PÅSKEVÆRET:

Været neste uke får meteorologen til å klø seg i hodet: – Som et påskeegg

Påskeværet er fortsatt litt i det blå. Det som er sikkert, er at det blir kaldere, melder meteorologene.

VIRRVARR AV LAVTRYKK OG HØYTRYKK: Et solid høytrykk vest for Norge gjør at været vil bli kaldere ut over i påskeuka. Det er imidlertid fortsatt mye usikkerhet knyttet til hvordan lavtrykkene vil utvikle seg. Værkartet viser en prognose for skjærtorsdag morgen fra britiske MetDesk.
VIRRVARR AV LAVTRYKK OG HØYTRYKK: Et solid høytrykk vest for Norge gjør at været vil bli kaldere ut over i påskeuka. Det er imidlertid fortsatt mye usikkerhet knyttet til hvordan lavtrykkene vil utvikle seg. Værkartet viser en prognose for skjærtorsdag morgen fra britiske MetDesk. Foto: MetDesk / WXCHARTS.com
Sist oppdatert

– Det ser ut som dette blir en påske der man må pakke for det mest av vær og sjekke værmeldingen ofte. Det er foreløpig litt for usikkert å si noe om været fra dag til dag, sier Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt til klikk.no torsdag før palmehelgen.

– Påskeværet er litt som et påskeegg. Vi vet ennå ikke helt hva vi får. Det kan lønne seg å sjekke værmeldingen ofte fremover, istemmer langtidsmeteorolog i StormGeo Beathe Tveita.

– Hvorfor er været så usikkert?

– Årsaken er at det vil bli en del lavtrykksaktivitet uten noen stabile høytrykk noen steder i landet. Det er mange, men ikke kraftige lavtrykk – og det betyr at de fort kan flytte litt på seg, forklarer Eldbjørg Moxnes.

– Oppsummert vil det nok bli en jevnt fordelt påske. De fleste vil få noen dager med opphold og noen dager med nedbør. Det blir ikke de store endringer i temperaturen i første del av påsken, men det kommer inn kaldere luft fra skjærtorsdag av, og det vil bli kaldere i hele landet, fortsetter hun.

Les også: Bent Høie om livet, kjærligheten og planene for påsken

Langtidsmeteorologen klør seg i hodet

Kollega i StormGeo, Beathe Tveita, er vakthavnede energimeteorolog og ser på været lengre frem i tid.

Været for siste halvdel av påsken byr på skikkelig hodebry.

Et høytrykk i vest betyr at det vil komme inn kaldere vind fra nord over hele landet, noe som etter hvert vil sende temperaturene nedover.

Ettersom høytrykket ligger i vest, kan det komme lavtrykk innover landet, men det er usikkert hvordan lavtrykkene vil utvikle seg:

– Et lavtrykk kan komme inn i slutten av uken og ligge lenger nord over Sør-Norge, eller i Nordsjøen vest for oss. Så hvem som får nedbør bestemmes av hvor dette lavtrykket ligger. Noen prognoser har ikke lavtrykket i det heile tatt, og i noen ligger det lavtrykk mot Nord-Norge i stedet, så det er veldig usikker utvikling fra midten av uken, forklarer Tveita.

Les også: (+) Ni skiløpene ble funnet med knuste kropper i ødemarken: Hva som skjedde er fortsatt en gåte

<b>MULIG SCENARIO LANGFREDAG</b>: Høytrykket ligger i vest, men samtidig har det kommet inn et lite lavtrykk fra nordvest, og denne fredagen ligger det over Sør-Skandinavia. Dermed blir det noen i Sør-Norge som blir påvirket av dette lavtrykket med litt regn, snø i fjellet, mens Midt- og Nord-Norge får bedre vær, forklarer Tveita i StormGeo.
MULIG SCENARIO LANGFREDAG: Høytrykket ligger i vest, men samtidig har det kommet inn et lite lavtrykk fra nordvest, og denne fredagen ligger det over Sør-Skandinavia. Dermed blir det noen i Sør-Norge som blir påvirket av dette lavtrykket med litt regn, snø i fjellet, mens Midt- og Nord-Norge får bedre vær, forklarer Tveita i StormGeo. Foto: StormGeo

Dagene med best vær

Tveita mener tirsdag og onsdag ligger an til å bli dagene med best vær i påskeuken for Sør-Norge sin del. Lenger nordover kan det bli bedre torsdag og fredag.

– Onsdagen ser rimelig grei ut for Sør-Norge sin del, men det kan komme byger i Midt-Norge og i Nordland. Deretter kan et lite lavtrykk påvirke været i sør torsdag og fredag, mens de da kan få bedre vær i nord.

Ifølge meteorologen vil man få nattefrost i indre strøk av Sør-Norge i påskeuken, mens temperaturen kan krype opp mot 8-10 grader i lavlandet på dagtid.

– Mest sannsynlig vil nedbøren komme som regn på dagtid i lavlandet i Sør-Norge, men på natten som sludd eller snø. Man skal ikke så høyt opp i fjellet før den kommer som snø. I nord kan nedbøren komme som snø også i lavlandet fra midten av uka, sier Tveita.

Les også: Hvis du skal ha pappvin til påske, bør du kjøpe en av disse fem

Kaldt inn i april?

– Foreløpig ser det altså ut som det kan bli noen fine dager både i nord og sør, mens en eller to av dagene vil det komme noen regn- og snøbyger her og der. Det vil også være kaldt om natten, noe som kan gi flott skiføre i fjellet, sier Tveita

– Det vil bli kaldere i den siste delen av påsken. Det vil være plussgrader i lavlandet fortsatt, men i fjellområdene blir det minusgrader med kanskje litt snø og vinterlig avslutning. Foreløpig ser disse lavtrykkene ikke så kraftige ut at det vil by på problemer av noe slag, selv om det kan blåse kuling på kysten, sier Moxnes.

For dem som gleder seg til å starte grill- og utesesongen for fullt, har langtidsmeteorologen en nedslående nyhet:

Den kjølige værtypen ligger an til å fortsette et stykke inn i april.

– Høytrykket som ligger i vest og gir nordavind og gir en kaldere trend på sikt. Dette kan holde seg utover etter neste helg. Det ser ut til å vare et stykke ut i uken etter påske, som starter mandag 5. april.

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2021, og sist oppdatert 29/03 2021.

Les også