Arkitekttegnet funkishytte

INNE OG UTE: Ved å åpne de store vinduene blir det lite skille mellom ute og inne. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet funkishytte

TILPASSE: Eggen arkitekter var opptatt av å tilpasse hytta til det naturlige terrenget og vegetasjonen. © FOTO: Per Erik Jæger

Mellom fjellknauser, bergkratt og småfuru på Barøya i Åfjord kommune, glir de grå, arkitekttegnede hyttene inn i terrenget.

De stramme linjene gir en fin kontrast til det kuperte landskapet. Værbitte vegger i ubehandlet malmfuru harmonerer med de grålige fjellformasjonene.

Arkitekttegnet

En arvet tomt ble utgangspunktet for et hytteprosjekt som skulle innebære seks vedlikeholdsfrie funkishytter. Tre av hyttene er bygget, og tre tomter gjenstår.

Det trondheimsbaserte arkitektkontoret Eggen arkitekter har hjulpet eierne Svein og Ingeborg med prosjektet.

- Vi fant plasser i området som hyttene ville passe inn i, og det var om å gjøre å designe bebyggelsen så det falt naturlig i terrenget, forklarer arkitekt Sverre Andreassen.

Malmfuru

Hyttas kledning er av ubehandlet malmfuru, som er både praktisk og vedlikeholdsfritt.

Veggene blir farget av vær og vind, og vil med tiden få en nydelig, grå patina.

Vinduene i pulverlakkert aluminium sørger for at hyttas utvendige kledning er helt vedlikeholdsfri.

- Både vi og hytteeierne ønsket å bruke norske naturmaterialer, og vi har god erfarig med malmfuru fra tidligere prosjekter, fortsetter Andreassen.

Savner du å snakke med andre hytteeiere? Dele tips og triks? Delta i vårt forum Hyttesnakk!

Vedlikeholdsfri

- De blir jo bare finere og finere med tiden, og det er deilig å slippe å bruke sommerne på maling og beis , sier Svein.

Taket er av papp og uten skjøter, noe som også harmonerer med omgivelsene. Det hadde ikke passet med takstein, eller torvtak på disse hyttene, mener eierne.

Bryte med alt

- Her oppe er det nok av plass å ta av. Og det var heller ikke noen tradisjonell byggeskikk å ta hensyn til, så her kunne vi bryte med alt, forteller Svein.

- Det skulle være seks hytter med samme stil, forklarer Ingeborg.

- Takvinkel og utvendige materialer skulle være likt, mens interiøret sto man fritt til å velge selv. Arkitekten la stor vekt på at naturinngrepene skulle bli så små som mulig. Alle kabler og rør er lagt i veitrasé for å slippe ekstra graving og sprenging, og hyttene er bygd på pilarer av samme grunn.

Til og med vegetasjonen rundt hytta er tilpasset terrenget. Der skal det ikke plantes noe som ikke hører hjemme i området.

Arkitekttegnet funkishytte

MALMFURU: Hyttas kledning i ubehandlet malmfuru gråner naturlig, og vil med tiden få en flott patina. © FOTO: Per Erik Jæger

Hyttereportasje=

GRÅFARGE PÅ SOVEROMSVEGGEN: Slik bryter det litt med resten av de hvite veggene. © FOTO: Per Erik Jæger

I ett med naturen

Den åpne planløsningen gir hytta et lyst og luftig uttrykk, og de store vinduene gir en følelse av å gå i ett med naturen.

Vinduene i stua kan åpnes helt opp, slik at skillet mellom ute og inne bli minimalt.

Innvendig er de fleste vegger og tak i hvitlakkert panel, bortsett fra den sørvendte veggen i stua og på soverommene, som er beiset i en lun gråtone .

Arkitekttegnet funkishytte

LUFTIG: De store vinduene gir hytta et lyst og luftig uttrykk © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet funkishytte

RETTE LINJER: Interiøret på hytta er moderne og stilrent © FOTO: Per Erik Jæger

Ingen listverk

Tak og vegger er helt uten lister, noe som er ganske unikt, og som gir et glatt og gjennomført uttrykk.

Hytteeiern har interiørbakgrunn, og et selvlaget lappeteppe i lilla toner var med på å legge grunnlaget for noen av hyttas innvendige fargevalg.

Stilen er moderne og gjennomført .

Arkitekttegnet hytte

NATTESTID: Hyttas beskjedne uttrykk passer inn i omgivelsene. © FOTO: Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!