ANNONSESAMARBEID

Barn har forskjellige ernæringsbehov fra voksne

Barnet ditt har fremdeles spesielle behov.

Publisert Oppdatert

Et lite barn vokser fort. Kroppen utvikler seg i et enormt tempo både fysisk og mentalt, og barnet lever etter hvert et svært aktivt liv som krever mye energi. Regelmessig påfyll av riktige og viktige næringsstoffer er derfor ekstra viktig i de første leveårene.

Jernberiket grøt

Grøt er noe av det første barnet spiser, etter morsmelk. Foto: Getty Images
Grøt er noe av det første barnet spiser, etter morsmelk. Foto: Getty Images

Gjennom de første månedene inneholder morsmelken all den næringen den lille trenger, men etter hvert blir det behov for mer mat å fylle magen med.

Fra barnet er seks måneder kan det gjerne få smake på vanlig mat, og ofte vil grøt være først på listen over fast føde småbarnsforeldre prøver. Grøt inneholder masse næring samt fiber.

Ofte kan ferdiglaget grøt være det beste alternativet fordi den i tillegg er beriket med jern, som er viktig for barnets kognitive utvikling.

Start i det små med frukt og grønt

Søt frukt blandet med morsmelk, er lett å like. Foto: Getty Images
Søt frukt blandet med morsmelk, er lett å like. Foto: Getty Images

Når dere så vil utvide matrepertoaret, kan det være lurt å starte med en og en matvare slik at barnet får tid til å venne seg til de nye smakene.

Ofte kan det være greit å begynne med moste grønnsaker som gulrot, søtpotet og gresskar, da dette er mildt for smaksløkene og magen. Et tips kan være å blande grønnsakene med morsmelk, som er en smak barnet kjenner godt fra før.

La gjerne også barnet få smake på frukt, som kokt eple, kokt pære, banan og avokado. Den naturlige sødmen fra frukten er lett for den lille å like, men pass på mengden til du ser at den lille magen tåler maten.

Må øve litt

Hvis du ønsker å lage maten selv, er det naturligvis ingenting i veien for dette, men det finnes også variert babymat av høy kvalitet å få kjøpt i butikken.

Som hovedregel kan en ettåring spise det samme som resten av familien, men det anbefales å unngå å sukre og salte maten til de minste.

Husk for øvrig at det kan ta litt tid før barnet liker de nye smakene - faktisk opp til 8 forsøk før maten faller i smak!

Melkedrikk for små barn som er spesielt tilpasset alderen

Barn elsker å utforske mat, og det er en naturlig og viktig del av utviklingen deres, men ikke alt ender i magen når barn starter å spise på egenhånd da det lett blir litt søl. Dette kan by på utfordringer for foreldrene i en tid da det er ekstra viktig å sikre at barnet får i seg alle de viktige næringsstoffene.

Et glass NAN Pro 4 gir aktive smårollinger mye viktig næring. Foto: Nestlé
Et glass NAN Pro 4 gir aktive smårollinger mye viktig næring. Foto: Nestlé

Nestlé NAN Pro 4 er en melkedrikk spesielt designet for barn over 15 måneder, og dette er et meget godt alternativ til vanlig kumelk hvis du vil sikre at barnet får i seg riktig næring.

Viktige næringsstoffer

Et daglig inntak av NAN Pro 4 sikrer god ernæring og passe mengde protein for små barn.

Melkedrikken er spesielt tilpasset barnets behov for vitaminer og mineraler mens det vokser, ettersom det inneholder jern, som bidrar til normal kognitiv utvikling hos barnet, og kalsium og vitamin D, som er viktig for normal utvikling av skjelettet.

En eller to kopper om dagen, servert varm eller kald, anbefales som en naturlig del av et variert kosthold.

Les mer om NAN Pro 4 for barn over 15 måneder her

Kilde:
Helsenorge.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning