Arkitektur: Hytte

Funkishytta har naturen som nærmeste nabo

Arkitekten bygde en privat hytte med lite skille mellom inne og ute.

USJENERT: Den røde funkishytta ligger uforstyrret til med store vinduer som åpner opp mot skogen.
USJENERT: Den røde funkishytta ligger uforstyrret til med store vinduer som åpner opp mot skogen. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare nordmenn som har behov for en egen hytte å rømme til i ferier og helger. Denne lille, røde hytta ligger idyllisk til i et skogsområde i Quebec, Canada. Eierne, en canadisk familie på tre, tok kontakt med arkitektkontoret Kariouk med ønske om en hytte de kunne bruke hele året.

Kontakt med naturen

- Familien ønsket et lite og privat tilfluktssted til helger og ferier året rundt, forklarer arkitekt Paul duBellet Kariouk til Bonytt.no De ville ha et sted de kunne bruke resten av livet, og som datteren en dag kan overta.Det var også viktig for dem å oppnå maksimal kontakt med den vakre naturen rundt hytta.

De store vinduene gir en følelse av å leve i ett med skogen rundt hytta.

Ifølge arkitekten er området svært vakkert på vinteren, med gode ski og turmuligheter.

PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
SNITT
SNITT Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
TO DELER: Huset er delt i en privat del med soverom og bad, og en fellesdel med oppholdsrom og kjøkken.
TO DELER: Huset er delt i en privat del med soverom og bad, og en fellesdel med oppholdsrom og kjøkken. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
RØDT: Rødfargen er valgt på bakgrunn av fargen på de lokale låvene i området.
RØDT: Rødfargen er valgt på bakgrunn av fargen på de lokale låvene i området. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)

I ett med naturen

Arkitektene har delt hytta i to deler: en privat del med soverom, bad og skap, og et fellesområde med familiens oppholdsrom. De store glassvinduene skaper kontakten de ønsket med naturen.

Hemsen over oppholdsrommet er datterens domene.

- For å gi hytta privatliv plasserte vi den ytterst på tomten der vegetasjonen er kraftigst. På den måten ligger den usjenert til selv om flere av veggene er av glass. Paret og datteren har sammen sydd gardiner som er gjennomgående i hele hytta.

Enkelt å vedlikeholde

STUE: Stuen er en del av fellesområdet i hytta. Oppholdsrommet er omsluttet av glassvinduer
STUE: Stuen er en del av fellesområdet i hytta. Oppholdsrommet er omsluttet av glassvinduer Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
STRAMT INTERIØR: Hytteeierne har selv innredet hytta med stilrene og moderne møbler.
STRAMT INTERIØR: Hytteeierne har selv innredet hytta med stilrene og moderne møbler. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
EGET KRYPINN: Trappen fører opp til datterens krypinn på loftet.
EGET KRYPINN: Trappen fører opp til datterens krypinn på loftet. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
PIKEVÆRELSE: På loftet bor datteren i huset.
PIKEVÆRELSE: På loftet bor datteren i huset. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Hytta har gjennomgående gulvvarme og en effektiv peis som gir god varme slik at hytta kan brukes hele året.

Hytteeierne ønsket også at hytta skulle være enkel å holde vedlike og ikke for kostbar. På bakgrunn av det valgte arkitektene rimelige og vedlikeholdsfrie materialer som sement og betong.

En grafikervenn av familien har laget en "quilt" av kobber og sinkplater i taket over inngangen.

- Det var jeg som valgte rødfargen på eksteriøret, forklarer arkitekten. Familien vurderte først en koksgrå farge, men det fikk hytta til å se ut som et panserskip. Jeg valgte rødt siden det minner om de tradisjonelle låvene i området.

Interiør

Eierne har selv stått for innredningen av hytta, med unntak av det ovale spisebordet og belysningen i gangen. Disse var nemlig en avskjedsgave fra arkitekten, som han selv har laget.

DEKOR: Det er en venn av familien som har laget takdekorasjonen av sink og kobber.
DEKOR: Det er en venn av familien som har laget takdekorasjonen av sink og kobber. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
HOLDBART GULV: Betonggulvet er både slitesterkt og enkelt å vedlikeholde. Lampene på veggen i gangen var en gave fra arkitekten.
HOLDBART GULV: Betonggulvet er både slitesterkt og enkelt å vedlikeholde. Lampene på veggen i gangen var en gave fra arkitekten. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
GULVVARME: Hele hytta har varme i gulvet.
GULVVARME: Hele hytta har varme i gulvet. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)
PEISKOS: Peisen i stuen gir også god varme på kalde vinterdager. Det ovale spisebordet har arkitekten laget til familien.
PEISKOS: Peisen i stuen gir også god varme på kalde vinterdager. Det ovale spisebordet har arkitekten laget til familien. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)

- Da prosjektet nærmet seg slutten hadde jeg ikke noe sted å bo, siden det var forsinkelser med oppussingen av min egen leilighet. Kundene, som også ble gode venner, lot meg bo i hytta mens boligen min ble ferdig, avslutter Kariouk.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Eier du hytte her, sitter du på en gullgruve

STILRENT BAD: Badet er moderne innredet med betonggulv og flislagt dusj.
STILRENT BAD: Badet er moderne innredet med betonggulv og flislagt dusj. Foto: FOTO: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Så kul loftsleilighet har vi aldri sett før

Slik sjekker du om barnehagen til barnet ditt er trygg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning