Byggfakta

Arkitekter: Nicolás del Río, Max Núñez.

Partner: Olivier Tayeb.

Sted: Cerro Tacna, Maitencillo, Chile.

Byggeareal: 122 m2.

År: 2008.

Dette strandhuset ligger på Tacna Hill, et platå sør for Maitencillo, som er et yndet strandsted i Chile.

Det er tegnet av Nicolás del Río og Max Núnes, også kjent som dRN arkitekter, et firma de startet opp i 2005.

Tomten ligger i et nabolag med særegne hus som alle er forskjellige og har annerledes farger, størrelser og fasonger.

Selv om huset er stort, er fronten smal.

Hele hytta måler bare 15 x 3,5 meter, og størrelsen gjør at den ikke er til sjenanse for naboer.

Ferie og fest

En hytte skal være et sted for avslapning og velvære. Mange ønsker også å ha besøk av venner og familie.

I tillegg skal feriehuset fungere som et lunt gjemmested utenom sesongen, samtidig som det inspirerer til store grillfester. Her er det uterommet som betyr noe. Husets eksteriør er blitt interiør, og hinter til himmelen, skogen i bakgrunnen og Stillehavet, skriver Archdaily.

- Det blir en naturlig forlengelse av stranden der du kan gå i timevis med sand mellom tærne, skriver Archdaily.

Kul arkitektur

DUSE OVERGANGER: Arkitektene har satset på å duse ut overgangene mellom ute- og innerom i dette strandhuset. © FOTO: Felipe Camus

Kul arkitektur

MODULHUS: Denne måten å tenke på kan synes å ha sprunget ut fra et miljøprosjekt MMW Architects of Norway gjorde med gjenbruk av conteinere i 1995. Bildet er av modellen de brukte på Momentum i 1998. © FOTO: Kjetil Johansen, mmw.no

Plattformhus

Hele huset ligger på et vis i andre etasje. På en plattform 3,8 meter over bakken er det bygget to separate fløyer, eller moduler, med soverom, kjøkken og stue.

Under plattformen ligger en ekstra modul, der det er gjort plass til gjesterom.

Løsningen kan i stil, form og tankegang minne litt om MMW Architects of Norway sine containerprosjekter (se bildet).

Kul arkitektur

STILRENT: Interiøret er dempet og lar beboerne fokusere på omgivelsene utenfor de store skyvedørene i glass, som ligger midt imot kjøkkendelen. © FOTO: Felipe Camus

Utenfra og inn

Fordi de tre modulene står fritt på plattformen, har arkitektene hatt mulighet til å la deler av plattformen stå åpen - slik at eksteriøret blir en naturlig del av interiøret.

Plattformens høyde og retningen den er plassert i er ikke tilfeldig: Her får du den beste utsikten mot havet, og førsteseteplasser til solnedgangen.

Terrassen er bygget med tanke på å sikre privatlivets fred, ettersom modulen med stue og kjøkken danner en naturlig bakvegg mot nysgjerrige naboer.

Kul arkitektur

PALASS I SOLEN: Huset er designet for å gi deg ro i sjela, og arkitektene har laget plass til å bygge svømmebasseng i hagen. © FOTO: Felipe Camus

På den andre siden av huset er det anlagt en bred benk som sørger for privatliv, samtidig som den fungerer som et soldekk.

Stuen henter utsiden inn via fire store skyvedører i glass, som måler 2,3 x 2,3 meter. Når dørene skyves fra, dobles stuen i størrelse.

Mot nord har du utsikt mot resten av nabolaget.

Trehuset er med vilje bygget med "høyvannsbukser", slik at hagen kan disponeres i sin helhet.

Her er det mulighet for å bygge svømmebasseng, skriver arkitektene på sine hjemmesider, og hagearbeidet blir enkelt når det eneste som holder huset oppe, er soverommet og en rekke med v-formede søyler.

Dette gir i tillegg ekstra privatliv for gjestene, som kan disponere underetasjen som de vil - uavhengig fra resten av huset.

I likhet med de andre husene i nabolaget, er huset bygget i impregnert furu.

Hele prosjektet tok 10 måneder fra start til slutt, opplyser arkitektene.

Les også:

Arkitektur for nybegynnere

Sverre Fehns høydepunkter

Disse maskinene lager best espresso

Oppdrar barn som hunder

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!