Stelletips for rhododendron

Vårtabben som kan spolere rhododendron-blomstringen

For den som er makelig anlagt, er rhododendron helt perfekt. Det er lettstelte planter som gir masse farge til vårhagen. Men er du litt overivrig, kan du spolere årets blomstring.

<b>ULIKE FARGENYANSER:</b> Det finnes et vell av rhododendron i ulike rosafarger. Hør med ditt lokale gartneri om hvilke type som trives i ditt klima.
ULIKE FARGENYANSER: Det finnes et vell av rhododendron i ulike rosafarger. Hør med ditt lokale gartneri om hvilke type som trives i ditt klima. Foto: Karen Elise og Lars Lindberg/Norske Bilder
Publisert

I mai starter forvandlingen. Hagen, som til nå har vært vårgrønn, får plutselig flere nyanser å flotte seg med når rhododendronene springer ut i full blomst og viser fram en overdådig fargeprakt.

Disse buskene finnes som alt fra dverger til kjemper, og har fargerike blomster som lett tar pusten fra en. Noen kan bli hele 100 år gamle!

Plantene krever lite stell, men noen ting er det smart å gjøre om våren, mens noe bør du unngå.

Rhododendron om våren

Om solen begynner å skinne på vårparten, men telen ikke har gitt slipp ennå, er det lurt å beskytte buskene med striesekker. Hvis ikke risikerer du nemlig at buskene får skader som er vanskelige å overkomme.

<b>TIDLIG: </b>I det meste av landet blomstrer rhododendron fra april til juni.
TIDLIG: I det meste av landet blomstrer rhododendron fra april til juni. Foto: Lars Lindberg
<b>VÅRBUKETT:</b> Rhododendron sammen med en annen tidligblomstrende busk, syriner.
VÅRBUKETT: Rhododendron sammen med en annen tidligblomstrende busk, syriner. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Om våren kan du gjerne klippe bort døde greiner, men ønsker du å beskjære planten, bør du ikke være for kjapp. Blomsterknoppene dannes nemlig høsten før blomstring, og du bør derfor unngå å beskjære på våren. Ellers kan du gå glipp av hele den nydelige blomstringen denne våren!

Vil du beskjære rhododendron, bør du derfor vente til rett etter blomstring. Beskjær da over noen grønne blader, slik at busken har mulighet til å danne nye skudd.

<b>STORE OG SMÅ:</b> Rhododendron finnes i alle størrelser. Eviggrønne rhododendron trives generelt best på steder med både lys og skygge etter som solen flytter seg.
STORE OG SMÅ: Rhododendron finnes i alle størrelser. Eviggrønne rhododendron trives generelt best på steder med både lys og skygge etter som solen flytter seg. Foto: Lars Lindberg/Norske bilder

Rhododendron vokser ellers sakte, og krever derfor begrenset med næring. På våren kan du gjødsle, men vent til etter at busken har blomstret.

Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret

Dette bør du vite om rhododendron

Lysforhold: Vekslende sol og skygge er ideelt for rhododendron. Er du i tvil, så gi den mer sol enn skygge.

Jordsmonn: Planten er en typisk surjordselsker, på lik linje med tyttebærplanter, lyng, blåbær osv.

Porøs jord som holder på vannet er ideelt, men grunnen må være godt drenert.

Skal du anlegge bed for rododendron,kan du bygge opp med torvblokker til et høybed som er ca. 50 cm dypt og fylle opp med sur jord (selges som rhododendronjord). Ikke tråkk i bedet.

<b>HVIT:</b> Rhododendron 'Phyllis Korn' har store blader og prangende, kremhvite blomster.
HVIT: Rhododendron 'Phyllis Korn' har store blader og prangende, kremhvite blomster. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Blander du jorden selv, kan du bruke denne løsningen: 60 % naturell ukalket torv, 30 % kompostjord og 10 % kompostert kugjødsel.

For å unngå ugress rundt planten, kan du dekke jorden med et lag nåler og småkvist fra bartrær. En kompostkvern egner seg godt til dette arbeidet.

<b>LØVFELLENDE:</b> Rhododendron 'Camtschaticum' er registrert som herdig til sone H4 og kan klare seg gjennom vinteren i lavlandet og langs kysten nord til Lofoten.
LØVFELLENDE: Rhododendron 'Camtschaticum' er registrert som herdig til sone H4 og kan klare seg gjennom vinteren i lavlandet og langs kysten nord til Lofoten. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Gjødsling: Det er bedre å være forsiktig med gjødslingen enn å overdrive. Rhododendron trives best hvis den får lite, men regelmessig gjødsling. Bruk gjerne kukompost, spesialgjødsel for rododendron, blåkorn eller vanlig hagegjødsel.

<b>KREMGUL: </b>Rhododendron 'Goldbukett' blir omtrent én meter høy og bred.
KREMGUL: Rhododendron 'Goldbukett' blir omtrent én meter høy og bred. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Vanning: Pass på at jorden aldri tørker helt ut.

Stell: Om våren klipper du bort døde greiner. Rett etter blomstring fjerner du visne blomsterstander, knip av helt nede ved festet.

Les også (+): Kan jeg fritt sette opp flaggstang?

Blomster som trives sammen med rhododendron

Lyng er en fin plante å ha sammen med rhododendron, likeså valmuesøster, primula, skogsøte, liljer, storfruktet tyttebær, dvergblåbær, treblad, prydjordbær, anemoner, astilber, reinrose, liljekonvall, gudeblomst, krekling, bladlilje/hosta, lewisia og mange flere.

Et triks for å formere planten, er å bøye de nederste grenene på planten nedover og plassere en stein oppå grenene. Etter en stund vil det springe ut røtter der hvor grenene er kontakt med jorda. Når disse er skikkelig utviklet, kan du klippe den nye rhododendronen fra morplanten, grave den opp og plante den på et ønsket sted i hagen.

Les også: Slik laget Marita drømmehagen for 20 000 kroner

Azalea – en form for rhododendron

Alle azaleaer er rhododendroner, men de er typisk litt mindre enn de fleste andre rhododendroner, og de blomstrer litt tidligere.

<b>DUFTER GODT: </b>Azalea 'Berryrose' er en riktblomstrende og løvfellende rhododendron som dufter godt og tåler stå i full sol.
DUFTER GODT: Azalea 'Berryrose' er en riktblomstrende og løvfellende rhododendron som dufter godt og tåler stå i full sol. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

I dag er det et par ting som gjør det enkelt å skille en azalea fra en rhododendron. Det ene er at en del azaleasorter feller bladene sine om vinteren, noe som også gjør at disse tåler vinteren bedre enn det rhododendronbusken gjør.

<b>RIKTBLOMSTRENDE:</b> Azalea 'White Lady' er en liten, kompakt busk med så rik blomstring at du nesten dekker ser de grønne, små bladene.
RIKTBLOMSTRENDE: Azalea 'White Lady' er en liten, kompakt busk med så rik blomstring at du nesten dekker ser de grønne, små bladene. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

I tillegg foretrekker azaleaen betydelig mer sol enn sin slektning. Utover disse små forskjellene er det ikke spesielt mye som skiller de to fra hverandre

<b>SPREK GULFARGE: </b>Gullazalea 'Rhododendron Luteumen' kan bli opptil 2-3 meter høy. Den tåler kulde godt.
SPREK GULFARGE: Gullazalea 'Rhododendron Luteumen' kan bli opptil 2-3 meter høy. Den tåler kulde godt. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder
<b>STERK DUFT:</b> Gullazaleaens blomster vokser i store, fyldige klaser, og duften er kraftig.
STERK DUFT: Gullazaleaens blomster vokser i store, fyldige klaser, og duften er kraftig. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Azalea er for øvrig en kjær potteplante, som mange pynter opp inne med til jul. Våren er en god tid for å plante ut azaleaen din, gjerne ved siden av rhododendron dersom du har en.


<b>I FLAMMER:</b> Asalea 'Gibraltar' dufter godt, er bladfellende og kan bli opptil 2 meter høy.
I FLAMMER: Asalea 'Gibraltar' dufter godt, er bladfellende og kan bli opptil 2 meter høy. Foto: Lars Lindberg/Norske Bilder

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2024.

Les også