Arkitektur: Hytte på påler

Canadas kuleste småbygg er halvveis norske

Arkitekten - og nå bergenseren - Todd Saunders har tegnet atelierhytter som står i havgapet i Canada.

TROLSK: Hyttene som arkitekt Todd Saunders har tegnet på Fogo Island lyser som lamper eller store, trolske øyer i nattemørket.
TROLSK: Hyttene som arkitekt Todd Saunders har tegnet på Fogo Island lyser som lamper eller store, trolske øyer i nattemørket. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg
Publisert Oppdatert

- Dette er kunstneratelierer som leies ut, men de kunnne nesten like godt vært privathytter, forteller den Bergen-bosatte arkitekten Todd Saunders.

- En ting er at de små bygningene har soveplasser og kokemuligheter, men like viktig er det at de står i en utrolig inspirerende natur ute på Fogo Island like nord for Newfoundland, sier den lokalkjente arkitekten som har tegnet en rekke spesielle prosjekter også her i Norge.

Blant annet en ekstremt renlinjet villa ved Bergen og et tilbygg som rommer utrolig mange funksjoner på et lite areal. En trekonstruksjon, en utsiktspunkt i regi av Norske Turistveger som svever 640 meter over Aurlandsfjorden er han også delaktig i.

Treverk i høysetet

Og det er ikke bare den utstrakte bruken av treverk i Fogo Island-hyttene som minner oss om norsk og nordisk byggeskikk. De superenkle, lange linjene er også i takt med vår moderne, skandinaviske arkitektur.

NOE FOR DE BARSKE: I dette området, Joe Batts Arm på Fogo Island kan du oppleve naturens råskap på nært hold. Her har du Atlanterhavet hele tiden tett på.
NOE FOR DE BARSKE: I dette området, Joe Batts Arm på Fogo Island kan du oppleve naturens råskap på nært hold. Her har du Atlanterhavet hele tiden tett på. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg
VINDU MOT VERDEN: Det store vinduet i enden av bygningen er som et stort, lysende øye i landskapet.
VINDU MOT VERDEN: Det store vinduet i enden av bygningen er som et stort, lysende øye i landskapet. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg
MAGISK: Dette er sted for ensomhet og ettertanke. Bygningen svever nærmest vektløst over bakken.
MAGISK: Dette er sted for ensomhet og ettertanke. Bygningen svever nærmest vektløst over bakken. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg
SAMSPILL: Inne- og uterommene glir over i hverandre. Det utvendige arbeidsrommet er laget som en boks og er delvis overbygget.
SAMSPILL: Inne- og uterommene glir over i hverandre. Det utvendige arbeidsrommet er laget som en boks og er delvis overbygget. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg

Luksusliv på Fogo Island?

KRITTHVIT VERDEN: Interiøret er laget slik at det i minst mulig grad skal ta oppmerksomheten fra naturen rett utenfor.
KRITTHVIT VERDEN: Interiøret er laget slik at det i minst mulig grad skal ta oppmerksomheten fra naturen rett utenfor. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg

- I tillegg til at kunstneratelierene tilrettegges for overnatting, pusser vi opp endel tradisjonelle fiskerhus til bosteder for de tilreisende. Ellers kommer et luksus designhotell med 29 rom i det samme, hypermoderne formspråk som hyttene. Deler av dette tegnes for øvrig i samarbeid med den kreative, finske arkitekten Sami Rintal.

- Disse initiativene er viktige startskudd for å blåse nytt liv i dette lille samfunnet som ligger 20 km nordøst for Newfoundland, sier Saunders til bonytt.no

Fisken trues

- Dette er svært etterlengtet, fordi dette er en utkant, selv til det sparsomt befolkete Newfoundland-området å være - og øya med tre tusen innbyggere har i lengre tid vært truet av en brist i fiskeriene, spesielt torsk som igjen medfører avfolking, forteller han.

Terreng og værforhold

Bygningene ligger i det arkitekten kaller et "windswept, rugged terrain", og dette barske faktum betød svært mye for hvordan han designet og plasserte disse små, enkle husene.

Gjengangere gir dynamikk

Mange av de markante stilelementene hentet arkitekten fra de gamle fiskerhusene som står langs kystlinjen på Fogo Island.

Dimensjonene, i alle fall på de minste bygningene, er de samme som på de gamle forbildene.

Et gedigent vindu som vender rett ut mot Atlanterhavet samt en terrasse formet som en boks som beskytter for vær og vind, er også gjengangere for byggeskikken i dette området.

Øde og økologisk

HIMMELSK: Fra oppholdsrommet i The Long Studio har du førsteklasses utsikt til havet og himmelen. Interiøret er kritthvitt og totalt renskrapet i utførelsen, og på det kan kunstnere bare skrive og spikre. For det blir pusset og malt på nytt før hver ny kunstner flytter inn.
HIMMELSK: Fra oppholdsrommet i The Long Studio har du førsteklasses utsikt til havet og himmelen. Interiøret er kritthvitt og totalt renskrapet i utførelsen, og på det kan kunstnere bare skrive og spikre. For det blir pusset og malt på nytt før hver ny kunstner flytter inn. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg
LANGSTRAKT:Det første atelieret i rekken,  The Long Studio på 120 kvm glitrer mot den arktiske kveldshimmelen.
LANGSTRAKT:Det første atelieret i rekken, The Long Studio på 120 kvm glitrer mot den arktiske kveldshimmelen. Foto: FOTO: Bent Renè Synnevåg

Småhusene ligger for øvrig omhyggelig spredt utover i kystterrenget og slik at ingen av dem har fast veiforbindelse eller tilgang til offentlig vann og varme. For å komme til enkelte atelierer går du ti minutter på en sti fra bilveien.

- Alle de seks studioene ligger rett mot havet og tanken er at de skal brukes fra tidlig vår til sen høst, sier arkitekt Todd Saunders som selv har vokst opp på Newfoundland. Et lukushotell med 29 rom er også på beddingen.
- Alle de seks studioene ligger rett mot havet og tanken er at de skal brukes fra tidlig vår til sen høst, sier arkitekt Todd Saunders som selv har vokst opp på Newfoundland. Et lukushotell med 29 rom er også på beddingen. Foto: saunders.no

Ellers baserer livet på Fogo Island seg på solcellepaneler og små vedovner til oppvarming. Og regnvannet fra taket samles i egne vanntanker. Disse betjener både dusj og minikjøkken.

Snurredass

Det er innstallert et såkalt komposittoalett og alt skyllevann renses inne i bygningene. Dette er betyr at man langt på vei er uhavhengig av moderne teknikkk.

Å være selvhjulpen har for øvrig vært en selvfølge for de stolte menneskene som har levd på disse værharde øyene i uminnelige tider.

Long Studio er på plass.

HØYREIST: Tower Studio på 20 kvm er et annet av de oppsiktsvekkende bygningene som er på beddingen. Det har en form som japansk papirkunst, origami.
HØYREIST: Tower Studio på 20 kvm er et annet av de oppsiktsvekkende bygningene som er på beddingen. Det har en form som japansk papirkunst, origami. Foto: saunders.no
AMFIBIEHUS:  Arkitektens illustrasjon viser hvordan Studio "Bridge" står med beina i vannet, slik som mange av de gamle fiskerhusene ute på Fogo Island.
AMFIBIEHUS: Arkitektens illustrasjon viser hvordan Studio "Bridge" står med beina i vannet, slik som mange av de gamle fiskerhusene ute på Fogo Island. Foto: saunders.no
SER DU SYNER? Illustrasjonen viser hvordan planlagte hvite "Squish Studio" lyser magisk i nattemørket, nesten som en lampe.
SER DU SYNER? Illustrasjonen viser hvordan planlagte hvite "Squish Studio" lyser magisk i nattemørket, nesten som en lampe. Foto: saunders.no
NATUR OG HAV: Planlagte "Short Studio" ligger også med nær kontakt med vannet og kystlinjen.
NATUR OG HAV: Planlagte "Short Studio" ligger også med nær kontakt med vannet og kystlinjen. Foto: saunders.no

Først i køen av de mange planlagte småbygningene er "The Long Studio". Det ble bygget i 2010, består av tre rom og ser ut som en langsmal, nattsvart kampestein som skrever på tynne bein.

Bygningskroppen er minimalistisk, og med gedigne vinduer i begge ender kan beboerne se ut på det brusende havet fra to sider. Innvendig er panelet er malt kritthvitt.

Både lager, kjøkken og toalett er gjemt bort så godt som mulig. Her skal ingen ting forstyrre den visuelle kontakten med naturen. Her skal det være ro og orden til å skape noe.

Flere amfibiehus

Flere av de andre studioene står på tynne bein, søyler slik som "The Long Studio".

- Dette er samtidsarkitektur med et historisk utgangspunkt. Det meste av den tradisjonelle bebyggelsen på Fogo Island er nemlig amfibisk. Det betyr at halvparten av huset står i havet, resten på land. Dette er hus hvor du opplever å gå fra det tørre berget og rett ut i vannet, sier Saunders.

Noe for de modige?

- Med dette kan vår tids kunstnere og andre interesserte få en liten smak av ensomheten og eventyret som venter så høyt mot nord og øst for USA og Canada. For første gang er dette mulig innenfor en så moderne og modig, arkitektonisk ramme, mener arkitekten.

Fogo-omtale for fremtiden

Fogo Island-prosjektet har vært presentert respekterte tidsskrift som italienske Domus, engelske Wallpaper og The New York Times.

VIKTIGE OPPDAGELSER: Fogo Iland ligger bare et par hundre kilometer fra der Anne Stine og Helge Ingstad fant spor etter, og bevis for at vikingene var de første europeere som oppdaget Amerika.
VIKTIGE OPPDAGELSER: Fogo Iland ligger bare et par hundre kilometer fra der Anne Stine og Helge Ingstad fant spor etter, og bevis for at vikingene var de første europeere som oppdaget Amerika. Foto: saunders.no
FRITT SVEV: "The Long Studio" svever i løse lufta. Her ser du hvordan huset er bygget opp med mange utradisjonelle åpninger mot naturen.
FRITT SVEV: "The Long Studio" svever i løse lufta. Her ser du hvordan huset er bygget opp med mange utradisjonelle åpninger mot naturen. Foto: saunders.no
KUBISTISK: "Lightwood" er også et tidlig forslag til et av de planlagte småhusene.
KUBISTISK: "Lightwood" er også et tidlig forslag til et av de planlagte småhusene. Foto: saunders.no

Håpet til Todd Saunders og de andre initiativtagerne, Fogo Island Arts Corporation - Shorefast Arts Foundation og ildsjelen, it-grunderen Zita Cobb, er at oppmerksomheten skal bidra til å gjøre Fogo Island til et internasjonalt turistmål.

Klippefast og renskåren

- Dette er klippefast, renskåren arkitektur som står utmerket til de stormfulle omgivelsene ved Newfoundland, sier VG`s arkitekturkritiker Lars Elton om prosjektet.

- Det er også litt interessant å merke seg at de små trebygningene på Fogo Island har enkelte, stilistiske likhetstrekk med Snøhettas fiskerimuseum på Karmøy.

Prisdryss over Saunders

Nylig ble Todd Saunders tildelt Arnstein Arnebergs arkitekturpris for det 30 m meter høye Solbergtårnet rasteplass ved Sarpsborg. Og The Long Studio vi viser her hedres nå av arkitekturtidsskriftet Azur som årets beste komersielle designprosjekt.

Les mer:

Se hva interiørpresidenten gjorde med disse rommene

Over tusen inspirerende bilder

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev

UNIK FORM: The Long Studio på 120 kvm er langstrakt  og står på egne bein. Dette er foreløpig den eneste kunstnerstudioet som er bygget.
UNIK FORM: The Long Studio på 120 kvm er langstrakt og står på egne bein. Dette er foreløpig den eneste kunstnerstudioet som er bygget. Foto: TEGNING: Todd Saunders

Oslos kuleste interiørbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning