LANGTIDSVARSEL:

Mens noen kan våkne til snø 17. mai, har disse mest grunn til å glede seg

Dette er meteorologenes prognose for 17. mai og resten av mai.

<b>GRÅTT OG VÅTT: </b>Et arkivbilde viser et flagg en regntung 17. mai. Det er store sjanser for at flere millioner nordmenn vil oppleve gråvær og noe nedbør på nasjonaldagen i år, melder Storm-meteorologen. Jo mer mot midten av Norge du bor, jo bedre vær kan du få. Foto:
GRÅTT OG VÅTT: Et arkivbilde viser et flagg en regntung 17. mai. Det er store sjanser for at flere millioner nordmenn vil oppleve gråvær og noe nedbør på nasjonaldagen i år, melder Storm-meteorologen. Jo mer mot midten av Norge du bor, jo bedre vær kan du få. Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB
Sist oppdatert

Mai har hittil bydd på kaldere temperaturer enn hva som er normalt for årstiden i hele landet.

Denne uken snur det, og man kan vente seg noe høyere temperaturer, men solen ser ut til å glimre med sitt fravær.

– Det blir veldig skiftende i dagene fremover. Det blir vått i sørøst onsdag og torsdag og dette trekker nordover. Vestlandet ser ut til å slippe billigst unna denne uken, sier langtidsmeteorolog hos StormGeo, Beathe Tveita til Klikk.no tirsdag.

Temperaturmessig blir det litt kaldere i Nord-Norge utover i perioden, mens det i Sør-Norge blir mildere de neste dagene, forteller meteorologen.

Så til tusenkronersspørsmålet: Hvordan blir det på 17. mai?

NB: Oppdatert varsel

Langtidsprognosen fra StormGeo er oppdatert tirsdag 11. mai.

Fortsatt er det en del usikkerhet knyttet til detaljene, men seks dager før 17. mai, ser det ut som at vårt langstrakte land vil være delt i tre på nasjonaldagen:

* Surt og kaldt øverst.

* Bra midt på.

* Grått og ustabilt nederst.

Les også: (+) «Jeg gravde meg ned. Det jeg ikke vis­ste, var at hel­ve­tet bare så vidt had­de be­gynt»

Fare for snø i nord, pent i Midt-Norge

– På 17. mai blir det fremdeles nordøstlig vind i Nord-Norge og litt nedbør. Det kan komme snø ganske lavt nede i landet i Troms og Finnmark natt til 17. mai. På dagtid vil man få noen få plussgrader i lavlandet og noe nedbør. Da må man høyere opp for å få snø, slik det ser ut nå, sier Tveita.

Jo nærmere man kommer midten av Norge, jo større er sjansene for bra vær på nasjonaldagen.

– Sørover i Nordland kan det potensielt bli ganske bra med lite nedbør og flott vær utover dagen, men det avhenger av hvordan lavtrykket passerer.

PROGNOSE: Storms prognose fra 11.5 for været 17. mai. De blå feltene indikerer hvor det er ventet nedbør. Troms og Finnmark samt Sørøst-Norge ligger dårligst an.
PROGNOSE: Storms prognose fra 11.5 for været 17. mai. De blå feltene indikerer hvor det er ventet nedbør. Troms og Finnmark samt Sørøst-Norge ligger dårligst an. Foto: StormGeo

– Beveger vi oss enda lenger sørover, ser det ut til å kunne bli ganske bra i Midt-Norge og deler av Møre og Romsdal. Det ligger an til å bli litt kjøligere igjen sammenlignet med denne uken, med temperaturer på rundt 10 grader. Fint bunadsvær, med andre ord!

Les også: Dette er det farligste været

Grått og ustabilt i Sør-Norge

I flere av Norges største byer i Sør-Norge må man imidlertid være forberedt på nedbør på nasjonaldagen.

– I Sør-Norge sør for Stad og Dovre er det mer usikkert og større sjanse for nedbør. Det svake lavtrykket vi har denne uken, svekkes i løpet av søndagen, men det kommer inn et nytt svakt lavtrykk fra sørvest. Det gjør det utrygt for nedbør, og størst sjanse for nedbør er det på Sørlandet og sør på Østlandet.

Tveita, som befinner seg i Bergen, utelukker ikke at Vestlandet kan slippe noe billigere unna enn resten av landsdelen.

– Været kan bli bedre nord på Øst- og Vestlandet. Jo lenger nord man kommer på Vestlandet, jo bedre ser det ut, sier hun.

<b>KJØLIG 17. MAI: </b>Midt-Norge kan få opp mot 12 varmegrader på 17. mai, mens resten av landet må nøye seg med temperaturer fra rundt 10 grader og nedover, slik det ser ut nå.
KJØLIG 17. MAI: Midt-Norge kan få opp mot 12 varmegrader på 17. mai, mens resten av landet må nøye seg med temperaturer fra rundt 10 grader og nedover, slik det ser ut nå. Foto: StormGeo

– Men svake lavtrykk som vi har nå gir en del usikkerhet i prognosene, så det kan bli endringer frem mot 17. mai. Gårsdagens prognose ga for eksempel en god del mer nedbør i Sør-Norge enn det vi tror i dag.

Sommervarme?

– Hvordan ser det ut resten av mai – får vi noe sommervarme?

– Etter 17. mai blir det fremdeles vær preget av lavtrykk fra sør, noe som vil gi en del bygevær i landet i uken som starter 17. mai. Uken etter vil det trolig bli noe tørrere, men det er ikke snakk om noe sommervarme. Man kan få fine dager innimellom, og på denne tiden av året betyr det behagelige temperaturer.

– Men vil du ha skikkelig sommervarme, ser det ut som du må vente til sommeren rett og slett, avslutter Tveita.

Les også: Millionbyen vokste frem i enorm fart – men én viktig ting ble glemt,

Temperaturkart

Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, kom mandag 10. mai med oppdaterte langtidsprognoser.

De viser at uken vi er inne i nå blir noen grader varmere enn normalt i store deler av landet, men at det normaliserer seg fra neste uke.



MILD UKE: Uke 19 som startet 10. mai ser ut til å bli varmere enn normalen, til tross for at meteorologen tror det vil bli mye gråvær.
MILD UKE: Uke 19 som startet 10. mai ser ut til å bli varmere enn normalen, til tross for at meteorologen tror det vil bli mye gråvær. Foto: ECMWF.
ECMWFs temperatur-prognose for uke 20, som starter 17. mai, tyder på temperaturer rundt det normale for årstiden. Prognosen ble laget 10. mai.
ECMWFs temperatur-prognose for uke 20, som starter 17. mai, tyder på temperaturer rundt det normale for årstiden. Prognosen ble laget 10. mai. Foto: ECMWF.
NÆR NORMALEN: Siste uken i mai ligger an til å bli omtrent som normalt, ifølge temperaturprognosen fra ECMWF.
NÆR NORMALEN: Siste uken i mai ligger an til å bli omtrent som normalt, ifølge temperaturprognosen fra ECMWF. Foto: ECMWF.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2021, og sist oppdatert 11/05 2021.

Les også