Tonje Johnsen deler sine beste tips

Deler oppskrift på kakene hun bakte i «Bakemesterskapet»

Har du fulgt med på «Bakemesterskapet» på NRK? Nå deler vinner Tonje Johnsen oppskriftene på tre av de flotte og smakfulle kakene hun bakte i konkurransen.

<b>TONJE JOHNSEN:</b> Tonje hadde tøff konkurranse, men kunne til slutt smykke seg med tittelen Bakemester.
TONJE JOHNSEN: Tonje hadde tøff konkurranse, men kunne til slutt smykke seg med tittelen Bakemester. Foto: Anders Myhr Nielsen
Sist oppdatert

Det var til slutt en 35 år gammel miljøveileder ved en ungdomsskole i bydelen Heimdal i Trondheim som slo ut de 11 andre deltagerne i «Bakemesterskapet» på NRK.

Den store hemmeligheten har Tonje Johnsen båret på i snart et år, og hun boble begeistret i telefonen når vi ringer.

– DET var gøy, det! Det var så mange flinke der, og jeg trodde ikke jeg hadde det som skulle til. Å vinne var helt surrealistisk, noe av det største som har skjedd meg! utbryter den lykkelige vinneren.

Tonje har bakt siden hun var liten jente. Når mormor og farmor bakte, var det stor stas å hjelpe til.

– Når jeg kom på besøk, var jeg alltid inni spiskammerset. Jeg så på hva de hadde i skapene, tittet på bakeutstyret deres og tenkte «Hva kan vi gjøre ut av dette?». Det var stas å få bake sammen med dem; de var jo så glad i det selv.

<b>POPULÆRT:</b> Denne våren har det blitt konkurrert på høyt nivå i kakebaking på NRK og mange fulgte finalen i påsken. Her er programleder Ulrikke Brandstorp flankert av dommerne André Løvaas og Marthe Kilen. 
POPULÆRT: Denne våren har det blitt konkurrert på høyt nivå i kakebaking på NRK og mange fulgte finalen i påsken. Her er programleder Ulrikke Brandstorp flankert av dommerne André Løvaas og Marthe Kilen.  Foto: NRK

Spesialist på fondant-kaker

Tonjes spesialitet er fondant-kaker, de kunstferdig dekorerte bløtkakene som troner på festbordet ved bursdager, konfirmasjoner, bryllup og jubileer.

Den aller første bakte hun til datterens ettårsdag, og den ble så fin at hun la ut bilder i sosiale medier. Nå har Tonje 3400 følgere på Instagram-kontoen.

– Jeg er opptatt av finishen, men kakene er nødt til å smake like godt som de ser ut, bedyrer Tonje. For henne er det å bake mye mer enn bare å skape noe godt å spise.

– Baking betyr alt for meg. Å videreføre tradisjoner og ta dem et hakk videre, og være stolt av noe du får til, det betyr veldig mye. Vi er en kreativ familie. Mamma strikker, farmor syr og maler, og jeg kan det med baking.

Les også: Marlene Riste fra «Bakemesterskapet» forlot menigheten: – Det ble ikke godt mottatt

Vant «Bakemesterskapet»

Oppskriftene på de tre kakene Tonje presenterer for Norsk Ukeblads lesere, bygger på familiens tradisjoner.

– Dette er smaker som jeg er vokst opp med. Disse kakene er satt sammen av det familien syns er godt, og som vi har på kakebordet når det er fest.

Den gledelige seieren i «Bakemesterskapet» vil Tonje bruke for alt den er verdt.

– Jeg er så takknemlig for at jeg fikk denne muligheten. Det var et nåløye. Det er ikke ofte jeg sier at jeg er stolt av meg selv, men det er jeg nå. Jeg har lyst til å åpne mitt eget bakeri og gå den veien. Det er drømmen.

<b>VANT BAKEMESTERSKAPET:</b> – Å vinne var helt surrealistisk, noe av det største som har skjedd meg, forteller Tonje.
VANT BAKEMESTERSKAPET: – Å vinne var helt surrealistisk, noe av det største som har skjedd meg, forteller Tonje. Foto: NRK

1. Glaserte mini-moussekaker

En moussekake med bringebær er helt nydelig og gjør seg godt på et kakebord eller når du bare vil kose deg litt ekstra. Ekstra delikate blir de når de lages i porsjonsformer og toppes med blank speilglasur.

Dette trenger du:

Mørdeig:
200 g meierismør
360 g hvetemel
8 ss sukker
1 ts salt
½ dl iskaldt vann
4 egg

Bringebærmousse:
4 dl kremfløte
400 g frosne bringebær
100 g sukker
5 gelatinplater

Speilglasur:
300 g sukker
300 g hvit sjokolade
1½ dl vann
10 gelatinplater
280 g lys sirup
200 g kondensert melk

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
150 g sukker
1 vaniljestang
4 dl melk
1½ ts maisenna
150 g pistasjnøtter

Valgfri pastafarge, rødkløver eller spiselige blomster til pynt.

Oppskrift på Glaserte mini-moussekaker!
Oppskrift på Glaserte mini-moussekaker! Foto: Anders Myhr Nielsen

Slik gjør du:

Mørdeig: Bland mel, smør og sukker til fine smuler i kjøkkenmaskin. Tilsett eggeplommene en av gangen. Tilsett bitte litt iskaldt vann til du får en jevn og fin deig. La deigen sette seg i kjøleskapet i noen minutter. Kjevle deigen ca. 2 mm tykk mellom to bakepapir. Press deigen forsiktig ned i porsjons-terteformer og pass på at deigen er hel uten hull. Prikk bunnene forsiktig med gaffel og pensle med egg. Stekes på 200° i 10–15 minutter til de får en gyllen farge.

Bringebærmousse: Tin frosne bringebær og tilsett sukker. Kjør til puré med en stavmikser og sil av frøene. Legg gelatinplatene i bløt, klem ut vannet og smelt dem over lav varme med 1 dl av bringebærene. Pisk kremfløte til en fast krem og vend inn i bringebærpureen. Fyll moussen i silikonformer med halvkuleformede fordypninger som passer til terteformene dine. Sett i fryseren. Da blir den enkel å få ut av formen.

Vaniljekrem: Visp eggeplommer og sukker i en kjele. Skrap vaniljefrø fra vaniljestangen og ha frø og stang i eggeblandingen. Spe med melk og rør inn maisenna. Varm opp blandingen til kokepunktet på middels varme under omrøring. Det tar litt tid før den begynner å tykne. Kremen skal ikke koke, da kan den skille seg. Avkjøl helt.

Speilglasur: Varm opp vann, sirup og sukker til 105°. Ta kasserollen av varmen og ha i kondensert melk og oppbløtt gelatin. Ha i hakket hvit sjokolade og kjør glatt med stavmikser. Tilsett farge og sett til avkjøling på kjøkkenbenken. Ta de frosne mousse-halvkulene ut av formen og sett dem på en rist.

Ta temperaturen på glasuren. Når den er 32–35 grader, heller du den over moussekakene. La det renne ned på sidene så hele halvkulen dekkes. Montering: Fyll tertebunnen med vaniljekrem og hakkede pistasjnøtter og plasser de glaserte moussehalvkulene oppå. Pynt med pistasjnøtter, bringebær og spiselige blomster.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

2. Rosa marsipankake

Finnes det noe bedre enn en klassisk, god marsipankake? Imponer med et hjemmelagd marsipanlokk og se at denne kaken blir midtpunktet på kakebordet.

Dette trenger du:

Sukkerbrød:
150 g sukker
100 g hvetemel
50 g potetmel
1 ts bakepulver
3 ss melk

Nøttebunn:
4 eggehviter
200 g sukker
125 g hasselnøtter/mandler

Bringebærkrem:
400 g frosne bringebær
100 g sukker
3 gelatinplater
4 dl kremfløte

Fyll:
250 g friske bringebær
3 dl kremfløte

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
150 g sukker
1 vaniljestang
4 dl melk1
½ ss maisenna

Marsipan:
600 g skåldede mandler
600 g melis
4 stk eggehviter
½ ts sitronsaft
2 ts vaniljesukkerrød konditorfarge

Pynt:
Jordbærbringebærripsspiselige blomster, f.eks. fiolerev. sjokolade til skrift/dekor.

Oppskrift på rosa marsipankake!
Oppskrift på rosa marsipankake! Foto: Anders Myhr Nielsen

Slik gjør du:

Sukkerbrød: Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren i en kledd form på 22 cm. Stek på 175° i ca 35–40 min til gyllen farge.

Nøttebunn: Hakk hasselnøtter og/eller mandler. Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend inn nøttene forsiktig med en slikkepott. Hell blandingen i en bakepapirkledd form på 22 cm. Stek på 175° i ca 30–40 min.

Marsipan: Finmal de skåldede mandlene, helst med en god, klassisk mandelkvern. Bland inn melis og mal én gang til, slik at du får en enda mer finmalt masse. Ha dette i en kjøkkenmaskin med K-spade. Tilsett eggehvitene og bittelitt sitronsaft (hindrer misfarging), og kjør blandingen sammen på laveste hastighet til massen samler seg og får fast konsistens. Ha marsipanen på benkeplaten og kna den godt sammen med noen dråper konditorfarge. Avkjøl litt.

Bringebærkrem: Tin frosne bringebær og tilsett sukker. Kjør til puré med stavmikser og sil bort frøene. Legg gelatinplatene i bløt, klem ut vannet og smelt over lav varme med 1 dl av bringebærene. Pisk kremfløte til fast krem og vend forsiktig inn i bringebærpureen.

Vaniljekrem: Visp eggeplommer og sukker i en kasserolle. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem sammen med stangen i kasserollen. Spe med melk og varm opp til kokepunktet uten at det koker. Kremen vil nå tykne. Avkjøl helt.

Montering: Legg nøttebunnen på et kakefat. Fordel bringebærkremen oppå og sett kaldt. Del sukkerbrødet i to lag. Legg det ene laget oppå bringebærkremen og hell vaniljekremen over. Pisk kremfløte til fast og glatt krem. Legg på bringebær og fordel noen spiseskjeer krem over. Legg siste lag av sukkerbrødet oppå og dekk hele kaken med krem. Sett kaken kaldt. Kjevle ut marsipanen til et tynt lokk som du legger over kaken. Pynt slik du ønsker. Sjokoladedekor, bær og spiselige blomster er veldig delikat på marsipankaken. Smelt hvit sjokolade med litt konditorfarge over vannbad til skrift/dekor.Kakering

Monter gjerne kaken i en kakering for best støtte og oppygging. Fjern ringen og legg på marsipanlokket til slutt.

Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold

3. Rullekake med banankrem

En av oppgavene i finalen var å bake en såkalt Bûche de Noël, en julekubbe. Tonje laget en lekker sommerversjon, basert på en klassisk kake som er elsket av store og små.

Dette trenger du:

Bunn:
125 g sukker
125 g smør, romtemperert
4 ss melk
125 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 eggeplommer

Marengstopping:
4 eggehviter
200 g sukker
150 g mandler

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
1 dl sukker
1 vaniljestang
4 dl melk1
½ ss maisenna

Banankrem:
2 store, overmodne bananer
3 dl kremfløte

Fyll:
Friske jordbær og bringebær

Pynt:
Spiselige blomsterfigurer av fondantbærlys og mørk sjokolade

Oppskrift på rullekake med banankrem!
Oppskrift på rullekake med banankrem! Foto: Anders Myhr Nielsen

Slik gjør du:

Bunn: Pisk smør og sukker til lys og luftig smørkrem. Visp inn eggeplommer – én om gangen. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker vekselvis med melk til du får en glatt og fin røre. Bre røren utover en stor langpanne med bakepapir.

Marengs: Pisk eggehviter og sukker til blank marengs. Bre marengsen jevnt utover røren i formen og dryss over hakkede mandler. Stek bunnen på 180º midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Vaniljekrem: Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Skrap vaniljefrø fra vaniljestangen og ha frø og stang i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maisenna i blandingen. Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da kan den skille seg. Avkjøl helt.

Banankrem: Del bananer i skiver, legg dem i fløten og sett i kjøleskapet natten over, slik at fløten tar til seg en lett banansmak. Sil bort bananskivene og pisk fløten til fast og glatt krem.

Montering: Skjær jordbær i biter og del bringebær i to. Legg den avkjølte bunnen på benken med marengsen ned og dra av bakepapiret. Bre vaniljekrem utover ²⁄³ av bunnen (la en stripe langs den ene langsiden stå igjen). Legg på jordbær og bringebær og fordel banankremen over. Rull kaken sammen fra langsiden med krem og inn mot midten. Kremen vil forflytte seg litt, derfor legger vi ikke krem på hele bunnen.

Smelt litt mørk og lys sjokolade og lag mønster på kaken så det ligner en trestubbe. Lag små blomster og bier i fondant hvis du har mulighet. Vær kreativ! Pynt med bær, spiselige blomster og nyt en sommerlig versjon av Bûche de Noël.

Start tidlig! Banankremen må påbegynnes noen timer i forveien, helst dagen før.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2024, og sist oppdatert 12/04 2024.

Les også