Bingebærterte med mandelfyll og sitronkrem
Her får du oppskrift på bringebærterte.

Dette trenger du til 8 porsjoner:
Bunn:
70 g meierismør, romtemperert
- 50 g melis
- 1 egg
- 180 g hvetemel
- ¼ ts salt
- 115 g meierismør
- 100 g melis
- 1 ½ ts vaniljeekstrakt
- 1 ts finrevet skall av sitron
- 150 g mandelmel/ finmalte mandler
- 3 egg
- 60 g meierismør, kaldt
- 5 eggeplommer
- 1 egg
- 2 sitroner, juice og finrevet skall
- 100 g sukker
- 350 g friske bringebær
Mandelfyll:
Sitronkrem:
Til servering:
Dette gjør du:
Pisk smør og sukker til lyst og luftig, ca. 3-4 minutter.
Tilsett egg og kjør til blandet.
Sikt inn mel og salt, litt om gangen mens maskinen går rolig. Stopp når deigen er samlet og myk.
Form til ball, klem ned, pakk i plast og legg kaldt i 1-2 timer, eventuelt over natten.
Ta ut fra kjøleskap, la hvile i 10 minutter og kjevle ut, ca. 27 cm i diameter.
La leiven ligge halvveis rundt kjevlen, løft over formen og dytt deigen forsiktig ned i formen, ca. 22 cm.
Fjern overflødig deig ved å rulle kjevlen over kanten på formen.
Prikk bunnen godt med gaffel, avkjøl i fryser eller kjøleskap i 15-30 minutter.
Forvarm ovn til 180° og forstek bunnen med bakepapir med tørre bønner/ris eller helkorn. Det går helt ok hvis du ikke legger tyngde på også, men prikk bunnen godt, det er det viktigste.
Bak i ca. 10-15 minutter, til lett gyllen.
Lag mandelfyll. Pisk smør, melis og vanilje i en bakebolle til lyst og luftig.
Tilsett sitronskall, mandelmel og egg og bland godt.
Fordel i tertebunnen og stek terten i 25-30 minutter, til gyllen og fast.
Avkjøl.
Lag sitronkrem. Del smør i terninger og sett kaldt.
Bland eggeplommer, egg, sitronsaft (ca. 1 ¼ dl), sitronskall, sukker og en klype salt i en bolle som tåler varme.
Pisk til godt blandet. Sett bollen over en kjele med kokende vann på middels varme under konstant omrøring, og pisk til blandingen når 70°, eller begynner og tykne slik som en hvit saus, ca. 10-15 minutter.
Ta kjelen fra varmen, tilsett de kalde smørterningene og rør godt inn, til alt smøret er smeltet.
Avkjøl. Fordel sitronkrem på terte- og mandelbunn, topp med bringebær og dryss over melis.