Hyttebesøk

Hengende hyttedrøm

Hytta skulle plasseres på en skrånende tomt. Resultatet ble en lang og smal hyttekropp som henger utover terrenget.

SVEVENDE: Hytta er bygd på en skrånende tomt og har fått en lang og smal form. Materialbruken har fokus på at det skal være mest mulig vedlikeholdsfritt.
SVEVENDE: Hytta er bygd på en skrånende tomt og har fått en lang og smal form. Materialbruken har fokus på at det skal være mest mulig vedlikeholdsfritt. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

En arvet tomt ved Lista, kupert i sin topografi, ble stedet for oppfyllelsen av en hyttedrøm.

- Det første møtet med tomten var ubeskrivelig og vi visste at vi måtte bygge en hytte som tok den flotte naturen inn. Vi tok kontakt med arkitekt og satte i gang en intens design- og byggeprosess. Feriestedet skulle ligge usjenert til og være lett å vedlikeholde, forteller eierne Åse og Stein Grytten.

BINDELEDD: Korridoren ligger mellom oppholdsrommet og soverommene. Harpestolen ble designet av Jørgen Hovelskov i 1963 og produseres i dag av Jørgen Christensen, exo.as.
BINDELEDD: Korridoren ligger mellom oppholdsrommet og soverommene. Harpestolen ble designet av Jørgen Hovelskov i 1963 og produseres i dag av Jørgen Christensen, exo.as. Foto: Foto: Espen Grønli

Midt i naturen

Resultatet ble "Værestedet", en hytte som henger ut i terrenget med store vindusflater som gir beboerne en følelse av å være ute selv om de er inne.

-Når vi sitter i allrommet føler vi at vi er midt i landskapet, lyset kommer inn fra flere kanter og naturen er fantastisk. Hytta er kun 100 kvm, men vi opplever en utrolig romfølelse i denne kompakte bygningen på grunn av de store glassflatene og takhøyden.

Den ytterste delen av hytta henger i terrenget og bidrar til opplevelsen av å sveve i naturen. På den måten slipper man også innsyn og hytta blir svært privat.

Del denne saken: Del

Lys og utsikt

Oppholdsrommet med kjøkken ligger i glasskuben med lys og utsikt.

STORSTUE: Peisen ligger midt i rommet og er synlig både fra salonggruppe og spiseplass. Sofa fra Skeidar. Allrommet er smalt og langt, men glassflatene og takhøyden bidrar til at det oppleves større.
STORSTUE: Peisen ligger midt i rommet og er synlig både fra salonggruppe og spiseplass. Sofa fra Skeidar. Allrommet er smalt og langt, men glassflatene og takhøyden bidrar til at det oppleves større. Foto: Foto: Espen Grønli

Soveavdelingen og bad er bygd i den andre enden bundet sammen med en langsgående korridor.

Vedlikeholdsfritt

Utvendig er hytta kledd med sedertre og den hengende delen har store soldempede glassinnslag med svarte aluminiumsprofiler.

Innervegger som ikke er av glass, er sparklet og malt i lyse farger. Hovedkonstruksjonen består av svartlakkerte søyler og langsgående ståldragere som gir et røft utseende.

USJENERT: Uteplassene på tomten ligger skjermet. Denne er hellelagt og har utepeis. Møblementet er kjøpt hos Bohus.
USJENERT: Uteplassene på tomten ligger skjermet. Denne er hellelagt og har utepeis. Møblementet er kjøpt hos Bohus. Foto: Foto: Espen Grønli

- Et viktig poeng for oss var og er en vedlikeholdsfri hytte, materialer som holder og vindusløsninger uten sprosser slik at vi slipper å male dem.

Arkitektens tanker

Sivilarkitekt Odd Klev fikk en utfordring da han skulle tegne hytta i det kuperte terrenget. Tomten avsluttes med et markert nivåsprang ned mot veien i nord. Utsiktsgløtt til sjøen ligger i samme retning.

Klev sier at hytta dramatiserer tomtens topografi ved at den krager ut over skrenten i nord - samtidig ligger den som en langstrakt visuell avgrensning av oppholdsarealene mot øst. Bygningskroppen skjermer dermed mot innsyn og vind.

Taket stiger mot nord for slik at glassarealet blir maksimert mot sjøutsikten. Oppholdssonen er lagt mot nord mens de stille sonene ligger mot sør.

Materialbruken er synlige svartlakkerte stålsøyler og langsgående ståldragere. Taket er en luftet trekonstruksjon kledd med steinplater. Ytterveggene er kledd med sedertre samt soldempende glass i svarte aluminiumsprofiler.

Utegruppene er lagt til skjermede deler av tomten, og en liten sittegruppe har utsikt mot skjærgården. Det er sådd plen og en av uteavdelingene er hellelagt, men det meste av naturtomten er ivaretatt.

Uoppdaget perle

Paret snakker varmt om området rundt Lista og Farsund. En uoppdaget perle, forteller de. Med en flott skjærgård uten for mye trafikk og mennesker.

- Feriestedet vårt er ikke stort og vi har valgt en standard som gjør at vi ikke må gjøre så mye her. Vi har kort kjøreavstand fra hjemmet i Mandal og hytta har gode fasiliteter. Det fører til at

den er mye i bruk.

LYSINNSLIPP: Det er glassflater øverst på veggen i alle rom. De små vinduene gir luftemuligheter samtidig som de ikke gir innsyn. Skyvedør direkte til uteplass og morgenkaffe. Stol fra Slettvoll. Lyspunktet i Kristiansand har levert lamellene.
LYSINNSLIPP: Det er glassflater øverst på veggen i alle rom. De små vinduene gir luftemuligheter samtidig som de ikke gir innsyn. Skyvedør direkte til uteplass og morgenkaffe. Stol fra Slettvoll. Lyspunktet i Kristiansand har levert lamellene. Foto: Foto: Espen Grønli

Les også:

Denne hytta er 23 meter lang

Rå arkitektur i glass og betong

I fjellene i Chile bygger de i stein

Sånn ser du om hun er gravid

STILLESONE: Hovedsoverommet har eget bad med praktiske skyvedører. Baderomsinnredning fra Biga.
STILLESONE: Hovedsoverommet har eget bad med praktiske skyvedører. Baderomsinnredning fra Biga. Foto: Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning