Personlig sikkerhet

Forsvar deg selv: Det viktigste du må tenke på når du skal lære deg selvforsvar

Ta hånd om din egen sikkerhet. Her lærer du sju selvforsvarstriks alle jenter bør kunne.

Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Sist oppdatert

Forhåpentligvis kommer du ikke til å ha bruk for disse triksene. Men hvis du er den uheldige som er på feil sted til feil tid, kommer du mest sannsynlig til å takke deg selv for at du lærte deg noen grunnleggende knep. Uansett tror vi at du kan føle deg litt tryggere ute alene hvis du innehar en viss kunnskap om selvforsvar.

ShapeUp retter søkelys mot kvinner som kvier seg for å løpe alene i mørket. En nylig gjennomført undersøkelse av YouGov på vegne av Egmont Publishing viser at så mange som 1 av 4 har opplevd noe skremmende på joggetur.

Les mer på ShapeUp-redaksjonssjef Hanna Sundquists blogg her: - Jeg har ekstra høy puls når jeg jogger ute. Ikke på grunn av treningsøkta, men på grunn av frykt

- Med kjennskap til selvforsvar stiller du mye sterkere i en eventuell overfallssituasjon. Overgripere går som regel på de svakeste ofrene, og hvis du viser motstand, kraft og selvsikkerhet, vil gjerningsmannen bli svekket.

Det sier Thomas W. Myhre som driver selvforsvarssenteret Defence4all. Han har drevet med kampsport og selvforsvar i over åtte år, og reiser til daglig rundt i landet og holder selvforsvarskurs. Han viser oss her sju selvforsvarsteknikker han mener alle jenter bør kunne.

- Dette er absolutt triks kvinner i alle aldre bør kunne. Som et minimum bør du i hvert fall ha noe kjennskap til hva selvforsvar er og hva som fungerer og ikke. I tillegg, utenom teknikkene, er det viktig å vite at 90 prosent av et godt fungerende selvforsvar i all hovedsak dreier seg om å unngå farlige situasjoner, sier han.

Se video av selvforsvarsteknikkene under og beskrivelse lenger ned i artikkelen:

De vanligste angrepene

De sju teknikkene vi presenterer her, er forsvarsteknikker mot de angrepene som kvinner statistisk sett opplever oftest.

- Det er dermed ikke sagt at man ikke opplever situasjoner som er annerledes, men ved å lære seg disse teknikkene vil man allerede her få en god kjennskap til bruk av sin egen kropp og pust i en uheldig situasjon.

- En angriper vil dessuten alltid ha det så enkelt som mulig for seg selv. Derfor vil overraskende angrep, spesielt bakfra, bli mye brukt. Trening på disse teknikkene kommer til å og deg automatisk øvelse i form av forberedelser til angrep, og du vil også få opplevelsen av at ikke «løpet er kjørt» selv om du er mindre og alene.

Det finnes noen hovedregler i alle selvforsvarsteknikker.

- Husk på at du aldri skal stå stille, men holde deg i konstant bevegelse. Ingen av oss vil klare å foreta oss så veldig mye hvis kroppen vår ikke er i balanse. Om du fra starten av angrepet nekter å holde deg i ro, vil du hele tiden skape en situasjon for angriperen der han med stor sannsynlighet vil jobbe mest med egen balanse fremfor å kunne takle deg som han hadde planlagt. Sett derfor alltid i gang en bevegelse i et forsøk på å ta deg ut og vekk fra angriperen.

Blogg: Sju selvforsvarsteknikker alle bør kunne

Må bli automatikk

Ja, det er smart å ha disse teknikkene inne. Men i en overfallssituasjon kan det hende at alt av fornuft forsvinner. Hva kan man gjøre for at noe av dette skal komme automatisk?

- Dette er korrekt, og veldig viktig å være klar over. Som alt annet du skal lære, vil ikke alt sitte i verken hode eller kropp uten øvelse og repetisjon. Også her er det viktig med det mentale: Ved å se for seg scenarioer og forberede seg vil man automatisk kunne oppleve at man blir mer aktiv enn man skulle tro under et angrep, sier Myhre og fortsetter:

- Det er dessverre ingen annen oppskrift enn å trene selvforsvar. Repetisjon er nøkkelen for at teknikkene skal sitte, selv når du er i en situasjon du ikke tenker klart.

Thomas W. Myhre

- Har erfaring i boksing, judo, kickboksing, jeet-kune do og jiu jitsu. Sistnevnte har han bedrevet de siste sju årene og har oppnådd graden 1. kyu – brunt belte.

- Til daglig driver han selvforsvarsfirmaet, Defence4all, og holder en rekke selvforsvarskurs rundt om i landet.

- Se mer på www.defence4all.no og på Instagram: @defence4all

Er det sjans?

Med disse teknikkene inne eller ikke, hvordan kan en liten jente ha sjans mot en stor og sterk mann?

- Dette er jo et mareritt å tenke på, men igjen, jo mer du repeterer øvelsene og trener mentalt på dette, jo bedre forberedt er du. Det er ingen vits å måle muskler og styrke med en sterkere mann, da vil du tape. Du må derfor alltid gå med kraften, flytte deg fra kraften eller endre retningen på kraften til angriperen.

- Stort sett skjer dette i alle de teknikkene vi viser her. Uten å ha gjort disse knepene basert på å få angriperen ut av balanse, ville det ikke ha fungert på en sterkere angriper.

Seks viktige forholdsregler

Finnes det noen andre forholdsregler du mener vi jenter bør gjøre når vi skal legge ut på joggetur i mørket?

- Det gjør det så absolutt. De fleste av oss er kanskje litt naive og ser ikke hvor viktig selvforsvar er. Her er noen nøkkeltips:

* Oppdater alltid nære og kjære hvor du befinner deg.

* Hold mobilen din i hånda, den kan være fin å slå med om det trengs.

* Ikke ha full musikk på ørene, da hører du ikke en eventuell angriper.

* Opptre våken, oppmerksom og observant når du er ute og går alene. Overgripere går som regel etter enkle ofre. Ved å holde hodet opp, skuldrene bakover, ha gode og stødige skritt og puster godt, viser du med et klart kroppsspråk at du følger med.

* Gå sammen med noen, om du kan. En overgriper er sjelden ute etter to.

* Vurder hvilken vei du går hjem. Er det opplyst og kan jeg kjapt endre rute om det trengs?

Takk til Gym Ila for lån av lokale.

Les også: Slik plukker overgripere ut sine ofre

Holdegrep i hender

Holdegrep i hender.
Holdegrep i hender. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Holdegrep i hender (høyre, venstre, begge, ovenfra, nedenfra, bak) er et høyst undervurdert angrep som jeg ser for lite trening på. Dette kan være inngangen til kraftigere og farligere angrep som kommende spark, slag eller skalling. Dette grepet kan også brukes til å dra offeret inn i bakgårder, skogholt, biler eller steder man absolutt ikke vil være.

Her er teknikken: Jobb med hendene inntil kroppen (da er man sterkere), strekk fingre under bevegelsen (dette aktiviserer underarm og gir mer kraft og kontroll) og flytt på kroppen (dette gjøres alltid med et kraftig rykk i hoften, det er altså hoften som flytter resten av kroppen). Armen skal ikke rykkes i, armen er med i hele bevegelsen som starter samtidig så det blir et jevnt drag – behold armen i samme posisjon (gjør man ikke dette holder angriperen grepet hardere eller verre).

Holdegrep i hender.
Holdegrep i hender. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Det som skjer: Idet man starter en bestemt bevegelse (her kommer både arm og hofte i gang samtidig) vil man bryte balansen til angriperen et øyeblikk med armen (man MÅ bryte balansen mot en større motstander), man kommer ut av selve grepet med vektstang og da med hjelp av armen og til slutt forsterker kraften og får avstand og kommer seg bort ved hjelp av selve bevegelsen.

Til slutt: Få god avstand, følg med på angriper, løp og skrik (en overgriper liker ikke hverken motvillige ofre eller oppmerksomhet).

Halsgrep/kvelertak forfra

Halsgrep/kvelertak forfra.
Halsgrep/kvelertak forfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Halsgrep er dessverre et veldig vanlig angrep på kvinner. Her må man reagere fort for ikke å kveles, samtidig med at man må røre på seg for å skape kraft. Det er nesten helt sikkert at angriperen vil dytte fremover (altså du må bakover).

Det som skjer: Idet angriperen treffer halsen skal du puste og bevege deg i samme tempo bakover, det er stor fordel at man lærer seg å fort komme i eller holde balansen. Så fort du har sjansen, kaster du hoften bakover for å flytte deg, samtidig som du løfter armen i en stor sirkel over armene til angriperen. Det er ikke armen i seg selv som skaper kraften som løsner grepet, men armens bevegelse sammen med hofta skaper masse krefter og moment som gjør at du frigjør deg selv. Det er i sekundet man har frigjort seg at angriperen kommer i ubalanse og man har muligheten til å flykte.

Halsgrep/kvelertak forfra.
Halsgrep/kvelertak forfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Halsgrep/kvelertak forfra.
Halsgrep/kvelertak forfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Til slutt: Sett i gang armbevegelse og hoftebevegelsen samtidig, pust og vær i balanse. Forsøk å ha blikket på motstanderen etter frigjøringen (eller om det finnes flere angripere i nærheten), skaff deg avstand, løp og skrik.

Kvelertak med arm bakfra

Kvelertak med arm bakfra.
Kvelertak med arm bakfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Dette er et meget ubehagelig angrep å oppleve, slike angrep kommer som regel veldig brått og uventet på (derfor skal du følge med, ikke fylle ørene med lyd eller kun gå i egne tanker). Dette grepet tar sikte på å enten kvele offeret til det besvimer og/eller samtidig dra med seg offeret til et ukjent sted. Dette er også dessverre et veldig vanlig angrep mot kvinner, husk at du også her i tillegg sannsynligvis vil bli dratt bakover med kraft samtidig.

Det som skjer: Idet angriperen kommer med taket, MÅ DU sørge for å få luft. Bruk den ene hånden og midterste finger til å sette i albuen på angriperen. Deretter legger din andre arm/hånd over din egen og drar dine albuer lett ned og inn mot kroppen (der er du sterk) for å få luft. Samtidig med at dette skjer kaster du høyre hofte og bein et godt stykke bakover mot og forbi angriperen. Det man her gjør med kroppen er å bli med kraften fra angriperen, skaper samtidig sin egen kraft med kroppen og drar albuen til angriperen (angriperen sin helt klare svakhet) med seg. Angriperen vil her være i stor ubalanse når bevegelsen din er tatt, hold på vektstangen (som er ditt grep/strekk på albuen) men du går rundt og vekk fra angriperen.

Kvelertak med arm bakfra.
Kvelertak med arm bakfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Kvelertak med arm bakfra.
Kvelertak med arm bakfra. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Til slutt: Husk å holde på trykket mot albuen når du er ute av grepet og angriperen er i ubalanse, strekk dine hender for å kontrollere og holde balansen, følg med på angriperen, skap avstand og løp og skrik.

Holdegrep («bjørneklem») forfra under armer

Holdegrep («bjørneklem») forfra under armer.
Holdegrep («bjørneklem») forfra under armer. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Dette betegnes også som en bjørneklem og er et meget ubehagelig, men dessverre vanlig angrep mot kvinner. Her er hovedtanken å få et løft for å flytte kvinnen, sekundært «knekke» kvinnen bakover og ned i bakken. Husk at man kan føle et trykk mot seg under angrepet, forsøk å puste og plassere beina slik at du får balanse.

Det som skjer: Straks når grepet er tatt, bruker du det du har av plass til å komme i balanse i kroppen og setter begge hendene dine mot angriperens hake. Løft deg noe opp på tåballene og i balanse og «skyt» hofte og rumpe bakover og nedover, samtidig som du presser armene dine helt ut og diagonalt oppover/bakover mot hodet til angriperen. Presset i denne retningen mot angriperens hode er det sjelden noen kan stå imot, i tillegg skaper man kraft vet å dytte mot og gå fra. Det er helt fra starten av i denne teknikken du strekker motstanderen bakover og gir en ubalanse hvor du kan frigjøre deg.

Holdegrep («bjørneklem») forfra med armer.
Holdegrep («bjørneklem») forfra med armer. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Til slutt: Hold øye med angriperen (og se etter flere) som er på vei fremover i ubalanse, skap avstand, løp og skrik.

Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer

Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer.
Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Denne teknikken er mot en såkalt bjørneklem. Her kan angriperen både forsøke å løfte deg og klemme deg hard for å flytte deg. Dette er som mange andre angrep også et veldig ubehagelig et. I denne teknikken – som i alt annet selvforsvar – gjelder det å reagere hurtig og bestemt og forsøke å aldri stå rolig.

Det som skjer: Idet angriperen tar tak rundt deg og armene dine, strekk fingrene og rett underarmene dine opp mot bysten med tomlene vendt innover. Ikke bruk noen kraft, du skal kun klemme dine egne underarmer mot deg selv og din byste med dine albuer inntil kroppen (du er sterk inntil kroppen pluss at du er bevegelig). Det du gjør her er å skape en situasjon for angriperen som gjør det vanskelig å umiddelbart løfte deg, han må her eventuelt forsøke å løfte kun med ryggen – det kan bli vanskelig i en allerede forstyrrende posisjon. Samtidig med dette (man starter alltid samtidig med armer og kropp) kaster du hofta ut i et langt steg samtidig som du holder albuen høyt oppe hele tiden (denne holder på ubalansen til angriperen og gjør at du ikke kommer rett i en hodelås). Behold angriperens armer inntil bysten til du har tatt et skritt ut, da kan du senke albuen og «rygge» vekk fra angriperen som da «henger» i ubalanse.

Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer.
Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer.
Holdegrep («bjørneklem») bakfra over armer. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Til slutt: Strekk hendene dine på vei ut og bakover fra angriperen når du er på vei vekk og angriperen er i ubalanse, her minker du muligheten for at han får tak i noen av armene dine. Så fort du selv føler deg i balanse og er i avstand: Løp og skrik.

Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak

Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak.
Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Det er mange urovekkende og ubehagelige angrep man kan oppleve på bakken, et sted man sjelden vil være. Ofte er det angrepet som er resultat av et overgrep det at angriperen ligger på deg, mellom dine ben og mot ditt skritt og gjerne med kvelertak i tillegg. Dette er et ekstremt ubehagelig angrep og krever både mental trening og mye øvelse. Husk at mens angriperen opptar seg selv med å holde dine ben spredt og strever med å forsøke holde deg nede i kvelertak, har du bein, hofter, rygg og armer samt underlaget du ligger på å bruke. Dette er en stor fordel for deg.

Det som skjer: Så langt man klarer må man holde hodet kaldt, sørg umiddelbart å få luft til hjernen, dette gjøres ved å legge en hånd på hånden/håndleddet til angriperen og legge sin egen albu inntil sin kropp. Her får du akkurat den luften du trenger til å bevege deg og ikke svime av. Den andre armen setter du i angriperens skulder, så bruker du ditt holdetak i angriperen med dine hender til å dytte deg vegg fra angriperen og får hofte og rumpe opp og vekk fra denne. Det du her gjør er å lage plass til å få opp og inn dine bein mellom deg og angriperen. I tillegg har du allerede her angriperen i særdeles dårlig balanse slik at du kan fortsette teknikken. Sett din fot mot angriperens ene kne, press foten og benet ditt (langs underlaget, der er du sterkest) nedover samtidig som du strekker ryggen bakover (da lager du kraft begge veier og angriperen vil rulle av). Om du klarer så stopper du farten til angriperen du har kastet av, kom deg fort opp, skap avstand, løp og skrik.

Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak.
Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak.
Bakketeknikk, angriper mellom bein og med kvelertak. Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Til slutt: Husk at du må sørge for lufttilførsel. Sett derfor som alltid armer i posisjon og beveg kroppen, riktige bevegelser gjør at du setter angriperen i ubalanse og med lite han kan gjøre – det er her du forflytter/vrir deg riktig og kommer ut og unna.

Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår)

Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår).
Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår). Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

- Denne teknikken er mot hårtak bakfra, her vil man helt sikkert bli forsøkt dratt bakover. Meningen med dette er at angriperen vil ha offeret inntil seg, dra de med seg til annen lokasjon eller ned i bakken.

Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår).
Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår). Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp
Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår).
Hårtak, fastholdning i hår – bakfra (kort til halvlangt/oppsatt hår). Foto: Rasmus Kongsøre/ShapeUp

Det som skjer: Angriperen vil uventet ta tak i håret, kanskje når du ikke ser. Her må du umiddelbart sette begge dine hender på angriperens hånd for å holde den på plass mot din egen hodebunn. På denne måten vil drag og rykk fra angriper kunne aksepteres lenger og du vil kunne bli med i bevegelsene og holde på balansen. Du plasserer begge dine hender med en hånd på den andre og tomlene under angriperens hånd (hamburgergrep). Bli med bakover og flytt deg kraftig med hofte/kropp bakover og vekk fra angriper mens du holder godt på hånden til angriperen. Når du har kommet deg rundt og har din «front» mot angriperen, klemmer du tomlene dine godt oppover og presser angripers arm så høyt og hard mot han du klarer. Du vil her skape først en ubalanse for angriperen i det du drar han forover idet du går rundt og trekker bakover, deretter vil du «låse» armen til angriperen nok til at du kan komme ut av grepet og frigjøre deg.

Til slutt: Straks du kjenner hånden på hodet må du holde igjen med dine egne hender. Om draget kommer bakover, følger du bevegelsen med kraften du skaper i hoften og drar deg selv rundt og bak, dette gjør at angriperen henger. Riv deg ut og skap avstand, følg med på angriperen, løp og skrik.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2018, og sist oppdatert 23/10 2019.

Les også