Krimekspert til kvinner: - Ikke løp med høy musikk på øret

Krimekspert vil ikke skremme, men råder til forholdsregler når kvinner trener i mørket.

Foto: Colourbox/illustrasjon
Publisert

(SIDE2): Krimekspert Johnny Brenna har lest saken om Joakim Rosenqvist, og sier at han tenker ganske likt som den svenske løperen.

BAKGRUNN:Rosenqvist skremte en kvinne under en løpetur i mørket. Reaksjonen hans får massiv oppmerksomhet i sosiale medier. Han tilbød seg nemlig å løpe resten av turen sammen med henne.

- Som mann er det totalt ukjent

Brenna, som også driver med selvforsvar og har en blogg om løping, forteller at han hadde samme opplevelser da han gjorde research til boken «Håndbok i selvforsvar».

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Da snakket han med flere kvinner som blant annet hadde opplevd trakassering, vært i ubehagelige situasjoner med tanke på trakassering, opplevd aggressive menn og havnet i til dels stygge situasjoner. Også i forbindelse med for eksempel trening utendørs.

- Det slo meg at vi lever i to forskjellige verdener. Det er kvinner som opplever trakassering, noe som for meg som mann er totalt ukjent. Jeg ble overraska over hvor utbredt det er, og hvilke ubehagelige opplevelser kvinner blir utsatt for.

Brenna synes derfor løpesaken fra Sverige er relevant, uten at han ønsker å skremme folk fra å løpe ute nå som det blir høst og mørkere kvelder.

- Det er relevant fordi man kan bli utsatt for trakassering og kriminalitet. Jeg ser at den saken setter fingeren på ett eller annet som er relevant. Jeg tenker mye på sikkerhet, og man skal tenke på hvor man løper og når man løper. Man skal være i stand til å ta hensyn til omgivelsen og ta vare på en selv.

- Dropp musikken i skogen

Løping innebærer for mange å høre på høy musikk. Velger du å ha headset på ørene, så skrur du derimot av en viktig sans, påpeker Brenna.

- Velger du å høre på musikk mens du løper, og løper i skog der det er lite mennesker, har du valgt å slå av en viktig sans. Da er du mer utsatt for ulik kriminalitet, sier han og fortsetter:

- Jeg anbefaler at man beholder de sansene man har når man er i omgivelser som kan være mørke, og i ukontrollerbare situasjoner. Jeg mener man må ta hensyn til omgivelsene og ta vare på seg selv. Dessverre er det slik at kvinner må tenke mer på dette enn menn.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2292187/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

Brenna ønsker ikke å skremme folk fra å løpe ute, men råder til å velge godt belyste områder, gjerne med flere mennesker i nærheten.

- Velg gode løpeforhold med lys. For min del er ikke dette relevant, men også jeg tenker likevel på det.

Lik oss gjerne på Facebook:

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2015.

Les også