Moderne arkitektur

Denne hytta forvandles fra en lukket trekasse til en lys luksushytte

Den flyttbare hytta på 40 kvadratmeter har geniale løsninger.

Lekent: Hytta er tegnet av arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects og er en moderne versjon av eldre sjøhytter på New Zealand.
Lekent: Hytta er tegnet av arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects og er en moderne versjon av eldre sjøhytter på New Zealand. Foto: FOTO: Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects
Publisert Oppdatert

På nordkysten av New Zealand på en idyllisk hvit sandstrand står den vakre hytta, nesten like vakker som stranden selv.

Området er vernet og det er ikke lov til å bygge hus eller hytte her.

Men når du først har blitt forelsket i utsikten så er det ingen vei tilbake, da må du løse utfordringen på en eller annen måte.

Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects måtte derfor bygge noe som kunne flyttes.

De bygget en original sledelignende konstruksjon som gjør minimal skade på landskapet.

En frekk løsning som blant annet førte at de ble nominert til beste prosjekt i kategorien Villa under World Architecture Festival i fjor.

Alene ved havet: Når du først har blitt forelsket i utsikten så er det ingen vei tilbake, da må du løse utfordringen på en eller annen måte.
Alene ved havet: Når du først har blitt forelsket i utsikten så er det ingen vei tilbake, da må du løse utfordringen på en eller annen måte. Foto: FOTO: Simon Devitt/Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects

Effektiv planløsning

Hut On Sleds, som prosjektet kalles har for øvrig ingen ambisjon om å være en permanent bolig. Målet var et feriehus, og et feriehus har de fått.

Den eies av en familie på fem og arealet er på 40 kvadratmeter. Triple køyesenger bidrar til at samtlige får soveplass. Innredningen er selve symbolet på effektiviteten i prosjektet.

Her er hver eneste lille ledige plass blitt utnyttet. De har til og med fått på plass en smekker vedovn - og takterrasse har de tilgang til via en stige.

Folder seg ut

Praktfullt: Et vakkert landskap fortjener en vakker hytte. Havutsikten er det heller ingen ting å si på.
Praktfullt: Et vakkert landskap fortjener en vakker hytte. Havutsikten er det heller ingen ting å si på. Foto: FOTO: Simon Devitt/Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects
Skyves frem og tilbake: Hytta er kledd i tre og minner litt om et utkikkstårn for livreddere. Nederst ser du de lange bjelkene som hytta står på og blir dratt etter.
Skyves frem og tilbake: Hytta er kledd i tre og minner litt om et utkikkstårn for livreddere. Nederst ser du de lange bjelkene som hytta står på og blir dratt etter. Foto: FOTO: Simon Devitt/Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects

Hytta er kledd i tre. Hele hytta kan folde seg ut, lukke seg helt igjen og dras bortover sanden. Stilen er enkel, men inneholder altså ganske komplisert ingeniørkunst. Arkitektonisk kan den tolkes i en slags nyfunkistradisjon, men minner aller mest om et utkikkstårn for livreddere.

I et intervju med It's Nice That forteller arkitektfirmaet at den største utfordringen var den flyttbare biten. Dessuten å få plass til alle de ønskede elementer på relativt få kvadratmeter. Hva trenger en familie på fem som minimum egentlig?

Utfoldingselementene er ikke bare praktiske, men også estetisk vakre. Bevegelige skjermer, vinduer, dører og skodder - som også fungerer som markiser.

Arkitektene har vært opptatt av at formen skulle snakke godt til omgivelsene. Hytta er derfor bygget med materialer fra området og utformingen er en moderne versjon av eldre sjøhytter på New Zealand.

Smart grep: Her vinsjes elementene ut - og gir hytta samtidig en markise.
Smart grep: Her vinsjes elementene ut - og gir hytta samtidig en markise. Foto: FOTO: Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects
Godt utnyttet: Innredningen er selve symbolet på effektiviteten i prosjektet.
Godt utnyttet: Innredningen er selve symbolet på effektiviteten i prosjektet. Foto: FOTO: Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects

Les også:

Her selges hyttene tre ganger så raskt som ellers i landet

Steinrøysa ble arkitekthytte

Foldes ut: Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan ble nominert til beste prosjekt under World Architecture Festival 2012 i kategorien Villa for prosjektet Hut On Sleds.
Foldes ut: Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan ble nominert til beste prosjekt under World Architecture Festival 2012 i kategorien Villa for prosjektet Hut On Sleds. Foto: FOTO: Simon Devitt/Arkitektfirmaet Crosson Clarke Carnachan Architects

Stor guide til smarte annekser

Her får du nærkontakt med påskefjellet på 1100 moh.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning