Ernæringsfysiolog om mat til baby: – Mer enn bra nok

Babymathyllene bugner av poser og glass, men her er en viktig påminnelse: Helt vanlig mat er mer enn bra nok for babyen din. Ofte er det faktisk det aller beste.

MOST MAT: Den moste babymaten bør bare brukes i en kort fase. Når barnet ikke får utfordringer i form av tekstur og tyggemotstand, kan det bli vanskeligere for dem å akseptere ny mat senere.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg skrevet av Frukt.no.  Opplysningskontoret for frukt og grønt er dedikert til å fremme og øke forbruket av fersk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Før barnet fyller halvannet år, har du et unikt vindu – ofte kalt «the window of opportunity» (mulighetsvinduet).

I denne perioden formes smakspreferansene, og du kan legge grunnlaget for sunne vaner og mindre kresenhet senere. Derfor bør barnet få oppleve ulike smaker og konsistenser – også de sure og bitre. 

Søtsmak trenger vi ikke å lære inn – den er med fra starten gjennom morsmelken eller morsmelkerstatningen.

Ernæringsfysiolog Iselin Bogstrand Sagen

Most mat kun i en kort fase

Forbrukerrådets rapport Vet vi hva de minste spiser? (2025) viser at mange ferdigprodukter inneholder mer sukker enn forventet.

Over halvparten hadde ernæringsmessige svakheter, og flere hadde misvisende merking, som «uten tilsatt sukker»– selv om innholdet likevel oppfører seg som sukker i kroppen.

I tillegg er mange ferdigprodukter jevnet til samme fine konsistens og det mangler øvre aldersgrense på mange av produktene. 

Dette til tross for at den moste babymaten bare bør brukes i en kort fase. Når barnet ikke får utfordringer i form av tekstur og tyggemotstand, kan det bli vanskeligere for dem å akseptere ny mat senere.

I butikkhyllene finnes alt fra middagsglass og grøtposer til fruktfisker og puffede «potetstaver» laget av stivelse og rismel – ofte presentert som sunne og praktiske. Som for eksempel at stavene er lette å holde selv og spise.

Ferdigmat er søtere

Men når slike produkter fremstår som det tryggeste og mest praktiske valget, er det ikke rart om foreldre begynner å lure: Er en helt vanlig banan eller et jordbær farlig å gi?

 Svaret er nei – og tvert imot er det slike naturlige råvarer som faktisk gir barnet den beste starten på matreisen.

Mange ferdigprodukter er laget for å være ekstra holdbare – og ekstra godt likt. 

Det betyr ofte at de er søtere enn det maten ville vært om du hadde laget den selv. Hjemmelaget grøt, most frukt eller grønnsaker gir både bedre kontroll og gir ekte smaker barnet kan bli kjent med.

Utnytt mulighetsvinduet til å lære babyen å like samme mat som resten av familien. Det beste er å passe på at babyen ikke får i seg noe den ikke burde ha, og lage maten mest mulig lik familiens kosthold – når familien også spiser næringsrike måltider.

Et godt eksempel? En mild versjon av spaghetti bolognese – perfekt for både liten og stor. Så neste gang du står med en kokt potet eller en moden banan i hånden, husk: Dette er ekte supermat. Helt vanlig. Helt naturlig. Og helt perfekt for en liten mage.

Les også:  Kresne barn: Tabbene foreldre gjør som kan forverre situasjonen

Gode kombinasjoner av frukt og grønnsaker

  • Blomkål og pære eller eple
  • Brokkoli og pære
  • Banan og avokado
  • Aprikos og gulrot
  • Gulrot og appelsin
  • Pastinakk og eple
  • Avokado og mango


NB! Spedbarn under 1 år skal ikke ha store mengder av nitrat, som finnes i for eksempel spinat, rødbete, nesle, fennikel, bladselleri og mangold.

Vær også forsiktig med å gi rå og harde grønnsaker og frukt, da de er lette å sette i halsen.

Den første maten

Når barnet fyller 6 måneder, er det på tide å begynne å gi barnet den første barnematen i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Her er noen gode råd til hvordan du kan lage hjemmelaget babymat.

Næringsstoffer

Det anbefales å velge matvarer med et høyt innhold av næringsstoffer som barnet trenger. 

De første måltidene bør begrenses til en liten teskje, for så å gradvis øke mengden til to-tre teskjeer i de påfølgende dagene. 

Deretter kan man øke med flere teskjeer per måltid i tråd med barnets signaler og behov. Bruk tid på at barnet blir kjent med maten ved å ta på, lukte, se og smake.

Hva skal man starte med?

Det er stor sannsynlighet for at barnet vil rynke på nesa og kanskje også spytte ut når de får de første smaksprøvene. 

Babyer er vant til søt smak fra morsmelk og vil ikke nødvendigvis respondere positivt på mat som smaker mer bittert. Start likevel gjerne med grønnsaksmoser istedenfor for eksempel banan, som de fleste barn vil like pga den søte smaken.

Grønnsaker er milde for magen og egner seg godt som første smaksprøver.

Man kan lage mos av de fleste grønnsaker og i starten bør den være ganske tynn, nesten flytende. Bland gjerne ut med morsmelk eller morsmelkerstatning for at mosen ikke skal være så tykk.

Frys ned små terninger med moste grønnsaker – perfekt som de første smaksprøvene.

GRØNNSAKER: Du kan mose grønnsaker og fryse ned.

Grønnsaker du kan starte med:

  • Søtpotet
  • Gulrot
  • Potet
  • Pastinakk
  • Gresskar
  • Avokado (frukt)
  • Blomkål
  • Brokkoli

Fra finmost til tekstur

Det vil være varierende hvordan barnet responderer på mat og hvor fort det venner seg til fast føde. 

Etter hvert som barnet blir vant til fast føde kan du øke ingredienser i måltidet og lage mer sammensatte måltider. Konsistensen kan i denne perioden gå fra finmost til mat med mer tekstur.

Etter hvert kan mosene med grønnsaker suppleres med proteinkilder som bønner, linser, kylling, kjøtt og fisk. 

Fortsett med grønnsaker som gir verdifulle vitaminer. Som variasjon til poteter, kan man gi kokt byggryn eller fullkornspasta. Alt dette moses til passe konsistens.

Babygrøt

Når du skal lage hjemmelaget grøt bør du bruke jernrikt mel, som for eksempel havremel, sammalt hvete og hirse. 

Variér gjerne mellom ulike kornslag. Kornet bør bløtlegges først og grøten bør kombineres med vitamin c-rik frukt, bær eller grønnsaker som bidrar til å øke opptaket av jern fra kornet.

Appelsin, kiwi og jorbær er spesielt gode vitamin-c kilder. Mango og bringebær kan også brukes. Rør gjerne inn en eggeplomme for å få enda mer næringsrik grøt. 

Det anbefales å vente med å gi kumelk som drikke og i grøt til barnet er rundt ett år. Mindre mengder kumelk kan imidlertid brukes i matlagingen fra 10 måneders alder.

Oppskrift: Hjemmelaget babygrøt med fruktmos

Vil du lage hjemmelaget babygrøt? Denne fremgangsmåten baserer seg på Helsedirektoratets råd. 

Her får du også oppskrift på jordbær- og mangomos og appelsin- og aprikosmos som kan serveres til for å øke jernopptaket.

HJEMMELAGET BABYGRØT

Ingredienser1 porsjon babygrøt:

  • 1 ss havremel1 ss sammalt hvete, fin1 dl vann0.5 - 1 dl morsmelk eller morsmelkerstatning1 terning jordbær - og mangomos eller appelsin- og aprikosmos
  • Jordbær- og mangomos
  • 1 kurv jordbær
  • 1 mango
  • Appelsin- og aprikosmos
  • 4 appelsiner150 g økologisk tørket aprikos (steinfrie)

Fremgangsmåte grøt:

Bland havremel og sammalt hvetemel og bløtlegg i en time eller mer i oppgitt mengde vann– den kan også settes i kjøleskap over natten. Har det stått over natten kan det være du må ha i litt mer vann neste dag. 

Kok opp under omrøring og la småkoke i 5 minutter. 

Avkjøl grøten med en terning jordbær- og mangomos eller appelsin- og aprikosmos fra fryseren og tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning (etter ønsket konsistens) og server med det samme.

Mango- og jordbærmos:

Kutt mango i biter, vask og rens jordbær, ha i en blender eller bruk en stavmikser og kjør til en jevn pure.Hell over i isbitbrett, dekk med en plastpose egnet for frysing, skriv på hva det er og dato det ble laget.

Appelsin- og aprikosmos:

Dersom de økologiske aprikosene er harde og tørre kan du legge de litt i bløt før du moser de for å gjøre de mykere og lettere å mose.Skrell og kutt appelsin i terninger.Ha aprikos og appelsinterninger i en blender eller bruk en stavmikser og kjør til en jevn pure.

Hell over i isbitbrett, dekk med en plastpose egnet for frysing, skriv på hva det er og dato det ble laget.

Oppskrift: Pasta bolognese

Pasta bolognese er mange barns favoritt, og denne denne enkle bolognesen passer til hele familien. 

Ha gjerne i litt mer urter og salt om den skal spises av voksne. Er barna skeptiske til grønnsaker? Lag sausen først og mos til den er glatt og bland inn med resten av ingrediensene.

PASTA BOLOGNESE

Ingredienser

  • ½ finhakket løk
  • 2 finhakket gulrøtter
  • 2 ss rapsolje til steking
  • 200 g karbonadedeig1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 ts tomatpuré
  • 2 dl vann
  • 100 g fullkorn pastaskruer eller så mye du ønsker
  • ½ ts tørket oregano
  • Litt pepper

Fremgangsmåte

Surr løk og gulrot i oljen til den blir blank og stek kjøttet sammen med grønnsakene.Tilsett hermetiske tomater og tomatpure, rør rundt og la den putre litt. Tilsett vann.

 Kok spagettien til den er myk. Spe på med vann dersom det blir for tykt, eller koker tørt. 

Avslutt med et lite dryss oregano og basilikum, frisk eller tørket - ta det du har.

Tilpass konsistens og biter utifra alder på barnet- bruk en stavmikser og mos maten så mye som ditt barn trenger.