LANGTIDSVARSEL for høsten:

Mange har fått en knallstart på september. Nå har meteorologene flere gode nyheter

Høstvær kan være vanskelig å spå, men meteorologene har gode nyheter. Les deres værmelding for høsten og test yr.nos nye tjeneste for langtidsvarsel.

UVANLIG VARM UKE: Norge og særlig Sør-Norge vil få uvanlig varmt vær denne uken, forteller meteorologene. Dette kartet viser at flere steder har 3-6 grader varmere enn normalen. Men kan varmen fortsette? Se hva meteorologene tror.
UVANLIG VARM UKE: Norge og særlig Sør-Norge vil få uvanlig varmt vær denne uken, forteller meteorologene. Dette kartet viser at flere steder har 3-6 grader varmere enn normalen. Men kan varmen fortsette? Se hva meteorologene tror. Foto: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF
Sist oppdatert

Dersom man holder til på Sør- og Østlandet, har man i starten av denne uken kunnet nyte rundt 25 varmegrader fra septembersolen som kryper litt lavere på himmelen for hver dag som går.

I det hele tatt har det vært en over gjennomsnittlig mild start på høsten i hele landet (se kart øverst), selv om ikke alle har fått like mye sol og varme.

Mange spør seg nok derfor hvor lenge godværet vil vare og om årets september kan by på en aldri så liten «Indian summer».

Vakthavende meteorolog hos StormGeo, Ina Ynnesdal gir oss detaljene for denne uken.

– Det er uvanlig varmt på Sør- og Østlandet med rundt 25 grader i hovedstaden i går og i dag og en del andre steder opp mot 26-27 grader. Det gode været i disse områdene vil holde seg ut uken. Temperaturene vil ligge på over 20 grader på dagtid, forteller Ynnesdal til Klikk.no.

For resten av landet er det noe mer ustabilt vær. Særlig fra Midt-Norge og nordover.

– I Nord-Norge er det vesentlig kjøligere og vått. Været vil lette litt torsdag, men til helgen får de skikkelig vestavær, med vind fra vest og regn gjennom helgen

– Vestlandet skal gjennom litt regn tirsdag, mens det blir fint vær på onsdag og torsdag. Fra fredag er det mer usikkert. Det spørs hvor langt nedover lavtrykkene i nord vil gå. Midt-Norge og Møre og Romsdal vil få en del nedbør i helgen, avslutter Ynnesdal.

Hennes kollega i StormGeo, Olav Erikstad, ser på værvarselet for flere uker fremover i tid.

Han forteller at årsaken til den uvanlig varme starten på september, er at jordkloden er litt forsinket med å gå inn i det man kaller for vintersirkulasjon.

Når dette skjer vil temperaturforskjellene mellom ekvator og Nordpolen gradvis bli større, noe som igjen fører til et mye mer urolig og dramatisk vær.

– Høsten er den perioden der naturen legger seg om. Når den omleggingen skjer varierer fra år til år. I år er høsten sent litt ute, og det er i tillegg høye havtemperaturer – og da blir september gjerne ganske varm. Høsten er den tiden da havet er varmest. Dyphavet er varmest i oktober. Hvis det da er tillegg er pent vær, blir det gjerne ekstra varmt og godt fordi det er så mye energi i havet, forklarer Erikstad.

Les også: (+) Den ufattelige ulykken endret livet til en hel familie for alltid

– Tror de fleste blir fornøyde

Erikstads langtidsprognoser tyder på at resten av september kan bli både litt varmere og tørrere enn normalt alt sett under ett.

– Godværet på Østlandet vil vare frem til 12. september. Da kommer det et væromslag som gjelder hele landet og mange steder vil få noen dager med regn. Etter dette kan det bli litt mer vekslende vær, men med lenger tid mellom nedbørsperiodene. Når man kommer til oktober, tror jeg de fleste vil være fornøyd og tenke at det har vært en bra september måned, sier Erikstad.

Han foreller at både Vestlandet og Nord-Norge ser ut til å kunnen få relativt bra vær etter at nedbørsperioden som starter rund 12. september, gir seg.

(artikkelen fortsetter med tendensen for oktober under bildene)

<b>VARMERE ENN NORMALT:</b> Langtidsprognosene fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, pleier å gi en god pekepinn på gjennomsnittstemperaturen sammenlignet med normalen for samme periode. Her ser du prognosene for uken vi nå er inni (øverst) og de tre neste ukene i september (siste uke t.h. nederst). Jevnt over ser det med andre ord til å bli litt varmere enn normalt.
VARMERE ENN NORMALT: Langtidsprognosene fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, pleier å gi en god pekepinn på gjennomsnittstemperaturen sammenlignet med normalen for samme periode. Her ser du prognosene for uken vi nå er inni (øverst) og de tre neste ukene i september (siste uke t.h. nederst). Jevnt over ser det med andre ord til å bli litt varmere enn normalt. Foto: ECMWF

– Etter hvert blir periodene med nedbør kortere og kortere i store deler av landet. På kan man få en litt mer ustabil siste halvdel av september fordi det vil komme en del lavtrykk inn over Danmark. De som bor øst i Finnmark vil også risikere mer nedbør enn resten av Nord-Norge, legger han til.

Les også: Dette er det farligste været

Varmere enn normalt i oktober?

Erikstad sier at ting tyder på at også oktober kan komme til å bli varmere enn normalt.

– Om sommeren er det veldig varmt når det er klarvær og om vinteren blir det kaldt. Etter hvert utover høsten vil klarvær kunne gi kulde i stedet, men det ser ut som om dette kan ta litt tid før dette skjer i år. vinteren er kaldt. Vi tror på en litt mildere og tørrere start på oktober enn det normale, sier han.

– Så man kan vente litt med å fylle på med ved og hente frem ulltøyet fra loftet?

– Hvis du ikke er veldig glad i å ha det varmt om morgenen så kan du vente litt, men morgenene vil bli kaldere utover høsten så da er det nok mange som liker å fyre litt fra morgenen av.

Erikstad legger til at også det kjente værfenomenet El Niño i Stillehavet kan tyde på at høsten vil kunne bli tørrere enn normalt

– Det er spekulasjoner om El Niño vil gi en litt tørrere værtype i september eller oktober. Jeg må understreke at det er aldri blitt vitenskapelig bevist en sammenheng mellom El Niño og norsk vær, men akkurat i år så stemmer det ganske godt overens med våre prognoser. Hvis man skal tro på El Niño, så vil det peke i retning av en litt tørrere oktober enn normalt normalt.

Tester langtidstjeneste på yr.no

Meteorologisk institutt har i det siste lansert en betaversjon av en tjeneste som viser 21 dagers varsel. Dette er et punktvarsel der man selv må klikke seg inn på forskjellige steder og se tendensene for 21 dager fremover.

NYHET: Tabellene viser tendensen for temperatur og sjanse for nedbør de neste 21 dagene i Oslo.
NYHET: Tabellene viser tendensen for temperatur og sjanse for nedbør de neste 21 dagene i Oslo. Foto: beta.yr.no

Her finner du 21 dagers langtidsvarsel på Yr.no

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Tone Christin Thaule, forteller at tjenesten er under utprøving og ber folk som tester den om å gi tilbakemelding om hvordan den fungerer.

Varselet viser prognoser for antatt temperatur hver dag for et gitt sted, og har også en tabell som viser sannsynligheten for nedbør.

– Hvis man for eksempel ser på Oslo så er temperatursittet veldig høyt ut denne uken, med gradvis lavere temperaturer fra neste uke. Ser man på sannsynlighet for nedbør, så er det en økt sannsynlighet for nedbør tirsdag og onsdag neste uke, men ellers ser det ganske lovene ut med tanke på å få tørt vær, sier Thaule.

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2023, og sist oppdatert 05/09 2023.

Les også