Arkitektur i Suffolk:

Denne prisbelønte låven kan du leie

Her kan du ta ferie i spektakulær arkitektur

UTSIKT: Huset ble tegnet av det nederlandske arkitektfirmaet MVRDV, sammen med Mole Architects, kjent for oppfinnsomhet og lekenhet. Eksteriøret er dekket med metallplater, som i likhet med skråtaket reflekterer den omkringliggende naturen.
UTSIKT: Huset ble tegnet av det nederlandske arkitektfirmaet MVRDV, sammen med Mole Architects, kjent for oppfinnsomhet og lekenhet. Eksteriøret er dekket med metallplater, som i likhet med skråtaket reflekterer den omkringliggende naturen. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd
Publisert Oppdatert

Mens halvparten av låven hviler på bakken, henger den andre halvparten tilsynelatende fritt i løse luften.

Enkelte ganger blir du slått i bakken i møte med spektakulær arkitektur. Balancing Barn - balanselåven - er et slikt møte.

Et spektakulært bygg beliggende på den engelske landsbygda, nær Thorington i Suffolk.

ROMSKIP: Inngangspartiet minner om et romskip i en film. Men du blir dessverre ikke sugd opp, men må gå trappene. Bildet viser inngangsdøren i midten.
ROMSKIP: Inngangspartiet minner om et romskip i en film. Men du blir dessverre ikke sugd opp, men må gå trappene. Bildet viser inngangsdøren i midten. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

Det er det nederlandske arkitektfirmaet MVRDV som har stått bak prosjektet sammen med arkitektene i Mole Architects.

Deres pedagogiske hovedmål har vært å gjenskape landsbygda og å gjøre moderne arkitektur tilgjengelig for folk flest. Samtidig ønsker de at låven både skal være avslappende og et spennende feriehjem.

Arkitektur til folket

HENGENDE: Den hengende delen inneholder en stor stue med panoramavinduer og takvinduer. Her er det også et spennende glassgulv som gjør at du kan se ned på gressplenen.
HENGENDE: Den hengende delen inneholder en stor stue med panoramavinduer og takvinduer. Her er det også et spennende glassgulv som gjør at du kan se ned på gressplenen. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

Huset er altså en utleiebolig. Utleievirksomheten er det Living Architecture som står for. En organisasjon som leier ut flere prisbelønte ferieboliger.

Låvebygningen 30 meter lang. Strukturen balanserer fordi bygningen som er konstruert i tyngre materialer enn den utkragede delen.

Ifølge prosjektleder Gijs Rikken i arkitektkontoret MVRDV kan du føle at huset beveger seg hvis du hopper på den ytre enden.

Han forteller til Bonytt.no at frittbærende arkitektur alltid har vært en del av deres språk. En slik arkitektur er spennende, i hvert fall til en viss grad.

Skaper undring

FLERE INVOLVERTE: Det er Studio Makkink & Bey som har stått for interiøret. Entreprenør har vært O Seamans og  landskapsarkitektene er The Landscape Partnership.
FLERE INVOLVERTE: Det er Studio Makkink & Bey som har stått for interiøret. Entreprenør har vært O Seamans og landskapsarkitektene er The Landscape Partnership. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

- Poenget er å lage noe visuelt slik at det inspirerer folk til å stille spørsmål ved gitte regler. Det skaper en spenning, mener Rikken.

- Et annet poeng er at den besøkende får en horisontal opplevelse av naturen. Når du går i korridoren opplever du endringer i naturen rundt deg, uten at du selv må bytte høyde. Du ser gresset, blomstene, trærne og grenene. I tillegg har vi ment at et feriehus må være gøy. Det må være noe mer enn bare et hus, sier Rikken.

Eksteriøret er dekket med metallplater, som i likhet med skråtaket reflekterer den omkringliggende naturen og de skiftende årstidene. Det innebærer at himmelen, trær og landskap, integreres på et vis i selve bygningen.

Huset har nylig mottatt pris av Royal Institute of British Architects (RIBA) og kjemper nå om den prestisjetunge Manser Medal.

Lystbetont uro

ROMSLIG: Låven har 8 sengeplasser og er på 210 kvadratmeter.
ROMSLIG: Låven har 8 sengeplasser og er på 210 kvadratmeter. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

Kanskje har de gode muligheter til å vinne. Det engelske instituttet omtaler i hvert fall låven i svulstige ordelag:

"Nyoppførte bygninger som kan fremkalle slike kraftige følelser av obskure, men lystbetont uro er svært sjeldne og den balanserende låven treffer på en svært uvanlig måte", skriver de.

Interessant glassgulv

Det er for øvrig Studio Makkink & Bey som har skapt de fleste av møblene i boligen.

Når du kommer inn finner du kjøkkenet og et stort spiserom. Deretter følger en serie på fire doble soverom, hver med separate bad og toalett. I den hengende delen er det en stor stue med panoramavinduer.

Her er det også et glassgulv som gjør at du kan se ned på gressplenen. I tillegg er det taklys som sikrer huset kontinuerlig gjennomlys.

TRANSPORT: Nærmeste jernbanestasjoner er Darsham eller Halesworth (ca. 10 minutters kjøring unna). Prisene fra £ 740 for en 4-netter. For mer informasjon besøk www.living-architecture.co.uk.
TRANSPORT: Nærmeste jernbanestasjoner er Darsham eller Halesworth (ca. 10 minutters kjøring unna). Prisene fra £ 740 for en 4-netter. For mer informasjon besøk www.living-architecture.co.uk. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

Innvendig er gulvet kledd i ask, inkludert søyler og tak.

Living Architecture opplyser at Suffolkområdet er rikt på muligheter for alle aldre, inkludert turgåing, sykling og svømming.

Huset skal også kunne innkvartere åtte personer. Det er isolert og ventilert med et varmegjenvinningsystem, varmet av en bergvarmepumpe, noe som gir en energieffektiv bygningen.

Prosjektet kom for øvrig på topp i fritidskategorien på Condé Nast Traveller Innovation & Design Awards 2011 for nyskapende design.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer

ROMSLIG: Låven har 8 sengeplasser og er på 210 kvadratmeter.
ROMSLIG: Låven har 8 sengeplasser og er på 210 kvadratmeter. Foto: FOTO: Mole Architects Ltd

Finn gode ideer til interiøret i Bonytts inspirasjonsguide

Skal du selge bolig, gjør det nå

Her får du Klikk Boligs nyhetsbrev

Mole Architects Ltd
Mole Architects Ltd Foto: Mole Architects Ltd

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning