Redd liv med stamceller

Hver dag går verdifulle stamceller på landets fødeavdelinger til spille. Disse kunne vært brukt til å redde liv. Cellene, som finnes i navlestrengen hos nyfødte kan ved bevaring inngå i behandling av alvorlige sykdommer hos nær familie av barnet.

Bevaring av stamceller fra nyfødte kan få avgjørende betydning for deres framtid.
Bevaring av stamceller fra nyfødte kan få avgjørende betydning for deres framtid.
Publisert Oppdatert

Stamceller fra babyens navlestreng kan redde liv. Og dette er noe du kanskje bør tenke på før en fødsel? Ønsker du at stamcellene i navlestrengen til barnet ditt skal bevares for framtiden?

En viktig beslutning

Som kommende foreldre skal dere ta stilling til mange ting vedrørende blant annet fødselen. Hvordan ønsker du fødselen din, hvem skal være med, ønsker du fødsel i vann, hvem skal klippe navlestrengen og så videre. Og nå kanskje også: Skal stamceller fra barnets navlestreng oppbevares?

Tiden er kommet for å tenke nytt i prosessene på fødeavdelingene. Et helt ukomplisert ekstra grep kan nemlig få avgjørende betydning for din framtid og ditt barn. Men det krever at du som kommende forelder blir informert om muligheten, og kan ta beslutningen om du ønsker å fryse ned og bevare stamceller fra den nyfødte.

Les også: Nedfrysing av stamceller

Viktig for framtiden

Dersom barnet ditt senere i livet skulle være så uheldig å få en alvorlig sykdom, kan stamceller fra fødselen få en livsviktig betydning. Det samme gjelder nær familie, hvor de samme stamcellene kan inngå som en del av behandlingen. I noen tilfeller, som for eksempel ulike former for kreft, kan overlevelsesraten faktisk økes betydelig, hvis man er i besittelse av de dyrebare stamcellene.

Hva er stamceller og hva kan de brukes til?

Stamceller kan inngå i behandlingen av alvorlige sykdommer, da de kan erstatte, reparere eller gjenoppbygge ødelagte celler eller ødelagt vev. De kan for eksempel brukes hvis man ikke kan finne en matchende benmargsdonor, og som supplement til noen former for cellegift- og strålebehandlinger. I navlestrengsblodet finnes det to former for stamceller, som begge er uspolerte celler; de bloddannende stamcellene og de mesenchymale stamcellene.

Mesenchymale stamceller finnes i høy konsentrasjon i navlestrengen. De kan utvikle seg til en rekke forskjellige celletyper og brukes til regenerering av skadet bindevev, knokler, brusk, sener og muskler.

Bloddannende stamceller fra navlestrengsblod kan utvikle seg til alle blodets celler og brukes til behandling av en rekke blodrelaterte sykdommer.

Siden 1. juni 2016 har man hatt mulighet til å oppbevare stamceller fra navlestrengsblod og navlestreng i Vita34's stamcellebank.

Hvordan høster man stamceller?

Du har kun en sjanse for å samle opp navlestrengsstamceller, og det er ved fødselen. Det krever, at man på forhånd har bestemt seg for det, slik at det er en person til stede for å samle opp stamcellene til oppbevaring. Stamcellene samles opp uten inngrep (etter at navlestrengen er klippet, ca. 1-2 minutter etter barnets fødsel), og det er smertefritt, ukomplisert og sikkert for både mor og barn. Stamcellene fryses ned og oppbevares i en såkalt stamcellebank, hvor de håndteres av spesialister. Her kan de bevares i enten 20, 25 eller 50 år.

Om Vita34:

Vita34 er Nordens første og største stamcellebank. De har tilknyttet leger, jordmødre, kvalitetsmedarbeidere og laboranter som håndterer og passer godt på stamcellene for deg og din familie. Vita34's ansatte er spesialister i oppsamling og håndtering av stamceller fra nyfødtes navlestrengsblod og navlestreng, og hjelper foreldre i hele Europa. Du kan velge å få oppbevart stamceller i 20, 25 eller 50 år og prisene rangerer fra DKK 19.100,- til 36.200,-.

Hvis du vil vite mer om lagring av stamceller, se vita34.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning