Arkitektur: Hytter i speil på Nøtterøy

Hyttene som har speil som kledning

Med sin speilende ytterkledning, vil disse hyttene bli en del av omgivelsene.

ILLUSJON ELLER VIRKELIGHET: Planen er at disse hyttene skal bli virkelighet i Nøtterøy-skjærgården.
ILLUSJON ELLER VIRKELIGHET: Planen er at disse hyttene skal bli virkelighet i Nøtterøy-skjærgården. Foto: Foto: JAJA Architects
Publisert Oppdatert

Den tradisjonelle ytterkledningen på en hytte er tre. Noen velger imidlertid å strekke det litt lenger og kler hytta i betong og glass.

Andre igjen går til ytterpunktet og lar hytta bli et speilbilde av omgivelsene, slik ekteparet Anne og Lars Trægde planlegger i Vestfold-skjærgården, i samarbeid med det danske arkitektkontoret JAJA Architects.

Prosjektet er allerede fremlagt for Tønsberg kommune, som stiller seg positive til det.

- Dette er spennende. Vi er veldig positive til å få dette realisert, forteller kultursjef i Nøtterøy kommune, Einar Schistad, til avisen Tønsberg Blad.

Det evige dilemma

Utgangspunktet for prosjektet var det evige dilemmaet; hvordan bygge i et naturområdet som du i utgangspunktet ønsker skal være uberørt.

Svaret ble å kle veggene med speillignende plater.

"Ved å gjøre det på den måten, vil det oppstå en gjensidighet mellom to diametrale motsetninger, kultur og landskap", skriver arkitektene om prosjektet.

Flere bygningskropper

NATUROPPLEVELSE: Ifølge ideskaperne kan hyttene lett fraktes, blant annet med helikopter, og plasseres der man måtte ønske.
NATUROPPLEVELSE: Ifølge ideskaperne kan hyttene lett fraktes, blant annet med helikopter, og plasseres der man måtte ønske. Foto: Foto: JAJA Architects

Selv om én hytte speiler omgivelsene fullstendig, vil utsynet fra den ifølge arkitektene likevel være begrenset. Dette har de løst ved å plassere flere bygningskropper i tilknytning til hverandre, slik at det oppstår speilinger av omgivelsene som reflekteres inn vinduene.

Fristed for kunstnere

Til avisen forteller kunstnerne at de ser for seg at hyttene kan bli et fristed for kunstnere.

PÅ VIDDENE: Med sin speilende overflate, glir hyttene inn i en hver omgivelse.
PÅ VIDDENE: Med sin speilende overflate, glir hyttene inn i en hver omgivelse. Foto: Ja Ja Architects

- Kunstnere kan av og til føle et behov for å komme seg ut av sine vante omgivelser. Dette kan være et slikt fristed. Her vil man forhåpentligvis både kunne se seg selv, samtidig som man også ser seg selv i forhold til naturen, sier de.

Planen er å sette opp ni hytter rundt om i Norge og Sverige.

Les også:

Arkitekttegnet hytte på vidda

Ni moderne hytter

SKOGENS RO: Tanken er at speilkledningen skal gjøre at hyttene glir fullstendig ubemerket inn i naturen og omgivelsene.
SKOGENS RO: Tanken er at speilkledningen skal gjøre at hyttene glir fullstendig ubemerket inn i naturen og omgivelsene. Foto: Foto: JAJA Architects

Moderne hytter med sans for naturen

Lekene som gjør barnet ditt smartere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning