Audun fra Arendal har vært kriminell gjennom store deler av livet

– Bedre å rydde miner fra krigen

Et ekstremt behov for spenning har ført Audun Garthe på en lovløs ferd store deler av livet. Nå har han derimot funnet en lovlig måte å tilfredsstille eventyrlysten på. Men aldri har han levd farligere; Audun er minerydder i Irak.

MARKERER LANDMINER: I grenseområdene mellom Irak og Iran står disse varselskiltene tett i tett. Flere millioner landminer ligger i området etter Irak–Iran krigen på 80-tallet. Audun i bakgrunnen.
MARKERER LANDMINER: I grenseområdene mellom Irak og Iran står disse varselskiltene tett i tett. Flere millioner landminer ligger i området etter Irak–Iran krigen på 80-tallet. Audun i bakgrunnen. Foto: Johnny Haglund (Egmont Publishing)
Publisert

Det frodige fjellandskapet på grensen mellom Kurdistan og Iran, er svært innbydende for alle med et snev av naturinteresse. Men Audun Garthe (36) fra Arendal, fraråder meg på det sterkeste å snøre på meg fjellskoene og legge ut på tur.

– Livsfarlig område, påpeker han og knepper igjen visiret på hjelmen.

Med tung beskyttelse og full konsentrasjon følger han en oppmerket sti gjennom terrenget. Ved enden legger han seg på alle fire og graver forsiktig i jorda.

Han børster vekk litt jord på et punkt og en godt kamuflert landmine dukker opp mellom gresstustene.

– Å produsere en slik kan koste så lite som tre dollar. Å rydde den vekk igjen koster mellom 300 og 1000 dollar, sukker Audun og forteller at det finnes rundt 25 millioner miner av forskjellige slag i Irak.

BLI ABONNENT: Denne artikkelen er hentet fra Vi Menn. Klikk på bladet for å abonnere eller les hele arkivet på vimennpluss.no.
BLI ABONNENT: Denne artikkelen er hentet fra Vi Menn. Klikk på bladet for å abonnere eller les hele arkivet på vimennpluss.no.

– En uendelig jobb, men den må gjøres. For hvert år rammes tusenvis av uskyldige mennesker. Bare i Irak har mer enn 14 000 mennesker mistet livet som følge av disse eksplosivene.

Audun rister på hodet over årsaken til hvorfor det bare i dette området ligger millioner av landminer;

– Under Iran-Irak krigen fra 1980 til 1988, ble det lagt ut miner både på irakisk side og iransk side. Nå rammer dette mennesker som ikke engang var født den gang, tordner den store minerydderen og slår oppgitt ut med armene.

– Og det er nettopp derfor jeg er her. For å hjelpe. Og nå er det viktigere enn noen gang!

Begynnelsen

Audun må ta et ufrivillig avbrekk fra jobben med å rydde etter krigerhandlinger. Hjemme venter en dom for narkotikaforbrytelser. Det er ikke den første dommen. Og ytterligere en straffesak mot Audun Garthe står foran en avgjørelse. Også det en narkotikasak.

– Jeg har vært kriminell stort sett hele mitt voksne liv og har vel tilbrakt nærmere en tredjedel av livet i fengsel, innrømmer mannen.

Da Audun var 16 år, åpnet han «feil dør», slik han selv beskriver det.

Han kan med sin vektløfterkropp, skallede hode og grumsete fortid kanskje fremstå som en farlig banditt. I så fall blir førsteinntrykket satt på prøve straks Audun begynner å snakke. Da er det lite som indikerer en forbryters sinnelag.

– Jeg har enorm appetitt for eventyr og spenning, innrømmer Audun som en slags forklaring på hvorfor han har havnet i så mye trøbbel.

Men om denne lysten tidligere ble tilfredsstilt på ulovlige måter, har han nå funnet en annen måte å oppnå hva han ønsker, samtidig som han også får utløp for en helt annen lidenskap – å hjelpe andre mennesker.

LETT PÅ HÅNDEN: Like ved landsbyen Sirte, jobber Audun og andre mineryddere i Devara pak med å fjerne landminer.
LETT PÅ HÅNDEN: Like ved landsbyen Sirte, jobber Audun og andre mineryddere i Devara pak med å fjerne landminer. Foto: Johhny Haglund (Egmont Publishing)
UTSTYRET KLARGJØRES: En tøff oppgave å kle på seg tungt verneutstyr i den varme sola. Men for å minimere faren i tilfelle en IED skal gå av, er det selvsagt nødvendig.
UTSTYRET KLARGJØRES: En tøff oppgave å kle på seg tungt verneutstyr i den varme sola. Men for å minimere faren i tilfelle en IED skal gå av, er det selvsagt nødvendig. Foto: Johnny Haglund (Egmont Publishing)

Da jeg møtte Audun første gang sto, jeg i check-in-skranken på Gardermoen. Vi skulle til Irak og Audun hadde med seg ikke mindre enn 100 kg bagasje.

– Gaver, fortalte han.

Det første han gjorde da vi ankom dette trøblete landet, var å besøke to barnehjem.

– Ofre etter IS, brummet den store mannen, og var oppriktig trist da han fortale om noen av barnas skjebner. Deretter delte han ut gaver som en norsk julenisse.

– Jeg har vært kriminell stort sett hele mitt voksne liv og har vel tilbrakt nærmere en tredjedel av livet i fengsel.
Audun Garthe, minerydder i Irak

Nytt liv

Auduns nye liv begynte egentlig som en spøk.

– Jeg har en veldig god kurdisk venn, og da jeg for fem år siden ble med ham til Irak for første gang, forelsket jeg meg nærmest i landet, minnes Audun.

Men han ble også forferdet over hvor mange uskyldige mennesker som hvert år rammes av landminer i Kurdistan.

– Dette vil jeg være med å rydde opp i, sa jeg til min venn, som svarte med å le.

– Men han lo ikke lenge.

Like etter tok Audun de nødvendige kursene og utdannet seg til minerydder i et av verdens farligste land.

FARLIG SYKKELTERRENG: I grenseområdet mot Iran hvor jeg var med Audun på jobb, bor det rundt 80 000 mennesker. Og området er fult av landminer fra krigen mellom Irak og Iran. Å sykle rundt i terrenget her kan derfor være livsfarlig. Audun Garthe er minerydder i Irak. Bildene beskriver hans jobb og liv i Irak.
FARLIG SYKKELTERRENG: I grenseområdet mot Iran hvor jeg var med Audun på jobb, bor det rundt 80 000 mennesker. Og området er fult av landminer fra krigen mellom Irak og Iran. Å sykle rundt i terrenget her kan derfor være livsfarlig. Audun Garthe er minerydder i Irak. Bildene beskriver hans jobb og liv i Irak. Foto: Johnny Haglund (Egmont Publishing)
GAVER: På grensen mellom Irak og Iran bor 80.000 mennesker, og det vært en rekke ulykker hvor både barn og voksne har tråkket på miner, forteller Audun Garthe. Med seg til Irak har han 100 kilo bagasje – først og fremst gaver til to barhjem for unge IS-ofre.
GAVER: På grensen mellom Irak og Iran bor 80.000 mennesker, og det vært en rekke ulykker hvor både barn og voksne har tråkket på miner, forteller Audun Garthe. Med seg til Irak har han 100 kilo bagasje – først og fremst gaver til to barhjem for unge IS-ofre. Foto: Johnny Haglund (Egmont Publishing)

Rydder opp etter IS

Firmaet Audun jobber for heter Devara pak, et kurdiske/irakisk minerydderfirma. I likhet med Norsk Folkehjelp bistår de med mineryddingen i krigsherjede områder.

– IS er de feigeste rottene du kan tenke deg, så ser du en barneleke, ta for guds skyld ikke på den!
Audun Garthe, minerydder i Irak

Så langt har de fjernet tusenvis av miner i det nordlige Irak. Nå har Devara pak fått et nytt, omfattende oppdrag; å fjerne improviserte miner lagt ut av IS.

Det er bakgrunnen for vår reise gjennom en rekke militære kontrollposter til den folketomme landsbyen Tel Keppe, like ved Mosul i det nordlige Irak.

– Her bodde det 35.000 mennesker for bare noen måneder siden, forteller Audun og trekker på seg tungt verneutstyr. Han forklarer at såkalte IED, eller improviserte miner, kan være laget av alle mulig typer eksplosiver og de kan være koblet til det mest utenkelige for å ramme mest mulig uforberedt.

– En dør, en sko, lysbryter eller en barneleke ...

– IS er de feigeste rottene du kan tenke deg: Ser du en barneleke, ta for guds skyld ikke på den, formaner bombemannen og skrur på peileren.

MED FLYBOMBE I BAKGRUNNEN: Etter noen med søk etter IED, tar Audun en pause. Her står han i Tel Keppe med våpen i hånd og røyk fra en amerikansk flybombe i bakgrunnen. Vi er like ved Mosul og under mitt besøk var ikke alle IS krigerne jaget ut av området.
MED FLYBOMBE I BAKGRUNNEN: Etter noen med søk etter IED, tar Audun en pause. Her står han i Tel Keppe med våpen i hånd og røyk fra en amerikansk flybombe i bakgrunnen. Vi er like ved Mosul og under mitt besøk var ikke alle IS krigerne jaget ut av området. Foto: Johnny Haglund (Egmont Publishing)

Deretter begynner den møysommelige og ekstremt tidkrevende oppgaven med å vandre rundt i landsbyens ruiner og lokalisere eksplosiver.

– Konsekvensen av å gjøre feil, kan koste meg livet. Det vet jeg, innrømmer Audun og forteller at mer enn 2000 kurdiske Peshmerga-soldater har blitt drept i konflikten med IS.

– De aller fleste har blitt drept av nettopp improviserte miner.

Audun påpeker i samme åndedrag at i disse omgivelsene finnes det flere farer enn eksplosiver;

– Selv om IS er jaget ut av Tel Keppe, vet du aldri om det er en etternøler igjen som gjerne vil drepe en utlending. Derfor er Audun alltid bevæpnet når han er på jobb i Irak.

– I Norge har jeg blitt dømt for våpenbesittelse, i Irak kan du bli dømt hvis du ikke bærer våpen, gliser Audun og innrømmer at hans fortid som kriminell faktisk har gitt han kompetanse som kommer til nytte nå.

– Jeg vet hvordan jeg fungerer når det er fare på ferde og jeg har skyteferdigheter – en livsviktig «utdannelse» å ha i mitt nye yrke, hevder mannen fra Arendal og forsvinner med små, forsiktige skritt inn i den krigsherjede og minelagte ruinbyen her i Nord Irak.

TV: Jeg var sammen med et team fra «Insider» da jeg var i Irak med Audun. Vil du se mer om Auduns jobb i Irak, kan du skru på MAX den 10. april kl. 21.00 og se på «Insider» med programleder Stein Morten Lier.

Artikkelen er hentet fra Vi Menn. Klikk her for å abonnere på bladet eller les hele arkivet på vimennpluss.no.

Soner

Audun Gathe sitter i skrivende stund i Arendal fengsel. Men han forteller at straks han er ute, vil han fortsette sitt nye liv som minerydder i Irak. Når Audun er aktiv som minerydder, er turnusen hans omtrent 14 dager på jobb i Irak, deretter 14 dager i Norge.

– Belastningen av å rydde miner er mentalt ekstrem, innrømmer han og forteller at etter fjorten dager på jobb med 100 % fokus og høy risiko, trenger kropp og sjel hvile.

I Irak finnes mer enn 36 forskjellige typer miner, samt IED, improviserte miner fra hovedsakelig IS (improvised explosive devise på engelsk og derav forkortelsen IED).

Det er antatt at det fortsatt finnes nærmere 25 millioner udetonerte eksplosiver i landet, hovedsakelig i Kurdistan.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2018.

Les også