilbygget til huset, har de satt opp hyller til oppbevaring Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
BAD: Det ble også laget et nytt bad i tilbygget slik at familien nå har to.
BAD: Det ble også laget et nytt bad i tilbygget slik at familien nå har to. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
FORELDRESOVEROM: i det nye tilbygget har foreldrene fått et nytt soverom. De kaller det "et rom i trærne"
FORELDRESOVEROM: i det nye tilbygget har foreldrene fått et nytt soverom. De kaller det "et rom i trærne" Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
BARNEROM: Nå har endelig alle barna sitt eget soverom.
BARNEROM: Nå har endelig alle barna sitt eget soverom. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging

Under tilbygget har de skapt en uteplass med betongvegger rundt terrassen. En terrasse i sedertre binder plassen foran kjøkkenet til betongterrassen, og tilbyr et sted å sitte i morgensolen.

- Tilbygget er kledd i svartmalt sedertre for å skape en kontrast til det opprinnelige huset, forteller Hale. Vi så på mange ulike muligheter for å blende tilbygget til huset, men fant ingen som føltes riktige. Og eierne var faktisk veldig interessert i å gjøre tilbygget forskjellig fra huset.

- Og som jeg nevnte tidligere har dette prosjektet vist seg å være et elsk eller hat prosjekt for mange, og jeg tror nok det er den store kontrasten mellom de to byggene som vekker de følelsene. For oss har dette resultatet løst de ulike problemstillingene i forhold til både design og budsjett, avslutter Hale.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

MORGENSOL: Plattingen i sedertre binder plassen foran kjøkkenet sammen med terrassen i betong. Her er det fint å sitte i morgensolen.
MORGENSOL: Plattingen i sedertre binder plassen foran kjøkkenet sammen med terrassen i betong. Her er det fint å sitte i morgensolen. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging
UTEPLASS: Den nye uteplassen har fått vegger i betong. Tilbygget skaper et praktisk tak over plassen.
UTEPLASS: Den nye uteplassen har fått vegger i betong. Tilbygget skaper et praktisk tak over plassen. Foto: FOTO: Vista Estate Imaging

Trondheims tøffeste tilbygg

Vil du være oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Tre herlige pastasauser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning