Moderne tilbygg til gammel enebolig

30 kvm tilbygg rommer alt familien trenger

Det moderne tilbygget er bare 30 kvadratmeter. Utrolig nok inneholder det både stue, kjøkken, sykkelbod og to terrasser.

MYE ROM PÅ LITEN PLASS: Arkitekt Todd Saunders tegnet et tilbygg på 30 kvm som rommer både kjøkken og stue og to terrasser.
MYE ROM PÅ LITEN PLASS: Arkitekt Todd Saunders tegnet et tilbygg på 30 kvm som rommer både kjøkken og stue og to terrasser. Foto: FOTO: Eirik Brekke
Publisert Oppdatert
SAMSPILL i NABOLAG: Her ser du hvordan det røde huset med det nye, kontrasterende tilbygget tilpasser seg resten av trehusbebyggelsen i Bergen.
SAMSPILL i NABOLAG: Her ser du hvordan det røde huset med det nye, kontrasterende tilbygget tilpasser seg resten av trehusbebyggelsen i Bergen. Foto: FOTO: Michael Perlmutter

Utgangspunktet for arkitekt Todd Saunders og byggherrene, familien Halvorsen/Hansen med to barn, var at når det tradisjonelle trehuset deres skulle utvides med et tidsmessig kjøkken og en ditto funksjonell spiseplass, ville de ikke herme formspråket i den eksisterende villaen fra 1905.

Og de var klare for å lage noe kult og oppsiktsvekkende.

Dagslyset avgjorde saken

Det var flere gunner til at Bergens-familien valgte det spenstige arkitektalternativet.

Den viktigste var at med ekstra store vinduer ville et ultramoderne tillbygg åpne den ærverdige boligen deres for en flom av vakkert dagslys.

KUL KASSE: Her ser du hvordan stuen med spiseplassen henger sammen med kjøkkenet som ligger mot midten av huset. Vinduer fra gulv til tak og store skyvedører åpner ut til den nye terrassen og horisonten.
KUL KASSE: Her ser du hvordan stuen med spiseplassen henger sammen med kjøkkenet som ligger mot midten av huset. Vinduer fra gulv til tak og store skyvedører åpner ut til den nye terrassen og horisonten. Foto: FOTO: Michael Perlmutter

Skyvedører åpner til terrassen

I tillegg til alle vinduene åpner gedigne skyvedører forbindelsen ut til den nye, hyggelige terrassen rett utenfor stuevinduene.

Som prikken over i-en går innegulvet nærmest som en sammenhengende flate innefra og til uterommet. Slik skapes det flyt i designet.

Takterrassen er en skikkelig bonus på ca 20 kvadratmeter. Den gir familien en utrolig panoramautsikt over store deler av Bergen sentrum og alle fjellene som kranser byen.

Brukte mulighetene

VISJONÆRT: Tilbygget ligger litt ut fra hovedhuset og under det ble det plass til en bod for sykler og hageredskaper. Terrasse på toppen av tilbygget. Herfra er det himmelsk utsikt.
VISJONÆRT: Tilbygget ligger litt ut fra hovedhuset og under det ble det plass til en bod for sykler og hageredskaper. Terrasse på toppen av tilbygget. Herfra er det himmelsk utsikt. Foto: FOTO: Michael Perlmutter

- Vi hadde i starten ikke tenkt å bygge så stort. Men når man først er igang med en utbygging, er det fint å benytte anledningen og gjøre alt slik som man vil ha det, sa Helge Hansen til Bergens Tidende da de tok i bruk tilbygget i 2005.

DETALJENE TELLER: Det ligger mye opplevelse i selv de små  finesser i denne bygningen.
DETALJENE TELLER: Det ligger mye opplevelse i selv de små finesser i denne bygningen. Foto: FOTO: Michael Perlmutter.

Topp med to terrasser

De to terrassene, den rett utenfor stuevinduet og den på toppen av huset, kan også ses som en erstattning for det arealet som dette nye påbygget "spiste opp" av den begrensete uteområdet familien hadde til rådighet.

Inngangen til tilbygget er gjennom hovedhuset.

Det passet med tretrapp

En klassisk tretrapp leder opp til terrassen. Den var egentlig tenkt utført i stål, men byggherrer og arkitekt ble under prosessen enige om at dette ville gi trehuset et for hardt, visuelt stiluttrykk.

- I tillegg ble denne tretrappen billigere enn en i stål, kommenterer beboerne.

DAGSLYS KOM INN: Store vindusflater åpner opp hele stuerommet for lyset.
DAGSLYS KOM INN: Store vindusflater åpner opp hele stuerommet for lyset. Foto: FOTO: Michael Perlmutter
- Stadig flere nordmenn velger en arkitekt når de skal bygge på eller bygge alt nytt, sier arkitekt Todd Saunders. Det betyr at de får boliger som i størst mulig grad er tilpasset deres faktiske behov.
- Stadig flere nordmenn velger en arkitekt når de skal bygge på eller bygge alt nytt, sier arkitekt Todd Saunders. Det betyr at de får boliger som i størst mulig grad er tilpasset deres faktiske behov. Foto: FOTO: Saunders.no

Trehuset fra 1905 fikk modernisme fra 2005

Arkitekt Todd Saunders som før også har laget markante prosjekter, ville altså fra første stund lage et tilbygg som viste at det ble tegnet akkurat hundre år etter det eksisterende hovedhuset.

Dette forhindret imidlertid ikke at han tok behørlig hensyn til det fine, gamle hovedhuset.

Samspill mellom stilarter

For at alle deler i dette nygamle anlegget skulle passe sammen, valgte han matchende farger og materialer. Blant annet brukte han panel av den gamle, tradsisjonelle typen utenpå det supermoderne tilbygget.

Ydmykt tilbaketrukket på tomten

I tillegg trakk arkitekten tilbygget litt tilbake på tomten og litt ut i forhold til hoveduset.

Dette ikke så store, men viktige grepet gir ekstra luft og medfører at det ser ut som om de to boligdelene ikke henger helt sammen.

- Med denne spesielle konstruksjonen fikk jeg også gjemt takrenner og laget en bod for hageredskaper og sykler, forklarer Saunders.

En eventyrlig eske

- Sett under ett kan dette kompakte anlegget oppfattes og oppleves som en eske. Og den kan barna klatre i og omkring. Det synes de unge er utrolig kjekt, forteller arkitekt Todd Saunders

Tilfreds med modernisme

STORE VINDUER GIR OPPLEVELSER: Innefra oppleves horisonten på en helt annen og mer raus måte enn før. Persiennesystemet skjermer for solen.
STORE VINDUER GIR OPPLEVELSER: Innefra oppleves horisonten på en helt annen og mer raus måte enn før. Persiennesystemet skjermer for solen. Foto: FOTO: MIchael Perlmutter

- Vi er svært tilfredse. Vi fikk et totalt nytt og innholdsrikt hus, konkluderer byggherrene.

Foto: Tegning: Todd Saunders
Foto: Tegning: Todd Saunders

Les også:

Se hva arkitekten gjorde med 58 kvm på Tøyen

Er dette tilbygget Norges tøffeste?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning