- Slik plukker overgripere ut sine ofre

Liste deles i sosiale medier. Krimekspert Johnny Brenna mener oppmerksomhet er det viktigste.

Foto: Illustrasjon/Colourbox
Publisert

(SIDE2:) - Det første budet er oppmerksomhet. Synes det at man er oppmerksom er man mindre utsatt. Bruk kroppsspråket og se sterk ut, sier Johnny Brenna til Side2.

Han er krimekspert, tidligere politimann og forfatter av boken «Håndbok i selvforsvar» - som handler om hvordan jenter kan unngå overgrep.

Nå deles en liste i sosiale medier, om hva voldtektsmenn ser etter i et potensielt offer. Lista er angivelig laget ut ifra intervjuer med voldtektsforbrytere. I innlegget «Gjennom en voldtektsmanns øyne», deler blant andre bloggeren Ida Olsen listen torsdag, men påpeker at selv om teksten deles på Facebook, så er den gammel.

Her heter det blant annet at en overgriper ser etter offer med langt hår, kvinner som bruker mobilen eller beveger seg på parkeringsplasser/garasje.

- Noe er lite sannsynlig

Brenna har lest listen som er på over 10 punkter. Han har ikke hørt om disse intervjuene, men har sett teksten dukke opp på Facebook med jevne mellomrom. Krimeksperten synes ikke det er negativt at slike lister spres på nett.

Krimekspert Johnny Brenna.
Krimekspert Johnny Brenna.

- Så lenge det er vettugt det som står der, så vil det heve kunnskapen slik at man tenker gjennom en del ting. Det er noen ting på den listen, som at overgripere går etter jenter med langt hår og hestehale - det tror jeg ikke er sannsynlig. Jeg mener de går etter folk som er uoppmerksomme og alene. Og ofte de som er synlig beruset.

Brenna mener det er mye på listen som er «basic», og påpeker at det aller viktigste er å vise at man er et vanskelig mål.

- Det handler om oppmerksomhet. Hvordan du går og beveger deg, at du er oppmerksom på omgivelsene og har riktig kroppsspråk. Det handler om å være gatesmart.

Viser man at man er oppmerksom på det som skjer, er man automatisk mindre ønsket. Du bør se sterk ut, ikke drikke deg for beruset og unngå mørke sidegater.

- Det er som løven, han finner gnuen som er skadet. Vi er rovdyr, og det handler om det samme her. Overgripere er ute etter enkle mål.

- Vær aggressiv

Brenna mener man i disse julebordstider kan tenke litt ekstra gjennom, og passe på seg selv. Han sier at alle selvsagt bør få gå og kle seg som man vil, men at så lenge det finnes en risiko, bør man tenke seg om.

- Den store sykdommen i dag er mobiltelefonen. Og propper i ørene. Det er ikke smart med henhold til egen sikkerhet. La mobilen være i lomma, gå med rett rygg, faste steg og fang opp ting rundt deg. Ikke gå inn i de mørkeste områdene. Og ikke vær for beruset. Rett og slett – pass på deg selv.

Hvis man først blir utsatt for en uønsket hendelse, råder Brenna til aggresjon. Med det mener han:

- Bruk stemme og volum, og vær fysisk. Vedkommende er ikke ute etter en slåsskamp, men et lett mål. Ved å vise kapasitet tidlig, vil muligens gjerningsmannen bli skremt. Vis du er sterk!

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2014.

Les også