Foreldre er mobilverstinger

Halvparten av norske familier opplever at smarttelefoner og nettbrett forstyrrer tiden de bruker rundt middagsbordet. Og det er de voksne som er dårligst til å legge bort mobilen.

La middagen være et hyggelig møtepunkt med familietid!
La middagen være et hyggelig møtepunkt med familietid!
Publisert Oppdatert

Det virker kanskje ikke så farlig å ta opp mobilen under middagen. Du skal jo bare kjapt inn for å lese en mail eller booke et møte. Men i dét du gjør det, glemmer du at det viktigtiste møtet faktisk sitter på andre siden av bordet. De fleste av oss gir mobilen for mye fokus- men foreldre er verst.

Ipad til de små, stillhet til de store

La barna få fortelle om dagen sin rundt middagsbordet. 
La barna få fortelle om dagen sin rundt middagsbordet. 

Du gjør det kanskje du også. Lokker barna til middagsbordet med iPaden i håp om en middag i ro og mak, for når iPaden er på, blir det rolig rundt bordet. For mange er teknologien en sårt etterlengtet barnevakt når vi ikke har overskudd selv.

Camilla Holmegaard er psykolog og treffer ofte foreldre som forteller om økende bruk av teknologi hjemme.

- Det er en redning i hverdagen. Med iPaden godt plantet på bordet er barna roligere og det er enklere å få dem til å spise, samtidig som vi voksne også får spist, forteller hun.

Foreldrene er verst

Men selv om barna elsker iPaden, er foreldrene de største synderne. En ny nordisk YouGov-undersøkelse* gjort for DOLMIO viser at 34% av de voksne sender sms, strømmer tv-serier eller sjekker mail under middagen. Hver fjerde familie har ikke klare regler for bruk av teknologi og halvparten av alle norske familier føler seg forstyrret under middagen.

Gjør middagen til en sosial og hyggelig samlestund. 
Gjør middagen til en sosial og hyggelig samlestund. 

Snakker mindre

Undersøkelsen viser også at hele 40% av norske familier prater mindre under middagen og 31% forteller at teknologien gjør middagen mindre hyggelig. 10% forteller også at teknologi kan skape konflikt i familien.

Holmegaard er bekymret og råder alle til å legge vekk skjermene, spesielt ved middagsbordet.

- Dette måltidet er vanligvis den eneste stunden familien er samlet i løpet av dagen og derfor en tid vi bør verdsette.

Ny app

For å hjelpe norske familier bort fra skjermene og tilbake til den gode og uforstyrrede middagen, har DOLMIO lansert en helt ny app.

Dolmio Pepper Hacker er tilgjengelig for alle smarttelefoner og nettbrett.

Her legger du selv inn hvor mye uforstyrret tid du ønsker deg. Rører du mobilen før tiden har gått ut, vil en alarm raskt minne deg på å komme deg tilbake til familien din.

DOLMIO PEPPER HACKER er tilgjengelig for nedlasting her:

Apple og Android

Sett familiehyggen i sentrum, legg teknologien til side, og ha en riktig god familiemiddag!

* DOLMIO har sammen med YouGov utført en undersøkelse der de så på ulike familiers middagsvaner. 2034 familier fra hele Norden svarte på spørsmål og deltok i undersøkelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning