Oppussing av gammelt hus

Interiørdesignerens hvite villa i Son

Interiørdesignerens idylliske hus fra 1874 er pusset opp med omhu.

ENEBOLIG I SON: Flagget vaier på en gammel seilmast som interiørdesigner Marianne Hafskjold fant under uthuset. Gjenbruk er et stikkord både ute og inne i det hvitmalte huset fra 1874.
ENEBOLIG I SON: Flagget vaier på en gammel seilmast som interiørdesigner Marianne Hafskjold fant under uthuset. Gjenbruk er et stikkord både ute og inne i det hvitmalte huset fra 1874. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert
HVIT IDYLL: Interiørdesigner Marianne Hafskjold bor i et hvitt trehus fra 1874 i Son. Hun driver eget interiørfirma Daabo og har brukt sine fagkunnskaper under oppussingen. Hun tatt vare på mest mulig av det opprinnelige og har lagt vekt på at boligen skal være et praktisk sted å bo.
HVIT IDYLL: Interiørdesigner Marianne Hafskjold bor i et hvitt trehus fra 1874 i Son. Hun driver eget interiørfirma Daabo og har brukt sine fagkunnskaper under oppussingen. Hun tatt vare på mest mulig av det opprinnelige og har lagt vekt på at boligen skal være et praktisk sted å bo. Foto: FOTO: Helge Eek

Det kan være et risikoprosjekt å kjøpe gamle hus, men hvis arbeidsviljen er der, kan renovering av et gammelt hus kan også bli en stor suksess.

interiørdesigner Marianne Hafskjold fikk virkelig bruk for fagkunnskapene sine da hun kjøpte trehuset fra 1874. Heldigvis var bygningsmassen i god stand. Endringene fra 1970-tallet kom godt med.

-Jeg beholdt mest mulig av det opprinnelige: tak, gulv, vegger og dører. Badet og kjøkkenet måtte jeg imidlertid pusse opp. Jeg fant rester av de originale fargene på gamle planker, og har brukt dem på dører og karmer.

Ekstra gjesterom

Flagget vaier på en gammel seilmast som interiørdesigneren fant under uthuset.

Der fant hun også en trillebår i tre; den er blitt selvlaget solseng nederst i hagen. Store puter og pledd gjør den til en bekvem hvileplass med havutsikt.

Uthuset var tidligere kun et uthus. Marianne fullisolerte det, og nå er det blitt gjestehus med ekstra soveplasser på hemsen.

- For meg er det en fin tanke å bruke gamle ting om igjen. Fiskekasser er utmerket som oppbevaringssted på kjøkkenet eller som bokhyller. En gammel låvedør gir meg ly for vinden i hagen.

Rullestein i gangen

De fleste gulvene i huset er originale, men i gangen og på badet har hun brukt rullestein.

-Den er fantastisk god å gå på. Selv om jeg må jobbe litt ekstra med rengjøringen, er det verdt det. Fargen på fugene mellom steinene er viktig for å skape en helhet.

RULLESTEIN.Vaskemaskinen har fått plass under trappen og kan skjules med forheng. Gulvet har fått rullestein som er godt å trå på.
RULLESTEIN.Vaskemaskinen har fått plass under trappen og kan skjules med forheng. Gulvet har fått rullestein som er godt å trå på. Foto: FOTO: Helge Eek
SOLBÅREN SJARM: Trillebåren fant interiørdesigneren under uthuset. Nå gjør den nytte som idyllisk hvileplass nederst i hagen.
SOLBÅREN SJARM: Trillebåren fant interiørdesigneren under uthuset. Nå gjør den nytte som idyllisk hvileplass nederst i hagen. Foto: FOTO: Helge Eek
FUNKSJONELT. Det klassiske kjøkkenet er fra Ikea. Benkeplaten er ekstra bred, noe som sikrer god arbeidsplass på et lite kjøkken. De vertikale linjene i kjøkkendører og panel strekker kjøkkenet i høyden.
FUNKSJONELT. Det klassiske kjøkkenet er fra Ikea. Benkeplaten er ekstra bred, noe som sikrer god arbeidsplass på et lite kjøkken. De vertikale linjene i kjøkkendører og panel strekker kjøkkenet i høyden. Foto: FOTO: Helge Eek

Hvitt i forskjellige glansgrader

SYRINBLOMSTRING. Nå står syrinene i full blomst i hagen. I bakgrunnen skimtes plattingen foran annekset.
SYRINBLOMSTRING. Nå står syrinene i full blomst i hagen. I bakgrunnen skimtes plattingen foran annekset. Foto: FOTO: Helge Eek
LÅVEDØR. Låvedøren brukes som skjerming når det blåser mye. Marianne er opptatt av gjenbruk, og har funnet flere gamle ting på tomten som kan brukes.
LÅVEDØR. Låvedøren brukes som skjerming når det blåser mye. Marianne er opptatt av gjenbruk, og har funnet flere gamle ting på tomten som kan brukes. Foto: FOTO: Helge Eek

Fra gangen tar trappen en sving opp til andre etasje. Hele etasjen er malt hvit.

-Foruten å gjøre boligen lys, gir hvitt en følelse av rom og høyde. Bruker du samme glansgrad på tak, vegger og gulv, visker du ut skillene. Resultatet blir fløyelsmykt. Ved å bruke ulike glansgrader, skaper du en effekt av fargeforskjell.

Gjenbruk

Spisebordet i stuen er fra 1980-tallet er av beiset furu, og stolene kjøpte Marianne brukt på loppemarked.

Over bordet henger en lampe som er laget av resirkulerte plasttåteflasker.

Boligen huser flere små interiørskatter. Et maleri på veggen glir fint inn i helheten, selvportrettet med blomster er malt av Mariannes farfar.

Skatollet i hjørnet er oldefarens svenneprøve i møbelsnekkeri.

Utnytter plassen

Husets grunnflate ikke er på mer enn 69 kvadratmeter, og hver krok og krik er utnyttet fullt ut.

Ikke minst skråtakene i andre etasje, der kneveggene er brukt til garderobe og sengeplass.

Sengen på soverommet har Marianne bygget selv, og skråtaket utgjør sengegavlen. Et smalt bord til frokost kan skyves frem og tilbake over sengen. Herfra ser Marianne utover sjøen.

-Det finnes ikke noe deiligere enn å våkne på soverommet en vårmorgen og vite at jeg har hele sommeren foran meg. Selv i et lite hus har jeg fått plass til alt - som et funksjonelt og lite kjøkken, et praktfullt soverom og en lettstelt hage.

Mariannes lyse ideer

  • Høyglans. Bruker du samme glansgrad på tak, vegger og gulv, visker du ut skillene. Det skaper en følelse av at rommet svever.
  • Utnytt skråtaket. Har du knevegger? Legg en madrass der, og vips så har du en ekstra sengeplass. Du kan også innrede for mer oppbevaringsplass.
  • Tenk på fugene. Husk at fugen er med på å skape totalinntrykket ved flislegging. Var deg bevisst hvilken farge du fuger med, samt bredden på fugene.

Les også:

Mer enn 1000 inspirerende interiørbilder

Italiensk ruin ble familiens flotte feriebolig

Nordmannens herskapelige franske bolig

SMUKK SAMLING. Stillebenet på veggen er malt av Mariannes farfar. Lampen er laget av resirkulerte tåteflasker i plast, fra Galleri Soon.
SMUKK SAMLING. Stillebenet på veggen er malt av Mariannes farfar. Lampen er laget av resirkulerte tåteflasker i plast, fra Galleri Soon. Foto: FOTO: Helge Eek
VINDU MOT SOMMEREN. Sengen har interiørdesigneren bygget selv. Det avlange Ikea-bordet over sengen har hjul slik at det kan skyves frem og tilbake. Liftgardiner fra Designers Guild. Stolen er trukket om i stoff fra Romo.
VINDU MOT SOMMEREN. Sengen har interiørdesigneren bygget selv. Det avlange Ikea-bordet over sengen har hjul slik at det kan skyves frem og tilbake. Liftgardiner fra Designers Guild. Stolen er trukket om i stoff fra Romo. Foto: FOTO: Helge Eek
GARDEROBELØSNING. Under skråtaket har Marianne hengt en stang med plass til kleshengere for ting som kan henge fremme. Bak forhenget er det hyller som kan skjules.
GARDEROBELØSNING. Under skråtaket har Marianne hengt en stang med plass til kleshengere for ting som kan henge fremme. Bak forhenget er det hyller som kan skjules. Foto: FOTO: Helge Eek
ANNEKS. Uthuset er pusset opp fra grunnen av, og inneholder sengeplasser på hemsen.
ANNEKS. Uthuset er pusset opp fra grunnen av, og inneholder sengeplasser på hemsen. Foto: FOTO: Helge Eek

Se sommerhytta før og etter oppussingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning