Oppussing av stue og gang

Se forvandlingen av stua og gangen

Drømmeboligen trengte et par justeringer. Interiørarkitekten løste saken.

NY STIL. Beboerne trengte hjelp til å ommøblere samt få mer liv i rommet. Peisen var også dominerende. Spisestue og inngangspartiet ble samtidig sterkt forbedret.
NY STIL. Beboerne trengte hjelp til å ommøblere samt få mer liv i rommet. Peisen var også dominerende. Spisestue og inngangspartiet ble samtidig sterkt forbedret. Foto: FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
INNFRIDD. -Jeg elsker tapeter med store barokkmønstre og glitrende lysekroner, sier Jannicke Pettersen. Og slik ble det.
INNFRIDD. -Jeg elsker tapeter med store barokkmønstre og glitrende lysekroner, sier Jannicke Pettersen. Og slik ble det. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
FØR: Til venstre var spisestuen tidligere plassert. Trangt og med lite dagslys. På bildet under ser du den nye løsningen med hvilekrok.
FØR: Til venstre var spisestuen tidligere plassert. Trangt og med lite dagslys. På bildet under ser du den nye løsningen med hvilekrok. Foto: FOTO: Privat
HVILEPLASS. Foran tv-en ble de nye dagsengene plassert der spisestuen sto før. Nå er spiseplassen plassert på motsatt side med større vindu. Rundt det smale vinduet i hvilekroken er det malt en ramme som er like stor som vinduet ved spisestuen. Bildehyller fra Ikea er montert under vinduet.
HVILEPLASS. Foran tv-en ble de nye dagsengene plassert der spisestuen sto før. Nå er spiseplassen plassert på motsatt side med større vindu. Rundt det smale vinduet i hvilekroken er det malt en ramme som er like stor som vinduet ved spisestuen. Bildehyller fra Ikea er montert under vinduet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Interiørarkitektens tips

  • En stor peis tar mye plass og kan virke klumpete i rommet. En moderne, slank peis strammer opp inntrykket.
  • Er vinduet smalt og lite, lag en ramme rundt, da virker det større samtidig som det er en annerledes detalj.
  • Slipp lyset gjennom perforerte tekstiler slik som her.
  • Skap en hyggelig avslapningskrok med dagseng, et kjærkommet innslag nå du skal lese eller se på film.
  • Et lyst og innbydende inngangsparti gir et godt førsteinntrykk. Finn en mønstret tapet til trapperommet eller mal det i yndlingsfargen.

Endelig fikk ettbarnsfamilien Pettersen/Husby mulighet til å kjøpe drømmeboligen. Det hvite huset innerst i en blindvei er kun 103 kvm, men samboerparet ble så sjarmert at de kjøpte det sporenstreks.

Med på kjøpet fikk de et anneks på 15 kvadratmeter som kommer godt med som gjestehus.

Kjedelige gipsvegger

- For oss var dette boligen vi alltid hadde drømt om. Huset hadde et godt utgangspunkt, men jeg synes det var kjedelig med hvite gipsvegger. Jeg visste akkurat hvordan jeg ville ha det, og visste at det kunne gjøres med enkle grep. Men for å unngå å ende med sammensurr av ting og tang, måtte jeg ha hjelp av fagfolk, sier Jannicke Pettersen.

Trang løsning

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen fant noen gode løsninger. Stuen/ spisestuen samt inngangspartiet var det som sto først på listen.

- Hele oppholdsrommet ble dominert av den store peisen som sto midt i rommet. Det var trangt å komme seg rundt spisebordet ved peisen og tv-ens plassering var langt fra ideell, den var plassert tett inntil enden på sofaen, sier interiørarkitekten.

Ut med peisen

Interiørarkitektens nye planløsning innebar utskifting av den gedigne peisen. Ut med den gamle og inn med en smalere løsning.

-Den høye og smale peisen understreker takhøyden i rommet. Sofaen fikk beholde sin opprinnelige plassering da dette ble mest praktisk, men tv-ens plassering ble en utfordring.

Dagsenger for avslapning

Det endte med at Jannicke kjøpte inn to dagsenger til tv-kroken som ble til i den tidligere spisestuen. Her kan samboerparet ligge henslengt og nyte sene tv-kvelder. Tv-en ble flyttet bak peisen, og dermed ble nisjen der utnyttet.

Balansegang

Vinduet over dagsengene er plassert langt oppå veggen, og det hadde ingen annen funksjon enn å slippe inn lys.

- På motsatt side der spisestuen ble plassert, er det et stort vindu. Jeg foreslo derfor å male et felt rundt det lille vinduet for å ramme dette inn, og slik at vindu pluss ramme ble like stort som vinduet ved spisestuen, sier Bernt A. Pedersen.

Glitrende over bordet

Spisebordet og de høyryggede stolene hadde et sterkt snev av 90-talls stil, så det ble investert ny, men brukt spisestue. Den ble lakkert og stolene trukket om, og beboerne er strålende fornøyde med resultatet.

Oppholdsrommet fikk et hvitlasert énstavs parkett som gir fin karakter til rommet. Veggen bak sofaen fikk en sølvmønstret tapet og familien investerte i nye salongmøbler, og to lenestoler fikk plass i egen krok.

Innbydende velkomst

Inngangspartiet ble også oppgradert. De eksisterende terrakottaflisene ble byttet ut, og to av veggene i trapperommet ble kledd med svart og koksgrå tapet lik den som er over sofaen i salongen og i spisestuen.

Trapperommet ble malt i hvit farge og fremstår nå som et lyst og innbydende inngangsparti.

SALONGFINT. Det ble barokkmønstret tapet fra Romo bak sofaen. Gardinene er sydd av stoff fra Intag. Salongbord fra Green Apple. PeisScan 85 fra Henriksen Peisforum.
SALONGFINT. Det ble barokkmønstret tapet fra Romo bak sofaen. Gardinene er sydd av stoff fra Intag. Salongbord fra Green Apple. PeisScan 85 fra Henriksen Peisforum. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
BYTTET PLASS. Nå står spisestuen der  tv-kroken var tidligere. Spisestuen ble kjøpt brukt og er pusset opp. Oscariansk prismekrone over bordet sto øverst på Jannickes ønskeliste. Veggen ved vinduet har fått samme tapet som ved salongen.
BYTTET PLASS. Nå står spisestuen der tv-kroken var tidligere. Spisestuen ble kjøpt brukt og er pusset opp. Oscariansk prismekrone over bordet sto øverst på Jannickes ønskeliste. Veggen ved vinduet har fått samme tapet som ved salongen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
AVSLAPPENDE. Lenestoler i lin og fløyel  fra Magazin. Gardiner med hullmønster er sydd av tekstil fra Intag. Eikeparkett Calista fra Gulvspesialisten.
AVSLAPPENDE. Lenestoler i lin og fløyel fra Magazin. Gardiner med hullmønster er sydd av tekstil fra Intag. Eikeparkett Calista fra Gulvspesialisten. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
TRAPPELØSNING. I gangen ble det lagt nye fliser på gulvet, et innbydende tapet og hvitmalt trapp. Fliser fra Flisekompaniet og tapet fra Romo.
TRAPPELØSNING. I gangen ble det lagt nye fliser på gulvet, et innbydende tapet og hvitmalt trapp. Fliser fra Flisekompaniet og tapet fra Romo. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen

Sofa, kr 20 000

Lenestol, lin kr 5900

Lenestol, fløyel kr 3500

Brukt spisestue, kr 4000

Lakkering spisestue, kr 6500

Stoff spisestuestoler, kr 1644

Omtrekking stoler, arbeid kr 1650

Tapet ensfarget, kr 10 500

Tapet mønstret, kr 7540

Settebord, glass, kr 2499

Peis, kr 21 990

Dagsenger, kr 6600

Gardinstoff, ca. kr 7500

Sying av gardiner, kr 3125

Tv-bord, kr 1995

Parkett, kr 20 000

Lamper, kr 6674

Oscariansk prismekrone, kr 17 758

Empirekrone, kr 13 548

Panel tak og maling, kr 1940

Lampebord, kr 195

Puter, kr 2000

Bildehyller, kr 238

Fliser, kr 2400

Totalt kr 169 696

I tillegg kommer arbeidskostnader til elektriker og håndverkere.

Les også

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Se hytta før og etter

Over 50 000 kroner skiller disse terrassene

60-talls hus ble flott bassengvilla

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning