Tilbygg: Gammelt hus fikk moderne tilbygg

Dristig møte mellom gammel og ny arkitektur

Den 86 år gamle Oslo-villaen fikk toppmoderne tilbygg med takterrasse.

HENGENDE. Huset ble hengende i luften under en del av byggeperioden. Til høyre er huset med ferdig tilbygg.
HENGENDE. Huset ble hengende i luften under en del av byggeperioden. Til høyre er huset med ferdig tilbygg. Foto: FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
MIDLERTIDIG. Campingvogna var god å ha i perioder under utbyggingen.
MIDLERTIDIG. Campingvogna var god å ha i perioder under utbyggingen. Foto: FOTO: Privat
KONTRASTER. Ferdig tilbygg. Både tilbygg og opprinnelig hus har fått ny fasade, men i ulike stiler.
KONTRASTER. Ferdig tilbygg. Både tilbygg og opprinnelig hus har fått ny fasade, men i ulike stiler. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
UTFORDRINGER. Mona Johansen sier at hun har møtt mange utfordringer underveis, og hun måtte ha litt tid for å venne seg til arkitektens forslag til moderne tilbygg. Men hun ble vedlig fornøyd med helheten. Innredning fra Kvik og gulv fra Bambusgulv Norge.
UTFORDRINGER. Mona Johansen sier at hun har møtt mange utfordringer underveis, og hun måtte ha litt tid for å venne seg til arkitektens forslag til moderne tilbygg. Men hun ble vedlig fornøyd med helheten. Innredning fra Kvik og gulv fra Bambusgulv Norge. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Da den lille røde stua ble bygget i 1925, tenkte byggherren neppe på at huset ville få et høyst moderne tilbygg i sibirsk lerk 86 år senere.

Lignet oldefars hus

Mona Johansen falt for huset da hun så annonsen på finn.no for over ti år siden. Det minnet henne sterkt om oldefars hus som etter hvert ble barndomshjemmet hennes.

Oldefaren bar materialer til egen tomt og bygget villa. Det samme gjorde Lars Granstad med dette røde huset i 1925, Mona fant igjen fotografier av huset i en bok om Oslos historie.

I løse luften

I dag står kun grunnmuren igjen av den opprinnelige stuen til oldefaren, og Mona var opptatt at det samme ikke skulle skje med hennes nye bolig.

Da hun skulle bygge på, fikk sivilarkitekt Atle Geving klar beskjed om at den røde stua skulle bevares mest mulig.

Og slik ble det. Selv om den ble hengende i løse luften en lang periode under ombyggingen.

Småbarnsfamilien bodde på en byggeplass i flere år. Arkitekt Geving mente den beste måten å bevare den gamle delen på, var et tilbygg i en helt annen stil.

Nye kledninger

Arkitekt Geving mente den beste måten å bevare stua på, og det var å sette noe helt annet inntil.

Det moderne tilbygget og resten av huset er renovert i gjennomført stil.

Den gamle delen har fått nye vinduer og nytt panel, isolasjon og kledning, men har likevel beholdt det gamle stuepreget.

Tilbygget ble kledd i sibirsk lerk, og muren ble pusset okergul. Et mål var å at tilbygget skulle være så vedlikeholdsfritt som mulig.

Beholdt kontrasten

Mona Johansen forteller at det har vært viktig å beholde kontrasten mellom nytt og gammelt inne, men samtidig skape en helhet.

-Jeg valgte malt panel og malte tregulv for å få et gammeldags inntrykk i den gamle delen. I den nye er det bambusgulv, tøff trapp mellom etasjene og blant annet tidløse fliser på badet, sier Mona.

Vennet seg til huset

Hun innrømmer at det tok tid før hun vennet seg til det nye tilskuddet på boligen.

- Fortsatt skvetter jeg litt når jeg ser huset hvis jeg har vært på bortreist en stund, men jeg synes det er blitt utrolig forfriskende og spennende, samtidig som det er funksjonelt, sier huseieren.

TAKTERRASSE. Terrassen på toppen av bygget har sol hele dagen.
TAKTERRASSE. Terrassen på toppen av bygget har sol hele dagen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
SVART BAMBUS.  Bambusgulvet i spisedelen er malt svart. De øvrige gulvene er i umalt bambus. For møbler, kontakt bo-sf.no
SVART BAMBUS. Bambusgulvet i spisedelen er malt svart. De øvrige gulvene er i umalt bambus. For møbler, kontakt bo-sf.no Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GLASSKLART. Fra tilbygget er det utsikt over Oslo by.
GLASSKLART. Fra tilbygget er det utsikt over Oslo by. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GREI OVERGANG. Stuen er i den gamle delen, og kjøkkenet er i den nye.
GREI OVERGANG. Stuen er i den gamle delen, og kjøkkenet er i den nye. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Les også

Se våre inspirerende interiørbilder

Slik ble stua ny

Små hytter rommer mye

La hytta på kanten av stupet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning