KALD FEBRUAR:

Så lenge varer sprengkulden

Hele februar kan bli kald, er meldingen fra langtidsmeteorologen.

KALDT: Det er kaldt i hele Norge nå, og det blir neppe mildvær med det første. Bildet er tatt i Venabygd på Lillehammer, som har minus 14 grader midt på dagen fredag.
KALDT: Det er kaldt i hele Norge nå, og det blir neppe mildvær med det første. Bildet er tatt i Venabygd på Lillehammer, som har minus 14 grader midt på dagen fredag. Foto: Arkivbilde, Getty Images
Sist oppdatert

NB: Saken er oppdatert onsdag 3.2.

Det har vært svært kaldt i hele landet den siste tiden, og selv ute på kysten av Vestlandet har folk måttet måke snø og våknet opp til temperaturer ned mot tosifret minusgrader de siste dagene.

Vakthavende meteorolog hos meteorologisk institutt, Martin Granerød, uttalte fredag 29. januar til Klikk.no at de forventer at kulden holder seg i minst ti dager.

Vakthavende energimeteorolog i StormGeo, Camilla Albertsen, kunne ikke utelukke at kuldeperioden kan strekke seg gjennom hele februar.

– Vårt siste månedsvarsel tyder på at det vil bli en tørr og kald værtype de tre første ukene i februar. Faktisk er det ingen klare tegn på endringer før vi kommer til mars, sa Albertsen.

38,4 minusgrader

Hun ba også folk finne frem de tykkeste vinterklærne man hadde, for mildere ville det ikke bli med det første.

Det har det heller ikke blitt.

KALDT: Selv de ytterste kyststrøk har hatt temperaturer under frysepunktet det siste døgnet.
KALDT: Selv de ytterste kyststrøk har hatt temperaturer under frysepunktet det siste døgnet. Foto: Senorge.no

Bergenserne våknet for eksempel opp til tosifret minusgrader onsdag morgen, selv om den offisielle målestasjonen på Florida i Bergen sentrum «bare» viste 9 minusgrader.

Det er med andre ord ikke veldig langt unna kulderekorden på minus 13,4 fra 5. februar 2001.

– Det er uvanlig kaldt mange steder. På Sola i Stavanger er det akkurat nå 14 minusgrader, sier vakthavende energimeteorolog hos StormGeo Beathe Tveita onsdag formiddag.

Også resten av landet har beinkalde dager. Folldal hadde hele 38,3 minusgrader onsdag morgen – rekorden der er 42 minus, fra 28 februar 2018.

– Grotli hadde minus 34.7. På Filefjell har det vært over 30 minus, det samme har det vært på Finnmarksvidda, sier Tveita.

Les også: Dette er det farligste været

Oppdatert langtidsvarsel

– Hva sier de siste prognosene om hvor lenge kuldeperioden vil vare?

– En høytrykksrygg blir liggende over Skandinavia neste uke, noe som vil gi fortsatt kaldt og tørt vær i Norge. Selv om høytrykket etter hvert svekkes, vil ryggen holde stand. Derfor kan vi med stor sikkerhet si at kuldeperioden vil vare i alle fall i ti dager til, sier Tveita.

Fra 13. til 14. februar er det imidlertid litt mer usikkert, men hun tror det er 75 prosent sjanse for at det vil holde seg kaldt også etter dette.

Les også: «Boplassen ved verdens ende» ble forlatt for å dø

Den største usikkerheten knytter seg til om det vil fortsette å være like tørt eller om man vil kunne få litt mer nedbør i Sør-Norge.

– Enten holder det seg tørt og kaldt, men det er en liten mulighet for at det kan komme inn litt nedbør inn mot Sør-Norge fra midten av måneden. Men kaldt vil det nok fortsatt være.

I tillegg er det et tredje scenario som Tveita gir 25 prosent sannsynlighet.

– Det er også en siste løsning som er i mindretall i øyeblikket. Det er at lavtrykket trekker mer innover landet og gir mildere og våtere vær. Da kan temperaturene gå på plussiden og gi regn i ytre strøk, men dette scenariet er foreløpig ikke like sannsynlig, sier Tveita.

Det mest sannsynlige er med andre ord at kuldeperioden vil holde stand også i siste halvdel av måneden, selv om slike langtidsvarsler blir mer usikre jo lenger frem i tid man kommer.

Les også: Barn sover ute i over minus 10

Kan det bli mildere i midten av februar?

Derfor blir det ofte kaldest i morgentimene i klarvær

På på grunn av langbølget utstråling fra jorda faller temperaturen om natten. Dersom det er skyet vær vil noe av denne strålingen stråle tilbake fra skyene mot jorda og sørge for at temperaten ikke faller like mye som når det er skyfritt.

På grunn av at jorda stråler ut hele natten, får vi ofte de laveste temperaturene på morgenen, rett før soloppgang.
Kilde: Meteorolog Martin Granerød

Klimaforsker Erik W. Kolstad, som gir ut langtidsprognoser gjennom forskningsprosjektet SFE-prosjektet, skriver i et nytt blogginlegg at det siste månedsvarslet for temperaturer fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, viser tegn på at kulden kan avta fra midten av februar.

– Det mest oppdaterte varselet (28.1) tyder på at vi går mot enda en kald periode frem mot midten av februar. Varselet for uken etter er noe mindre kaldt, skriver han.

Her er prognosen fra ECMWF for de neste tre ukene. Kartene viser forventet avvik fra normaltemperaturen:

Varsel for perioden 1.-8. februar.
Varsel for perioden 1.-8. februar.
Varsel for perioden 8.-15. februar.
Varsel for perioden 8.-15. februar.
Varsel for perioden 15.-22. februar.
Varsel for perioden 15.-22. februar.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2021, og sist oppdatert 03/02 2021.

Les også