Bygge nytt hus

Skulle pusse opp sitt gamle hus, kjøpte drømmetomt i stedet

Herfra har ekteparet Nygaard fantastisk utsikt over Oslo-fjorden.

DRØMMETOMTEN: Sissel og Ronny Nygaard oppdaget denne tomten på Åros, og droppet dermed å pusse opp sitt gamle hus.
DRØMMETOMTEN: Sissel og Ronny Nygaard oppdaget denne tomten på Åros, og droppet dermed å pusse opp sitt gamle hus. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert
BEBOERNE: Familien Nygaard.
BEBOERNE: Familien Nygaard. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Skreddersydd flyt

Hvem? Sissel og Ronny Nygaard, med datteren Ingrid (18).

Hva? Enebolig på 440 kvm på Åros i Røyken, tegnet av sivilarkitekt MNAL Claus Fiske i Linje Arkitekter. Interiørdesign ved interiørarkitekt Krista Hartmann.

Hvorfor? En gjennomarbeidet planløsning og bevisste interiørvalg ga et praktisk og personlig hjem.

På en ås med fantastisk utsikt over Oslo-fjorden ligger et hus med rause dimensjoner og et usedvanlig velkomponert interiør.

Sissel og Ronny Nygaard gikk egentlig med planer om å pusse opp sitt gamle hus, da de på en tur til Åros i 2011 plutselig oppdaget at en tomt med flott utsikt og sol hele dagen var til salgs.

Husdrøm i oppfyllelse

Sissel er født og oppvokst i området, så hun kjente stedet godt. Dermed ble det tomtekjøp fremfor oppussing, og i oktober 2013 kunne ekteparet flytte inn i et helt nybygget hus.

God hjelp til å oppfylle husdrømmen fikk de av både arkitekt og interiørarkitekt.

- Selve huset, som er tegnet av sivilarkitekt Claus Fiske, vil jeg beskrive som minimalistisk og litt funkis, forteller Sissel Nygaard til Bonytt.

- Innvendig ønsket vi at det skulle være en sammenheng mellom rommene. Vi ønsket store åpne rom med få og store møbler.

Til å hjelpe seg med den røde tråden, fikk de interiørarkitekt Krista Hartmann med på laget.

Hun kom inn på et tidlig tidspunkt i prosessen, rett etter at de første tegningene var ferdige, men før godkjenninger og byggestart.

- Vi samarbeidet godt med arkitekten både i forhold til planløsninger og vindusplasseringer. Et hus må være praktisk, det må være fin flyt, og ting må ligge i nærheten av hverandre for at det skal bli brukt, forteller Hartmann, som er spesielt opptatt av planløsninger.

- Jeg liker å si at man skal ha kontakt med det meste av huset sitt til enhver tid. Da føler man seg hjemme, og har oversikten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRÅSONER: Huset har store proporsjoner, med sjenerøse vinduer som går fra gulv til tak. Gråfargen på veggene heter Pavillion Grey og er fra Farrow & Ball. Skjenken er fra PH Collection, lykten fra Blomsteroasen og de øvrige lampene fra belgiske Davidts Lighting.
GRÅSONER: Huset har store proporsjoner, med sjenerøse vinduer som går fra gulv til tak. Gråfargen på veggene heter Pavillion Grey og er fra Farrow & Ball. Skjenken er fra PH Collection, lykten fra Blomsteroasen og de øvrige lampene fra belgiske Davidts Lighting. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
ÅPENT LANDSKAP: Rundt det massive spisebordet med ben i røkt eik fra PH Collection samler Sissel og Ronny ofte familie og venner. Lilla stoler fra Ikea, og endestoler fra Art Wood. Taklampen er fra Davidts Lighting. Kobberbolle fra Blomsteroasen på Stabekk, og lyslykter fra Konzept H-P. Gulvplankene er i røkt og grå eik fra Flotte Gulv og er 24 cm brede. Peisen er kledd med tapet for å mykne opp inntrykket, fra Ellos.
ÅPENT LANDSKAP: Rundt det massive spisebordet med ben i røkt eik fra PH Collection samler Sissel og Ronny ofte familie og venner. Lilla stoler fra Ikea, og endestoler fra Art Wood. Taklampen er fra Davidts Lighting. Kobberbolle fra Blomsteroasen på Stabekk, og lyslykter fra Konzept H-P. Gulvplankene er i røkt og grå eik fra Flotte Gulv og er 24 cm brede. Peisen er kledd med tapet for å mykne opp inntrykket, fra Ellos. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Røft, stort og langt hus

Arkitekten har sørget for store rom og fine proporsjoner. Hallen har ekstra høyde under taket, og inngangspartiet er bredt.

Fordi huset ligger på en høyde med utsikt, er det lagt opp til store vinduer for å gjøre utsikten til en del av interiøret.

Utvendig er huset kledd med Accoya-tre, mens vindusrammene er mørkegrå for å stramme opp linjene på den lysere fasaden.

- Huset er røft, stort og langt. Derfor ble det viktig å velge løsninger og materialer som kunne stå i forhold til dimensjonene. Vi har valgt reale, rause og solide materialer og møbler, forklarer Hartmann til Bonytt.

- Vi var mye på byggeplassen og kunne ta stilling og justere litt underveis, i godt samarbeid med den lokale byggmesteren, Jon Fjell. Blant annet dimensjonerte vi den høye peisen i stuen på stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅPENT LANDSKAP: Peisen er plassert i hallen, men gir visuell varme også til spisestuen. Dørene mellom gangen og allrommet er laget i jern og glass av Trevaren Eydehavn. Bordet i røkt og stålkledd bordplate kommer fra PH Collection. Stoler fra Art Wood og Ikea. Taklampe fra belgiske Davidts Lighting.
ÅPENT LANDSKAP: Peisen er plassert i hallen, men gir visuell varme også til spisestuen. Dørene mellom gangen og allrommet er laget i jern og glass av Trevaren Eydehavn. Bordet i røkt og stålkledd bordplate kommer fra PH Collection. Stoler fra Art Wood og Ikea. Taklampe fra belgiske Davidts Lighting. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Kjøkkenet en del av stuen

Nygaard var spesielt opptatt av å få til en god løsning for kjøkkenet. Hun er glad i å lage mat, og liker å samle familien til store middager.

VEL BEKOMME: Kjøkkenløsningen er åpen og godt integrert i stuearealet. Skuffene og høyskapene er høyglanslakkerte. Benkeplatene i naturstein heter Jura Gray og er fra Steinprosjektet AS, armatur er fra Hansgrohe. De særpregede lysarmaturene i taket er fra Stokkan Lys. Lys, pendellampen er fra Davidts Lighting.
VEL BEKOMME: Kjøkkenløsningen er åpen og godt integrert i stuearealet. Skuffene og høyskapene er høyglanslakkerte. Benkeplatene i naturstein heter Jura Gray og er fra Steinprosjektet AS, armatur er fra Hansgrohe. De særpregede lysarmaturene i taket er fra Stokkan Lys. Lys, pendellampen er fra Davidts Lighting. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

- Jeg ønsket meg mye benkeplass og god oversikt, og foretrakk skuffer fremfor overskap, sier hun og forsetter:

- Fordi kjøkkenet ligger i flukt med stuen ble det viktig å unngå et typisk kjøkkenhjørne. Vi valgte én vegg med høyskap, mye benkeplass, og en øy.

- Når kjøkkenet ikke er i bruk, blir det en del av stuen, takket være det harmoniske uttrykket.

Kjøkkenet og barstolene er designet av Hartmann, og møbelsnekkerfirmaet Grønli & Paixao har bygget kjøkkenet. Per Berg har bygget barstolene. Skuffene og høyskapene er høyglanslakkerte, mens benkeplaten er av naturstein. Både ventilatorhetten og veggen bak komfyren er belagt med lakkert glass.

For å understreke den luftige og åpne følelsen i stue- og kjøkkenrommet, ble dørene spesiallaget i jern og glass av Trevaren Eydehavn.

Artikkelen fortsetter under bildene.

STILLE HJØRNE: Den store modulsofaen er fra Living. Det grå veggskapet er bygget av møbelsnekker Roger Grønli, og malt i samme farge som veggen, Manor House Gray fra Farrow & Ball. Lampe fra Green Apple, mønstret pledd og pute, samt lyslykter fra Konzept H-P. Maleriet er signert den norske kunstneren Sverre Schyberg Olsen.
GJENNOMLYS: Når man kommer inn i gangen ser man rett gjennom huset, mens speildørene i skapet reflekterer den åpne trappen og vinduene bak. Gulvet i hallen er i slipt svart betong, mens det spesialsnekrede skapet og innerdørene er i røkt eik for å skape varm kontrakt mot det svarte og grå.
STILLE HJØRNE: Den store modulsofaen er fra Living. Det grå veggskapet er bygget av møbelsnekker Roger Grønli, og malt i samme farge som veggen, Manor House Gray fra Farrow & Ball. Lampe fra Green Apple, mønstret pledd og pute, samt lyslykter fra Konzept H-P. Maleriet er signert den norske kunstneren Sverre Schyberg Olsen. GJENNOMLYS: Når man kommer inn i gangen ser man rett gjennom huset, mens speildørene i skapet reflekterer den åpne trappen og vinduene bak. Gulvet i hallen er i slipt svart betong, mens det spesialsnekrede skapet og innerdørene er i røkt eik for å skape varm kontrakt mot det svarte og grå. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
PRIVAT SONE: Himlingen over sengen er kledd med tapet fra Elitis, veggen er malt i fargen Ball Dove Tale fra Farrow & Ball. Daybed fra PH Collection, nattbordlampe fra Riis Interiør. Gardinene er sydd i røff lin. Delikat sengeteppe fra Blanc d´lvoire.
PRAKTISK: Fra soverommet går man rett inn i garderoben, et såkalt walk-in closet. Her er gulvet belagt med ullteppe fra Le Tisserand. All innredning er tegnet av Krista Hartmann og bygget av Roger Grønli i Grønli & Paixo Design og Møbler.
PRIVAT SONE: Himlingen over sengen er kledd med tapet fra Elitis, veggen er malt i fargen Ball Dove Tale fra Farrow & Ball. Daybed fra PH Collection, nattbordlampe fra Riis Interiør. Gardinene er sydd i røff lin. Delikat sengeteppe fra Blanc d´lvoire. PRAKTISK: Fra soverommet går man rett inn i garderoben, et såkalt walk-in closet. Her er gulvet belagt med ullteppe fra Le Tisserand. All innredning er tegnet av Krista Hartmann og bygget av Roger Grønli i Grønli & Paixo Design og Møbler. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Kontraster for lunhet og varme

I dag er hele huset i bruk. Foreldrene disponerer første etasje, mens datteren Ingrid har sine rom i andre etasje.

Vi tilbringer mye tid i stue- og kjøkkendelen. Dette er nok blitt favorittrommet, og her inviterer vi gjerne til familiesamlinger.
Sissel Nygaard

I begge etasjer har huset en del maskuline elementer, som svart, polert betonggulv i hallen, og mørkegrå vindusrammer også innvendig. Derfor ble det lagt stor vekt på gode kontraster for å tilføre lunhet og varme.

- I stue og soverom la vi gulv i røkt eik. Det samme materialet valgte vi på innerdører og mange skap, sier Hartmann og fortsetter:

- For å understreke husets proporsjoner brukte vi bred plank, og bygde skapene helt opp til taket. Alt må dras opp i forhold til arkitekturen for å skape en helhet, forklarer Hartmann.

- Derfor er også møblene få, men deilig store og sjenerøse.

FEMININT PREG: Huset er for øvrig stramt og rent, men på gjestetoalettet ønsket beboerne og interiørarkitekten et feminint preg. Tapetet fra Nina Campbell sørger for det. Store speil er med på å øke romfølelsen. Gulvet er slipt, svart betong.
BADET: På badet er det lagt sandsteinfliser på gulvet, Atazul fra Stenprosjekt. Badekaret fra Duravit er kledd inn med lakkerte glassplater, og det er lagt en list med LED-lys helt nede ved gulvet. Veggen er kledd med tapet fra Sandberg. I dusjsonen er det brukt detaljer i glassmosaikkfliser i samme farge som glasset på badekaret, også disse fra Stenprosjektet.
FEMININT PREG: Huset er for øvrig stramt og rent, men på gjestetoalettet ønsket beboerne og interiørarkitekten et feminint preg. Tapetet fra Nina Campbell sørger for det. Store speil er med på å øke romfølelsen. Gulvet er slipt, svart betong. BADET: På badet er det lagt sandsteinfliser på gulvet, Atazul fra Stenprosjekt. Badekaret fra Duravit er kledd inn med lakkerte glassplater, og det er lagt en list med LED-lys helt nede ved gulvet. Veggen er kledd med tapet fra Sandberg. I dusjsonen er det brukt detaljer i glassmosaikkfliser i samme farge som glasset på badekaret, også disse fra Stenprosjektet. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
PLANTEGNING: Slik så plantegningen ut for husets 1.etasje.
PLANTEGNING: Slik så plantegningen ut for husets 1.etasje. Foto: FOTO: Krista Hartmann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning